ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πωλήσεις ακινήτων άνω του 1 δισ. ευρώ μέσω του e-auction

Πωλήσεις ακινήτων άνω του 1 δισ. ευρώ μέσω του e-auction

Ακίνητα αξίας άνω του 1 δισ. ευρώ πουλήθηκαν το 2023 μέσω του e-auction, καθιστώντας το ηλεκτρονικό σύστημα πλειστηριασμών ένα συμπληρωματικό εργαλείο για την εξεύρεση ακινήτου είτε για επενδυτικό σκοπό είτε για την αναζήτηση στέγης.

Σύμφωνα με στοιχεία του εξειδικευμένου για την ανεύρεση ακινήτων σε πλειστηριασμό ιστότοπου «Landea.gr» παρά το γεγονός ότι το 2023 αποτέλεσε μια δύσκολη χρονιά με γεγονότα που λειτούργησαν ανασταλτικά για τους πλειστηριασμούς, όπως οι τρεις εκλογικές αναμετρήσεις και η αποχή των συμβολαιογράφων, πραγματοποιήθηκαν 9.275 πωλήσεις ακινήτων, καθιστώντας την αγορά της εξεύρεσης ακινήτου μέσω του e-auction ως ένα εναλλακτικό τρόπο απόκτησης ακινήτου με σημαντικές ευκαιρίες σε αγοραστές και επαγγελματίες του real estate.

Οι πωλήσεις αφορούν κυρίως οικιστικά ακίνητα, στα μεγάλα αστικά κέντρα Αθήνα και Θεσσαλονίκη και σύμφωνα με στοιχεία του «Landea.gr», μεγάλο ποσοστό των ακινήτων που πλειστηριάζονται, αγοράζονται πολύ κοντά στην τιμή πρώτης προσφοράς. Ειδικότερα για τα οικιστικά ακίνητα στην Αττική το 75% αυτών αποκτήθηκαν είτε στην αρχική τιμή πρώτης προσφοράς, είτε με ελάχιστη αύξηση από αυτή (έως 1%). Εξίσου σημαντικό είναι ότι το 90% των αγορών γίνεται σε τιμή που είναι αυξημένη λιγότερο από 30% σε σχέση με την τιμή πρώτης προσφοράς και μόνο 1 στα 10 ακίνητα κατακυρώνονται με αύξηση πάνω απο 30% σε σχέση με την αρχική τιμή του πλειστηριασμού.

Υπενθυμίζεται ότι από τις αρχές του 2022, η μείωση της τιμής πρώτης προσφοράς έχει «αυτοματοποιηθεί» χωρίς να είναι απαραίτητη δικαστική απόφαση. Αν ένας πλειστηριασμός βγει άγονος, δηλαδή δεν έχει νικητή δύο φορές, τότε η τιμή πρώτης προσφοράς μειώνεται στο 80% της αρχικής. Αν στη συνέχεια πάλι ο πλειστηριασμός είναι άγονος τότε η τιμή πρώτης προσφοράς μειώνεται εκ νέου στο 65% της αρχικής. Μέσα στο 2023 σχεδόν το ένα πέμπτο των πλειστηριασμών που αναρτήθηκαν είχαν μειωμένη τιμή (είτε στο 80% είτε στο 65%). Η ανάπτυξη της αγοράς των πλειστηριασμών συνεχίζεται και τον Ιανουάριο του 2024 κατά τον οποίο οι μεταβιβάσεις διαμερισμάτων παρουσίασαν αύξηση κατά 51% σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2023 ενώ η μέση τιμή αγοράς ανά τετραγωνικό μέτρο αυξήθηκε κατά 12,4%.

Το ηλεκτρονικό σύστημα πλειστηριασμών eauction αποτελεί έναν οργανωμένο, διαφανή και άμεσα προσβάσιμο μηχανισμό για την αναζήτηση ακινήτου, όπως αποδεικνύουν τα στοιχεία του «Landea.gr», που αποτελεί την μοναδική υπηρεσία που περιέχει την πλήρη λίστα με τα ακίνητα που θα πλειστηριαστούν σε όλη την Ελλάδα, με περίπου 200 νέα ακίνητα να προστίθενται καθημερινά. Οι εγγεγραμμένοι χρήστες προσεγγίζουν τους 40.000 και μεταξύ των υπηρεσιών που προσφέρει είναι

• Εύκολη αναζήτηση με βάση τα κριτήρια επιλογής τους για να βρουν ακίνητα που καλύπτουν ακινήτου.

• Άμεσες ενημερώσεις με τις οποίες λαμβάνουν στο email τους τα ακίνητα σε πλειστηριασμό που πληρούν τα κριτήριά τους.

• Σημαντικές πληροφορίες που αφορούν τη διαδικασία του πλειστηριασμού και απαντήσεις σε βασικά ερωτήματα.

• Πρόσβαση σε επαγγελματίες που διευκολύνουν τη συμμετοχή τους σε πλειστηριασμούς, προ- σφέροντάς τους την απαραίτητη καθοδήγηση στο νέο εναλλακτικό τρόπο απόκτησης ακινήτου.

• Πρόσβαση σε χρηματοδότηση, διευρύνοντας τις επιλογές και για τους ιδιώτες που αναζητούν ακίνητο για την κάλυψη στεγαστικών αναγκών.

Καθώς ολοένα και μεγαλύτερος αριθμός ενδιαφερομένων προσφεύγει στο e-auction για την αναζήτηση ακινήτου, προϋπόθεση για να αυξηθεί η αποτελεσματικότητά του, είναι να επισπευσθεί η εκδίκαση των ανακοπών κατά της εκτέλεσης του πλειστηριασμού που κατατίθενται μετά την κατακύρωση του ακινήτου. Αν και η πλειοψηφία των ανακοπών γίνεται με σκοπιμότητα και ακυρώνεται στην πράξη, η καθυστέρηση που συνεπάγεται η εκδίκασή τους από τα αρμόδια Πρωτοδικεία από το 2028 και έπειτα δημιουργεί σημαντική αβεβαιότητα στον υποψήφιο αγοραστή για το αν τελικά ανατραπεί η διαδικασία του πλειστηριασμού, αποτρέποντας με αυτό τον τρόπο κυρίως μεσαία νοικοκυριά που βρίσκονται σε αναζήτηση στέγης.

Διαβάστε επίσης: 

Επιχείρηση «άνοιγμα κλειστών κατοικιών» για να μειωθούν τα ενοίκια

Χάος στους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς ακινήτων

Χωρίς κοινωνική κατοικία η Ελλάδα

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News