BUSINESS & FINANCE

BofA: Η Ελλάδα θα αναβαθμιστεί και το 2024 – Μειώνει επιθετικά το χρέος

BofA: Η Ελλάδα θα αναβαθμιστεί και το 2024 – Μειώνει επιθετικά το χρέος

Αναβαθμίσεις στην πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας προβλέπει η Bank of America στην έκθεσή της με τις προβλέψεις για το αξιόχρεο των ευρωπαϊκών χωρών το 2024. Η Ελλάδα είναι μία από τις χώρες που αναμένεται να κάνουν την πιο επιθετική μείωση στο χρέος τους, ενώ οι προβλέψεις για την ανάπτυξη μοιάζουν ισχυρές, σημειώνουν οι αναλυτές.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις της Κομισιόν, τις οποίες επικαλούνται οι αναλυτές, το ελληνικό χρέος αναμένεται να κλείσει στο 160,9% του ΑΕΠ το 2023, εμφανίζοντας δηλαδή μείωση 19,7 ποσοστιαίων μονάδων σε σχέση με το 2019. Για το 2024 αναμένεται μείωση 8,9 ποσοστιαίων μονάδων έναντι του 2023 και για το 2025 αναμένεται μείωση 4,1 ποσοστιαίων μονάδων έναντι του 2024.

BofA: Η Ελλάδα θα αναβαθμιστεί και το 2024 – Μειώνει επιθετικά το χρέος-1

Συνολικά, οι προσδοκίες της BofA για τις αξιολογήσεις των ευρωπαϊκών χωρών το 2024 είναι μεικτές, με μία μικρή τάση προς περαιτέρω αναβαθμίσεις.

Οι χώρες των μνημονίων, όπως η Ιρλανδία, η Κύπρος και η Ελλάδα εξακολουθούν να εμφανίζουν υγιείς εξελίξεις στους δημοσιονομικούς δείκτες τους για την περίοδο 2021-2025, για αυτό και ο οίκος βλέπει εποικοδομητικές τάσεις ως προς το αξιόχρεο στην Ελλάδα και την Ιρλανδία.

BofA: Η Ελλάδα θα αναβαθμιστεί και το 2024 – Μειώνει επιθετικά το χρέος-2

Αντίθετα, μιλά για κινδύνους υποβαθμίσεων  (είτε στην πιστοληπτική ικανότητα ή στις προοπτικές της) σε Βέλγιο, Γαλλία, Ιταλία και Φινλανδία.

Στο πλαίσιο αυτό, ο οίκος θεωρεί ότι τα σημερινά spreads των ευρωπαϊκών χωρών είναι λογικά σε σχέση με τις αξιολογήσεις τους, εντοπίζοντας ωστόσο μεγάλες αποκλίσεις στα ιταλικά και τα ελληνικά ομόλογα.

BofA: Η Ελλάδα θα αναβαθμιστεί και το 2024 – Μειώνει επιθετικά το χρέος-3

Σημειώνεται ότι σε ανάλυσή της που δημοσιεύτηκε την Παρασκευή, η Bank of America προέβλεψε ανάπτυξη 1,1% το 2024 και 1,7% το 2025 για την Ελλάδα, εκτιμώντας ότι η οικονομία θα συνεχίσει να υπεραποδίδει έναντι της Ευρωζώνης, όπου αναμένονται ρυθμοί ανάπτυξης 0,4% και 1,1% αντίστοιχα.

Στη σημερινή έκθεση της BofA φαίνεται ότι η Ελλάδα ήταν η χώρα που βελτίωσε την πιστοληπτική της ικανότητα περισσότερο στην Ευρώπη το 2023, με αναβαθμίσεις κατά 2 σκαλοπάτια από τη Moody’s και τη Fitch και ένα σκαλοπάτι από την S&P και την DBRS.

BofA: Η Ελλάδα θα αναβαθμιστεί και το 2024 – Μειώνει επιθετικά το χρέος-4

Αναβαθμίσεις πέτυχαν επίσης τη χρονιά που μας πέρασε η Κύπρος, η Ιρλανδία και η Πορτογαλία, ενώ η Γαλλία υποβαθμίστηκε από την Fitch.

Τα προγραμματισμένα reviews της Ελλάδας: 

BofA: Η Ελλάδα θα αναβαθμιστεί και το 2024 – Μειώνει επιθετικά το χρέος-5

Διαβάστε επίσης: 

BofA: Έως και το 2025 θα υπεραποδίδει η Ελλάδα – Οι 3 μοχλοί ανάπτυξης

ING: Ελλάδα και Ν. Ευρώπη θα νιώσουν φέτος τον «πόνο» της αύξησης των επιτοκίων

JP Morgan: Long στα ελληνικά ομόλογα – Συνεχίζονται οι εισροές από το investment grade

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News