Business & Finance Τετάρτη 20/03/2024, 13:55
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χατζηδάκης στο Reuters: Ρεκόρ εσόδων από ιδιωτικοποιήσεις το 2024

Χατζηδάκης στο Reuters: Ρεκόρ εσόδων από ιδιωτικοποιήσεις το 2024

Μέχρι το τέλος του έτους, το ΤΧΣ θα έχει αποεπενδύσει πλήρως από τις πέντε ελληνικές τράπεζες, συμβάλλοντας σε συγκέντρωση εσόδων-ρεκόρ από τις πωλήσεις κρατικών περιουσιακών στοιχείων, δήλωσε στο Reuters ο υπουργός Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης.

Όπως σημειώνει το πρακτορείο, πρόκειται για ένα ακόμη σημάδι της οικονομικής ανάκαμψης της χώρας μετά την κρίση. Έπειτα από χρόνια σχετικής σταθερότητας, οι επενδυτές επέστρεψαν, σημειώνει το Reuters, επικαλούμενο την πώληση μεριδίων στις τρεις συστημικές τράπεζες, που οδήγησαν σε έσοδα άνω των 2 δισ. ευρώ, και την υπερκάλυψη της προσφοράς για το 27% της Τράπεζας Πειραιώς κατά οκτώ φορές.

«Είχαμε πολύ σημαντικό ενδιαφέρον από πολλούς επενδυτές και για τον λόγο αυτό στοχεύουμε να τελειώσουμε αυτή τη διαδικασία μέχρι το τέλος του χρόνου», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών. Στο πλαίσιο της συμφωνίας με τους πιστωτές, η Ελλάδα οφείλει να ολοκληρώσει τις ιδιωτικοποιήσεις μέχρι το 2025, αλλά αποφάσισε να κινηθεί νωρίτερα. Το υπολειπόμενο 18,4% στην Εθνική Τράπεζα και το 72% της Attica Bank θα πουληθούν φέτος, όπως σημείωσε ο υπουργός στο Reuters.

«Θεωρήσαμε ότι δεν υπάρχει λόγος να καθυστερούμε», τόνισε ο κ. Χατζηδάκης.

Έσοδα-ρεκόρ από τις πωλήσεις

Η κυβέρνηση υπολογίζει πως θα συγκεντρώσει 7,1 δισ. ευρώ από 10 ιδιωτικοποιήσεις, οι οποίες είτε ολοκληρώθηκαν είτε θα λάβουν χώρα το τελευταίο οκτάμηνο, ένα ποσό-ρεκόρ, το οποίο σύμφωνα με τον κ Χατζηδάκη θα καλύψει τον φετινό στόχο του προϋπολογισμού για 5,7 δισ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο μήνα πουλήθηκε το 30% του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών στο πλαίσιο αρχικής δημόσιας προσφοράς για 790 εκατ. ευρώ. Φέτος, το ελληνικό κράτος αναμένει να συγκεντρώσει περίπου 4,6 δισ. ευρώ από τα δύο μεγάλα έργα παραχώρησης, της Εγνατίας και της νέας σύμβασης για την Αττική Οδό, καθώς και από την πώληση των μεριδίων σε λιμάνια και μαρίνες.

«Είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε λίγο-πολύ στον ίδιο δρόμο, συνεχίζοντας με όλες τις απαραίτητες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, μόνο για να περάσουμε το μήνυμα ότι αυτή η χώρα έχει γίνει φιλική για το επιχειρείν», δήλωσε ο κ. Χατζηδάκης.

Ο υπουργός σημείωσε ότι όσο οι επενδυτές επανέρχονται στις ελληνικές αγορές, η χώρα θα ανεβάσει το επενδυτικό όριο για τη Χρυσή Βίζα σε μεγάλες πόλεις και δημοφιλή νησιά στα 800.000 ευρώ από 500.000 ευρώ. «Μία τροποποίηση θα έρθει στο τραπέζι της Βουλής κατά πάσα πιθανότητα αυτή την εβδομάδα», τόνισε.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Το ΤΑΙΠΕΔ ψάχνει επενδυτές στις Κάννες – Τα 9 έργα στο τραπέζι

Αποκρατικοποιήσεις: Έσοδα 5,77 δισ. ευρώ το 2024 προβλέπει ο προϋπολογισμός – Ο σχεδιασμός

ΤΧΣ: Ένα βήμα πριν την πλήρη αποεπένδυση από τις 4 συστημικές τράπεζες

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News