Business & Finance Παρασκευή 16/02/2024, 12:54 ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΑΚΚΑΣ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ρύθμιση για τα γενόσημα – Δεν θα ξεπερνά τα 3 ευρώ η επιβάρυνση

Ρύθμιση για τα γενόσημα – Δεν θα ξεπερνά τα 3 ευρώ η επιβάρυνση

Ο Υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, ανακοίνωσε ότι εντός της ημέρας έρχεται ρύθμιση ώστε για κανένα γενόσημο σκεύασμα πέρα από τη συμμετοχή του ασφαλισμένου να μην υπάρχει επιπλέον επιβάρυνση που να ξεπερνά τα 3 ευρώ. Είχαν προηγηθεί οι διαμαρτυρίες φαρμακευτικών συλλόγων και πολιτών ότι πολλοί ασφαλισμένοι βάζουν το χέρι στην τσέπη και επιβαρύνονται με επιπλέον κόστος για τα γενόσημα σκευάσματα. Με τη ρύθμιση, όπως δήλωσε ο κ. Γεωργιάδης στο πλαίσιο εκδήλωσης του ΠΟΥ, «κλειδώνεται» η επιπλέον επιβάρυνση στα 3 ευρώ και ως εκ τούτου για κανένα γενόσημο φάρμακο η διαφορά ασφαλιστικής τιμής και λιανικής τιμής δεν θα ξεπερνάει το ποσό αυτό.

Όπως δήλωσε ο κ. Γεωργιάδης, «η εφαρμογή της πολιτικής στην πράξη καμία φορά δημιουργεί προβλήματα που δεν έχουμε υπολογίσει. Κλήθηκα να εφαρμόσω μια απόφαση των προηγούμενων πολιτικών ηγεσιών όσον αφορά την εξίσωση της ασφαλιστικής και της λιανικής τιμής στα γενόσημα φάρμακα. Η βούληση μου ποτέ δεν ήταν η υπερβολική επιβάρυνση των πολιτών για αυτό το λόγο άμεσα εντός της ημέρας θα υπάρξει μια υπουργική απόφαση που θα κλειδώνει τη διαφορά στα 3 ευρώ κατά ανώτατη τιμή. Αυτό θεραπεύει όλες εκείνες τις περιπτώσεις που διαβάσατε και πολλοί μας είπαν και δικαίως τα παράπονα τους και οδηγεί και σε εξορθολογισμό της φαρμακευτικής δαπάνης καθώς εμείς θα εξακολουθούμε να αποζημιώνουμε το φθηνότερο γενόσημο αλλά και θα αποφύγουμε τις υψηλές επιβαρύνσεις».

Πιο συγκεκριμένα, υπήρξαν περιπτώσεις όπου ασθενής λόγω της αλλαγής στον τρόπο υπολογισμού της συμμετοχής του στα γενόσημα φάρμακα, έπρεπε να καλύψει τη διαφορά μεταξύ της ασφαλιστικής τιμής και της λιανικής τιμής. Να επισημάνουμε ότι η ασφαλιστική τιμή είναι εκείνη με βάση την οποία προσδιορίζεται η θεσμοθετημένη συμμετοχή του ασθενούς δηλαδή 0%, 10% ή 25%. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα πέραν από την θεσμοθετημένη συμμετοχή να υπάρξει και επιπλέον επιβάρυνση η οποία φορούσε το ποσό μεταξύ της ασφαλιστικής τιμής και της λιανικής τιμής. Το ποσό αυτό σε ορισμένες περιπτώσεις ήταν αρκετά μεγάλο που μπορεί να έφτανε τα 3, 4 και 5 ευρώ. Μάλιστα, σε ασθενείς οι οποίοι δεν είχαν συμμετοχή για τα φάρμακα βρέθηκα να πληρώνουν. Με την υπουργική απόφαση την οποία αναμένεται να υπογράψει άμεσα ο κ. Γεωργιάδης μπαίνει ένας κόφτης το ποιο θα είναι το ποσό της επιπλέον επιβαρύνσης και δεν θα μπορεί να ξεπερνά τα 3 ευρω.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Φάρμακα: Αλλαγές από σήμερα στην αποζημίωση των ασθενών για γενόσημα

Επιπλέον 110 καινοτόμες θεραπείες κατά του καρκίνου στην Ελλάδα – Έλεγχοι για το κόστος

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News