Business & Finance Πέμπτη 21/12/2023, 09:16
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ecofin: Τα κέρδη της Ελλάδας στο νέο Σύμφωνο Σταθερότητας

Ecofin: Τα κέρδη της Ελλάδας στο νέο Σύμφωνο Σταθερότητας

Σε συμβιβαστική συμφωνία για το νέο Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης κατέληξαν χθες οι υπουργοί Οικονομικών της Ε.Ε. στη διάρκεια τηλεδιάσκεψης (Ecofin), ύστερα από εβδομάδες επίπονων διαβουλεύσεων για το νέο μεταρρυθμιστικό πλαίσιο σχετικά με τον ρυθμό μείωσης του χρέους και ελλείμματος από τα κράτη-μέλη, ύστερα από μακρά περίοδο «παύσης» της δημοσιονομικής πειθαρχίας, λόγω της πανδημίας αλλά και του πολέμου στην Ουκρανία.

Για τη Γαλλία και την Ελλάδα κρίνεται ιδιαιτέρως σημαντική η απόφαση των «27» για την εξαίρεση πλέον των αμυντικών δαπανών από τον υπολογισμό του υπερβολικού ελλείμματος. Για τη χώρα μας υπάρχει εξάλλου ικανοποίηση, καθώς προστίθεται παράλληλα ρητή αναφορά «με θετικό τρόπο στο ζήτημα που θα προκύψει το 2033 σε σχέση με τον υπολογισμό των τόκων των δανείων του επίσημου τομέα στο ελληνικό δημόσιο χρέος, απαλλάσσοντας έτσι τη χώρα από έναν πονοκέφαλο ως προς τους δημοσιονομικούς κανόνες της Ε.Ε.», όπως επεσήμανε σε σχετική ανακοίνωσή του ο υπουργός Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης. «Στόχος της Ελλάδας σε αυτές τις διαπραγματεύσεις ήταν να εξασφαλιστεί ο μέγιστος δυνατός συνδυασμός των πολιτικών της δημοσιονομικής σταθερότητας και οικονομικής ανάπτυξης», σημείωσε ο κ. Χατζηδάκης. Για την Ελλάδα είναι επιτυχία οι νέοι δημοσιονομικοί κανόνες καθώς η μείωση του δημοσίου χρέους θα είναι σταδιακή, ενώ για την Ελλάδα σημαίνει ετήσια μείωση 4,5%-5% τα επόμενα χρόνια.

Για συμφωνία «ορόσημο» έκανε λόγο η Ισπανίδα υπουργός Οικονομικών Νάντια Καλβίνιο, καθώς υπό την καθοδήγησή της στο πλαίσιο της ισπανικής προεδρίας της Ε.Ε. επετεύχθη συμβιβασμός για τους νέους κανόνες «που είναι πλέον ισορροπημένοι, ρεαλιστικοί και κατάλληλοι για τις τρέχουσες και μελλοντικές προκλήσεις», ενώ ο αρμόδιος επίτροπος Βάλντις Ντομπρόβσκις σημείωσε ότι το νέο πλαίσιο διασφαλίζει δημοσιονομική βιωσιμότητα, καθώς και χωρίς αποκλεισμούς βιώσιμη ανάπτυξη.

Συγκεκριμένα, η νέα ρύθμιση –που παρουσιάστηκε από την Κομισιόν τον περασμένο Απρίλιο– προσφέρει πλαίσιο σταδιακών και προσαρμοσμένων περικοπών δαπανών για χώρες που υπερβαίνουν το όριο της Ε.Ε. του 3% του ελλείμματος προς το ΑΕΠ και του 60% του χρέους προς το ΑΕΠ. Βάσει των νέων κανόνων, κάθε κράτος-μέλος καλείται πλέον να σχεδιάσει μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό σχέδιο για να μειώσει το έλλειμμά του με αξιόπιστο ρυθμό και να θέσει το χρέος σε «εύλογη καθοδική πορεία».

Τα εν λόγω σχέδια θα αποτελέσουν αντικείμενο διαπραγμάτευσης μεταξύ των κυβερνήσεων με την Κομισιόν στη βάση μιας «τεχνικής πορείας», που αναμένεται να εγκριθεί από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Το περιθώριο δημοσιονομικών προσαρμογών για την προσέγγιση των ορίων του 3% και του 60% αντίστοιχα, είναι τεσσάρων χρόνων με ενδεχόμενο παράτασης επταετίας με αντάλλαγμα μεταρρυθμίσεις (πράσινη, ψηφιακή μετάβαση), αλλά και επενδύσεις σε κρίσιμους τομείς. Τα ελλείμματα ήδη είναι εκτός του ορίου του 3% σε εννέα χώρες της Ευρωζώνης περιλαμβανομένης της Ιταλίας και της Γαλλίας, με την Κομισιόν να έχει ήδη προειδοποιήσει τη Ρώμη για εκκίνηση διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος, το καλοκαίρι του 2024.

Πηγή: kathimerini.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News