ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Υπουργείο Υγείας: Σειρά μέτρων για περιορισμό της δαπάνης για εργαστηριακές εξετάσεις

Υπουργείο Υγείας: Σειρά μέτρων για περιορισμό της δαπάνης για εργαστηριακές εξετάσεις

Μετά την θεσμοθέτηση φίλτρων για τη συνταγογράφηση διαγνωστικών εξετάσεων από τους γιατρούς προς τους πολίτες, προκειμένου να περιοριστεί η δαπάνη για το σύστημα υγείας, νέα μέτρα αναμένονται να εφαρμοστούν άμεσα για περαιτέρω εξοικονόμηση και μείωση των επιβαρύνσεων των ιδιωτικών διαγνωστικών κέντρων. Μεταξύ αυτών είναι και η υποχρεωτική διενέργεια σειράς διαγνωστικών εξετάσεων από τις δημόσιες δομές του ΕΣΥ, έτσι ώστε να μειωθεί η υπέρβαση της δημόσιας δαπάνης στα ιδιωτικά εργαστήρια κι έτσι να μειωθεί και το clawback.

To παραπάνω ανέφερε ο Υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, την Παρασκευή (31/5), στο πλαίσιο του 1ου Φόρουμ Υγείας, που διοργάνωσε το  Ινστιτούτο Επιστημονικών Ερευνών του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ), χωρίς όμως να διευκρινίσει ποιες εξετάσεις θα αφορά η συγκεκριμένη παρέμβαση και πού θα γίνονται.

Εδώ αξίζει να σημειώσουμε ότι κατά καιρούς έχει αναφερθεί πως γίνονται υπερβολικά πολλές εξετάσεις σε κάποιες κατηγορίες, όπως πχ για βιταμίνες χωρίς να χρειάζονται. Έτσι η εξαίρεση των εξετάσεων αυτό από την αποζημίωση στα ιδιωτικά διαγνωστικά και η διενέργεια από το δημόσιο σύστημα, μπορεί να λειτουργήσει και ως αντικίνητρο για τη διενέργειά τους.  

«Το clawback στα διαγνωστικά κέντρα και τους εργαστηριακούς γιατρούς είναι αδιανόητα μεγάλο. Ο αντίστοιχος προϋπολογισμός έχει αυξηθεί κατά 150 εκατ. ευρώ σε δέκα χρόνια. Δηλαδή, έχει αυξηθεί κατά 50% απ’ όσο είχε πριν δέκα χρόνια. Είναι μεγάλη η αύξηση, όμως, είναι πολύ μικρότερη της αυξήσεως της δαπάνης», ανέφερε ο Υπουργός.

Πέρα από το συγκεκριμένο μέτρο, το οποίο έχουν προτείνει και οι εκπρόσωποι της ιατρικής κοινότητες εδώ και πολλούς μήνες, στην ίδια κατεύθυνση, όπως ανακοίνωσε ο Υπουργός, κινούνται και άλλες παρεμβάσεις. Ειδικότερα επεσήμανε ότι ολοκληρώθηκε από την ΗΔΙΚΑ η άντληση των στοιχείων για τις διαγνωστικές εξετάσεις από το αποθετήριο και ήδη το σύστημα είναι λειτουργικό. Τις επόμενες μέρες αναμένεται να τροποποιηθεί η σχετική απόφαση Χρυσοχοϊδη, προκειμένου να επισπευσθεί η υποχρέωση των παρόχων να συνδεθούν και για πρώτη φορά στην ιστορία, θα μπορούν να «κλειδώσουν» τα θεραπευτικά πρωτόκολλα.

«Είναι μία μεταρρύθμιση που στο χρονοδιάγραμμα που παρέλαβα όταν ανέλαβα Υπουργός ήταν να ολοκληρωθεί το Δεκέμβριο του 2025 και, αντ’ αυτού, θα λειτουργεί από 1η Ιουνίου του 2024», τόνισε ο Άδωνις Γεωργιάδης.

Επίσης με στόχο να αντιμετωπιστεί η προκλητή ζήτηση, το υπουργείο προωθεί την εφαρμογή του ατομικού clawback. Οι όροι δεν έχουν γνωστοποιηθεί, ωστόσο, η πρόταση που έχει συζητηθεί είναι η κατανομή να γίνεται αφού διαχωριστεί ο προϋπολογισμός ανά Νομό και υποκατηγορίες εξετάσεων και σε κάθε υποκατηγορία να ορισθεί ένας μηνιαίος μέσος όρος κόστους  ή μέσος αριθμός εξετάσεων, ανά ΑΜΚΑ ασθενούς, σύμφωνα με τα στοιχεία του προηγούμενου έτους.

Μετά την πρώτη αυτή ατομική περικοπή, εάν εξακολουθεί και υπάρχει υπέρβαση του κλειστού προϋπολογισμού του Νομού,  τότε αυτή να κατανέμεται οριζόντια σε όλους τους παρόχους.

«Με το ατομικό clawback θα πληρώνει ο καθένας τη δική του προκλητή ζήτηση. Δεν μπορεί να μεταφέρει ο ένας την προκλητή του ζήτηση στον άλλον», τόνισε ο Υπουργός. Για την αντιμετώπιση της προκλητής ζήτησης έχει επίσης νομοθετηθεί ο έλεγχος της υπερσυνταγογράφησης

Υπενθυμίζεται ακόμη ότι, όπως έχει ήδη ανακοινώσει ο Υπουργός, μία ακόμη παρέμβαση είναι ότι η ΗΔΙΚΑ θα κλειδώνει αυτόματα όλες τις εξετάσεις προσυμπτωματικού ελέγχου που συνταγογραφούν οι γιατροί στο πρόγραμμα «Σ. Δοξιάδης» και θα εξαιρούνται από το clawback.

Τέλος, από την 1η Απριλίου 2024 εφαρμόζεται ο νόμος, με τον οποίο οι ασφαλισμένοι υποχρεούνται να καταβάλουν από την τσέπη τους 1 ευρώ για την εκτέλεση διαγνωστικών εξετάσεων βιολογικού υλικού και 3 ευρώ για την εκτέλεση απεικονιστικών ελέγχων.

Διαβάστε επίσης: 

Επενδυτικά σχέδια 200 εκατ. ευρώ ζητούν χρηματοδότηση μέσω του επενδυτικού clawback

Ανοδική η αγορά φαρμάκων και το 2024

ΕΟΦ: Εντείνει τους ελέγχους για ελλείψεις σε δημοφιλή σκευάσματα 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News