Business & Finance Παρασκευή 12/04/2024, 12:59
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Handelsblatt: Η Αθήνα να διατηρήσει τη δημοσιονομική της πειθαρχία

Handelsblatt: Η Αθήνα να διατηρήσει τη δημοσιονομική της πειθαρχία

Τα τελευταία χρόνια ο γερμανικός Τύπος έχει σχολιάσει επανειλημμένα τις θετικές τάσεις της ελληνικής οικονομίας, εκθειάζοντας και την πορεία προς τη δημοσιονομική εξυγίανση που χαράσσει η ελληνική κυβέρνηση.

«Είναι επομένως όλα καλά στην Ελλάδα;», διερωτάται ο ανταποκριτής της οικονομικής επιθεώρησης Handelsblatt στην Αθήνα, Γκερντ Χέλερ. «Όχι απολύτως, σύμφωνα με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννη Στουρνάρα, ο οποίος ανέφερε στην ετήσια γενική συνέλευση της ελληνικής κεντρικής τράπεζας πως “Δεν υπάρχουν περιθώρια για εφησυχασμό”». Ο Έλληνας οικονομολόγος προειδοποίησε για το ενδεχόμενο μίας «μεταρρυθμιστικής κόπωσης», εκτιμώντας πως πρέπει να ληφθούν μέτρα για τον περιορισμό της γραφειοκρατίας και την επιτάχυνση της απονομής δικαιοσύνης.

«Οι προειδοποιήσεις του επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας καταδεικνύουν πως η Ελλάδα εξακολουθεί να ταλαιπωρείται από τις επιπτώσεις της κρίσης χρέους – κάτι που θα συνεχίσει να συμβαίνει για δεκαετίες. Το χρονικό περιθώριο για την αποπληρωμή των δανείων που έχει λάβει η χώρα διαρκεί έως το 2070. Και το υψηλό χρέος αποτελεί το μεγαλύτερο βάρος για την Ελλάδα», παρατηρεί η Handelsblatt, σύμφωνα με την Deutsche Welle.

«Για να μειωθεί το ποσοστό χρέους, η χώρα θέλει να δημιουργήσει πλεονάσματα της τάξεως του 2-3% για τα επόμενα χρόνια. Ενόψει όμως της αδύναμης ανάπτυξης στην Ευρωζώνη αυτός ο στόχος θα μπορούσε να αποτελέσει πρόκληση για την Ελλάδα. Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης μείωσε την πρόβλεψή του για την ανάπτυξη κατά το τρέχον έτος από 2,9% σε 2,5% – η εκτίμηση της Τράπεζας της Ελλάδας βρίσκεται στο 2,3%.

Κατά τους πρώτους δύο μήνες του 2024  το πλεόνασμα στον προϋπολογισμό ξεπέρασε κατά 70% τις προσδοκίες, φτάνοντας στα 3,4 δισεκατομμύρια ευρώ. Ο Χατζηδάκης όμως […] ξεκαθάρισε πως φέτος δεν υπάρχει κανένα περιθώριο για επιδόματα όπως κρατικές επιδοτήσεις για την ενέργεια ή την εξισορρόπηση του πληθωρισμού».

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News