Business & Finance Τετάρτη 6/12/2023, 10:10
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Λίφτινγκ» στις διατάξεις για τη φορολόγηση των επαγγελματικών ταμείων

«Λίφτινγκ» στις διατάξεις για τη φορολόγηση των επαγγελματικών ταμείων

Με βελτιωτικές παρεμβάσεις κυρίως στις διατάξεις για τη φορολόγηση των ταμείων επαγγελματικής ασφάλισης αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή, έως το τέλος της εβδομάδας, το ασφαλιστικό νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας. Αλλαγές θα υπάρχουν και στη διάταξη για την απασχόληση των Ατόμων με Αναπηρία (ΑμεΑ), καθώς, όπως ανακοίνωσε και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην ημερίδα για την αναπηρία, που πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα της Εθνικής Συνομοσπονδίας ΑμεΑ, όσοι λαμβάνουν σύνταξη αναπηρίας και εργάζονται δεν θα υπόκεινται στον ειδικό φόρο της τάξης του 10% επί του εισοδήματός τους. Αυτά τα δύο θέματα, άλλωστε, συγκέντρωσαν τη συντριπτική πλειονότητα των παρεμβάσεων – αντιδράσεων κατά τη διάρκεια της διαδικασίας δημόσιας διαβούλευσης, που ολοκληρώνεται σήμερα.

Σύμφωνα, δε, με πληροφορίες της «Κ», το τελικό κείμενο που θα κατατεθεί στη Βουλή θα έχει σημαντικές βελτιώσεις όσον αφορά το θέμα της φορολογικής κλίμακας που θα ισχύσει από την 1η Ιανουαρίου 2024 για τις παροχές των ταμείων επαγγελματικών ασφάλισης και των ομαδικών συμβολαίων, προκειμένου αφενός να δοθεί κίνητρο στους μεγαλύτερης ηλικίας εργαζομένους (άνω των 45 ετών) να ασφαλιστούν ή να συνεχίσουν να ασφαλίζονται σε ΤΕΑ και αφετέρου να περιοριστεί η μείωση του εφάπαξ ή της σύνταξης στα χαμηλά και τα μεσαία εισοδήματα. Είναι χαρακτηριστικές άλλωστε οι αντιδράσεις μελών ΤΕΑ, όπως των αστυνομικών, πυροσβεστών και λιμενικών που επισημαίνουν στη δημόσια διαβούλευση ότι με τις προτεινόμενες διατάξεις για παράδειγμα ένας αστυνομικός 51 ετών με ετήσιο εισόδημα κάτω των 20.000 ευρώ, ο οποίος εγγράφεται για πρώτη φορά στο Ταμείο και πρόκειται να συνταξιοδοτηθεί στα 55 έτη, θα δει την εφάπαξ παροχή του να φορολογείται με 20%. Σε αυτό το ποσοστό αν αθροιστεί και το 5% που παρακρατείται για τα λειτουργικά έξοδα του Ταμείου, προκύπτει ένα 25% που υπερκαλύπτει το οποιοδήποτε όφελος του μέλους. Αντίστοιχα, και στην περίπτωση μέλους ηλικίας 44 ετών (μέση ηλικία μελών των ΤΕΑ, σύμφωνα με μελέτη του ΙΟΒΕ), μετά από 11 χρόνια ασφάλισης, η εφάπαξ παροχή του θα φορολογηθεί με 15%. Εάν προστεθεί το 5% των λειτουργικών εξόδων του Ταμείου, η φοροαπαλλαγή της εισφοράς του 22% οδηγεί σε όφελος μόλις 2%, που δεν αποτελεί και ιδιαίτερο κίνητρο αποταμίευσης.

Ετσι, στο υπουργείο Εργασίας ήδη προχωρούν σε αλλαγή της κλίμακας, χωρίς να αλλάζουν τα ανώτερα και τα κατώτερα όρια φορολόγησης. Συγκεκριμένα θεσμοθετείται φόρος 10% για ασφάλιση έως 5 έτη σε περίπτωση που ο ασφαλισμένος επιλέξει να λάβει σύνταξη και 20% για εφάπαξ. Από 6 έως 10 έτη ασφάλισης (αντί 6-15 που ήταν αρχικά) ο φόρος μειώνεται στο 7,5% για περιοδική παροχή (σύνταξη) και στο 15% για εφάπαξ, από 11 έως 20 έτη (αντί 16-25) ορίζεται φόρος 5% για περιοδική παροχή και 10% για εφάπαξ, και από 21 έτη ασφάλισης (από 25) και άνω 2,5% για περιοδική παροχή και 5% για εφάπαξ.

Πηγή: kathimerini.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News