ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΤΑΙΠΕΔ: 100 διαγωνισμοί από την task force του Ταμείου

ΤΑΙΠΕΔ: 100 διαγωνισμοί από την task force του Ταμείου

Ξεπέρασαν τα 728 εκατομμύρια ευρώ οι εν εξελίξει ή υπό προκήρυξη διαγωνισμοί έργων, κυρίως Πολιτικής Προστασίας και Υγείας αλλά όχι μόνον, που «τρέχει» η Μονάδα Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας (PPF) του ΤΑΙΠΕΔ. Ως τα τέλη του έτους οι προκηρυχθέντες διαγωνισμοί και ανατεθειμένες συμβάσεις αναμένεται να ξεπεράσουν το 1 δισεκατομμύριο.

«Εχουμε δημοσιεύσει περισσότερους από 100 διαγωνισμούς ύψους 650 εκατ. ευρώ, ενώ έως το τέλος του καλοκαιριού η αξία των έργων που θα έχουν δημοπρατηθεί, θα υπερβεί κατά πολύ το ένα δισ. ευρώ», σημειώνει μιλώντας στην «Καθημερινή» ο εντεταλμένος σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ και επικεφαλής της Μονάδας Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας (PPF), Παναγιώτης Σταμπουλίδης.

400 νέα πυροσβεστικά

Το αμέσως επόμενο διάστημα αναμένεται να δημοσιευθούν 13 ακόμα διαγωνισμοί για νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας ύψους 81,7 εκατ. Αυτά έρχονται να προστεθούν στους 28 διαγωνισμούς με προϋπολογισμό 144,2 εκατ. που υλοποιούνται ήδη για την αναβάθμιση των υποδομών σε 28 νοσοκομεία, 57 Κέντρα Υγείας και 3 Πολυδύναμα Περιφερειακά Ιατρεία σε ολόκληρη την επικράτεια. Μεταξύ των άλλων διαγωνισμών που ξεχωρίζουν, είναι αυτός για τη μεγαλύτερη ιστορικά στην Ελλάδα προμήθεια πυροσβεστικών οχημάτων (400), την αναβάθμιση και προμήθεια 5 ελικοπτέρων, 3 αεροσκαφών εναέριας επιτήρησης και της προμήθειας επιπλέον 450 οχημάτων γενικής χρήσης και εξοπλισμού της Πυροσβεστικής.

Υπενθυμίζεται ότι η συγκεκριμένη μονάδα του ΤΑΙΠΕΔ έχει αναλάβει την ωρίμανση 38 μεγάλων έργων με σημαντικό κοινωνικό, περιβαλλοντικό και αναπτυξιακό αποτύπωμα συνολικού προϋπολογισμού 6,9 δισ. ευρώ. Εως τώρα το PPF έχει δημοσιεύσει 103 διαγωνισμούς με συνολικό προϋπολογισμό 647 εκατ. ευρώ με 13 ακόμα να αναμένονται άμεσα, όπως προαναφέρθηκε.

Μεταξύ των σημαντικότερων έργων υπό διαγωνιστική διαδικασία περιλαμβάνονται και αυτά της αναβάθμισης της Πολιτικής Προστασίας. Σε εξέλιξη είναι ο διαγωνισμός για την προμήθεια 400 πυροσβεστικών οχημάτων όλων των ειδών, ύψους 65 εκατ., ενώ σε εξέλιξη είναι επίσης οι διαγωνισμοί προμήθειας πτυσσόμενων μεταφερόμενων γεφυρών, προϋπολογισμού 12,5 εκατ., αναβάθμισης 2 ελικοπτέρων Super Puma με προϋπολογισμό 3 εκατ., προμήθειας 3 ελικοπτέρων μεταφοράς για τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και για ιατρική χρήση (προϋπολογισμός 75 εκατ.) και προμήθειας 3 αεροσκαφών που θα λειτουργούν ως εναέρια κέντρα επιτήρησης (20 εκατ.).

Εως το τέλος του καλοκαιριού προκηρύσσεται ο διαγωνισμός (10 εκατ.) για συστήματα πυρανίχνευσης και πυρόσβεσης για την προστασία αρχαιολογικών χώρων, ενώ πριν εκπνεύσει το καλοκαίρι θα έχει προκηρυχθεί και η προμήθεια 450 οχημάτων και εξοπλισμού για το πυροσβεστικό σώμα, προϋπολογισμού 37 εκατ. Επίσης, υπό δημοπράτηση είναι η δεύτερη δέσμη του σχεδίου προστασίας δασών. Υπενθυμίζεται ότι το Anti-nero I υλοποιήθηκε από την άνοιξη έως το φθινόπωρο του 2022 με προϋπολογισμό 72 εκατ. για τον καθαρισμό εθνικών δρυμών και δασών και διάνοιξη – συντήρηση αντιπυρικών ζωνών σε όλη τη χώρα. Ανάλογο έργο είναι και το Anti-nero IΙ που θα «τρέξει» τώρα.

Επιπλέον, το PPF έχει αναλάβει την ωρίμανση έργων για την αναβάθμιση του λιμένα Αλεξανδρούπολης (εκβάθυνση λιμενολεκάνης, κατασκευή οδικού δικτύου στη χερσαία ζώνη, σύνδεση με τη νέα περιφερειακή οδό Αλεξανδρούπολης), ενώ τα άλλα έργα που αναμένεται να προχωρήσουν τους επόμενους μήνες, είναι οι μελέτες και οι διαγωνισμοί για τη μετεγκατάσταση των μεταφορικών επιχειρήσεων από τον Ελαιώνα στη Φυλή, τη μετεγκατάσταση Πρωτοδικείου και Εισαγγελίας Αθηνών (5 όμιλοι έχουν εκφράσει ενδιαφέρον για το ΣΔΙΤ προϋπολογισμού 254,5 εκατ.), για νέα βιομηχανικά πάρκα, για την ανακαίνιση του ΟΑΚΑ αλλά και την καταπολέμηση του παράνομου εμπορίου (ενίσχυση ΔΙΜΕΑ – Διυπηρεσιακή Μονάδα Ελέγχου Αγοράς).

Επίσης, «τρέχει» η ωρίμανση του έργου κατασκευής ενιαίου δικτύου ποδηλατοδρόμου – πεζοδρόμου στο παραλιακό μέτωπο της Αττικής, η αξιοποίηση του πρώην στρατοπέδου Γκόνου στη Θεσσαλονίκη, το Εθνικό Σχέδιο Αναδάσωσης και η αναβάθμιση Επαγγελματικών Σχολών (ΕΠΑΣ) Μαθητείας της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ).

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News