Business & Finance Δευτέρα 9/10/2023, 17:58
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σπ. Θεοδωρόπουλος: Χρειάζεται νέα συμφωνία κράτους, εργαζόμενων και εργοδοτών

Σπ. Θεοδωρόπουλος: Χρειάζεται νέα συμφωνία κράτους, εργαζόμενων και εργοδοτών

Για πρώτη φορά, η προσφορά εργασίας είναι μικρότερη από τη ζήτηση και η αύξηση των αποδοχών θα οδηγούσε σε μετακίνηση των στελεχών από τη μία επιχείρηση στην άλλη, δεν θα έλυνε το πρόβλημα της έλλειψης ανθρώπινου δυναμικού. Αυτό τόνισε ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος, αντιπρόεδρος του ΣΕΒ, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Chipita Foods, στο πλαίσιο του συνεδρίου που διοργανώνει ο ΣΕΒ. Ο ίδιος τόνισε ότι είναι υπέρ της αύξησης των μισθών με στόχο την αναστροφή του brain drain, αλλά επεσήμανε ότι πρέπει να συμβάλλει το κράτος με φορολογικά ή και άλλου είδους κίνητρα.

Σήμερα λείπουν 90 χιλιάδες θέσεις εργασίας στη βιομηχανία και ειδικά σε τεχνικές ικανότητες, τόνισε ο κ. Θεοδωρόπουλος. Τα επόμενα 3 έως 5 χρόνια, σημείωσε, θα δημιουργηθούν επιπλέον 10 χιλιάδες θέσεις εργασίας στον κλάδο της τεχνολογίας και της πληροφορικής. Ωστόσο, δεν υπάρχουν άνθρωποι που θα μπορούσαν να καλύψουν αυτό το κενό, καθώς είτε φεύγουν στο εξωτερικό είτε δεν έχουν τις κατάλληλες δεξιότητες. Συνεπώς, δήλωσε, θα πρέπει να «καλλιεργήσουμε» περισσότερους νέους με τις δεξιότητες που απαιτούνται.

Επίσης, ο ίδιος υποστήριξε ότι για την κάλυψη του ελλείμματος απαιτείται μια καινούργια συμφωνία κράτους, εργαζόμενων και εργοδοτών, η οποία θα διασφαλίζει περισσότερη ευελιξία χωρίς να καταπατά τα δικαιώματα των εργαζόμενων και θα οδηγεί σε αντιμετώπιση της μαύρης εργασίας και της εισφοροδιαφυγής.

Ο κ. Θεοδωρόπουλος επισήμανε την ανάγκη για ανταγωνιστικό φορο-ασφαλιστικό πλαίσιο, καθώς και βελτίωση των δομών για την αναβάθμιση των δεξιοτήτων του ανθρώπινου κεφαλαίου ενώ άσκησε κριτική στην ψηφιακή κάρτα εργασίας, λέγοντας ότι εφαρμόζεται την περίοδο που ξένες επιχειρήσεις περιορίζουν τη φυσική παρουσία των εργαζόμενων στις εγκαταστάσεις τους. «Το micromanagement δεν μπορεί να λειτουργήσει πια», ανέφερε.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Κατασκευές: Στην αναμονή έργα 15 δισ. λόγω έλλειψης εργατικών χεριών

Επιδημία οι κενές θέσεις εργασίας στην Ευρώπη – Οι κλάδοι με τις μεγαλύτερες ελλείψεις

Έλλειμμα υψηλής εξειδίκευσης στο εργατικό δυναμικό – Κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο η Ελλάδα

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News
TAGS