ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

DZ Bank: Η Ελλάδα «νίκησε» τα ιταλικά ομόλογα – Στο στόχαστρο τώρα τα ισπανικά

DZ Bank: Η Ελλάδα «νίκησε» τα ιταλικά ομόλογα – Στο στόχαστρο τώρα τα ισπανικά

Τα ελληνικά ομόλογα ξεχωρίζουν στην ευρωπαϊκή αγορά, καθώς αφότου κατάφεραν να  νικήσουν την κούρσα με τα ιταλικά, πλέον βάζουν στο στόχαστρό τους τα ισπανικά, σημειώνουν οι αναλυτές της DZ Bank.

«Για πολύ καιρό, η Ελλάδα βρισκόταν σε έναν αγώνα με τα ιταλικά κρατικά ομόλογα και τελικά νίκησε», αναφέρουν χαρακτηριστικά, καθώς η απόδοση του ελληνικού 10ετούς τίτλου κινείται πλέον σταθερά χαμηλότερα από την αντίστοιχη απόδοση του ιταλικού ομολόγου (3,33% έναντι 3,85%  σήμερα).

DZ Bank: Η Ελλάδα «νίκησε» τα ιταλικά ομόλογα – Στο στόχαστρο τώρα τα ισπανικά-1

«Όμως τώρα, τα ισπανικά ομόλογα είναι ο νέος στόχος», προσθέτουν οι αναλυτές του γερμανικού επενδυτικού οίκου, την ώρα που η απόδοση του ισπανικού 10ετούς διαμορφώνεται στο 3,21%.

Έπειτα από την επιστροφή της στην επενδυτική βαθμίδα, η Ελλάδα μπήκε από την αρχή του έτους στον iBoxx € Sovereigns Index, με στάθμιση γύρω στο 1%, επισημαίνει η DZ Bank. Η απόδοση του ελληνικού iBoxx κινείται σε γενικές γραμμές στα ίδια επίπεδα με της Ισπανίας, ενώ παρόμοιες είναι και οι καμπύλες στα spreads των ελληνικών και ισπανικών ομολόγων έναντι του bund στις λήξεις έως την 5ετία.  

Σημειώνεται ότι και η JP Morgan επιβεβαίωσε αυτή την εβδομάδα τη σύσταση overweight που έχει εκδώσει για τα ελληνικά ομόλογα έναντι των ιταλικών, ποντάροντας  ότι οι πιέσεις τις οποίες δέχθηκαν τελευταία τα ελληνικά ομόλογα θα αντιστραφούν.

Όπως σημειώνουν οι αναλυτές της JP Morgan, οι πιέσεις των τελευταίων εβδομάδων στα ελληνικά ομόλογα είχαν ως αποτέλεσμα το spread έναντι των ιταλικών να επιστρέψει κοντά στα μέσα του εύρους των τελευταίων έξι μηνών.

Όμως, με την έκδοση του νέου 10ετούς την περασμένη εβδομάδα, η Αθήνα έχει καλύψει πάνω από το 40% των δανειακών της αναγκών για το 2024, με βάση την εκτίμηση του οίκου  ότι η Ελλάδα θα βγει στις αγορές για 10 δισ. ευρώ φέτος. Οι αναλυτές περιμένουν μία δεύτερη έκδοση 10ετούς ομολόγου αναφοράς στα τέλη του Μαρτίου ή τις αρχές του δεύτερου τριμήνου και εκτιμούν ότι στο μεταξύ, ο ΟΔΔΗΧ θα πραγματοποιεί τακτικές μηνιαίες δημοπρασίες, της τάξης των 300 εκατ. ευρώ η κάθε μία.

Επομένως, πιστεύουν ότι η τελευταία τάση που έκανε πιο φθηνά τα ελληνικά ομόλογα θα αντιστραφεί, με δεδομένες τις περιορισμένες πιέσεις από τις νέες εκδόσεις τις επόμενες εβδομάδες καθώς και την αναμενόμενη στήριξη από τις εισροές κεφαλαίων από funds που παρακολουθούν τους δείκτες, με το νέο μηνιαίο rebalancing.

Επιπλέον, η JP Morgan εκτιμά ότι το overweight στα ελληνικά ομόλογα έναντι των ιταλικών τίτλων λειτουργεί σαν αντιστάθμιση κινδύνου σε περιόδους risk-off.

Διαβάστε επίσης: 

JP Morgan: Βλέπει αντιστροφή των πιέσεων στα ελληνικά ομόλογα

BofA: Η Ελλάδα θα αναβαθμιστεί και το 2024 – Μειώνει επιθετικά το χρέος

Fitch: Ελάχιστες χώρες έχουν καταφέρει αυτό που έκανε η Ελλάδα με το χρέος

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News