Business & Finance Τρίτη 19/09/2023, 11:52
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΥΠΕΘΟ: Μέτρα σε 4 άξονες – Όλες οι κινήσεις για εισοδήματα, φοροδιαφυγή, τράπεζες

ΥΠΕΘΟ: Μέτρα σε 4 άξονες – Όλες οι κινήσεις για εισοδήματα, φοροδιαφυγή, τράπεζες

(upd) Πρωτοβουλίες που αφορούν την περαιτέρω στήριξη των πολιτών από τον προϋπολογισμό -με έντονο χρώμα κοινωνικής δικαιοσύνης- ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών Κ. Χατζηδάκης, εξειδικεύοντας τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ. Ο ίδιος ανέπτυξε τις πρωτοβουλίες για τις τράπεζες, ενώ εν συνεχεία οι υφυπουργοί κκ. Χάρης Θεοχάρης και Θάνος Πετραλιάς εξειδίκευσαν τις πολιτικές για τη φορολογία, τη στήριξη των πολιτών και τη στήριξη από τις φυσικές καταστροφές.

Ωστόσο, ο κ. Χατζηδάκης ξεκαθάρισε ότι τα μέτρα στήριξης λαμβάνονται μακριά από δημαγωγικούς εντυπωσιασμούς και μένοντας πιστοί στους δημοσιονομικούς στόχους για πρωτογενές πλεόνασμα 0,7%, αλλά και επιπλέον στόχους την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας και από τους υπόλοιπους οίκους, αλλά και την ενίσχυση του εισοδήματος των πολιτών.

«Τα τελευταία τέσσερα χρόνια έχει γίνει μια σειρά από σημαντικά βήματα που μας επιτρέπουν να προβαίνουμε σε νέα μέτρα στήριξης. Μετά από πολλά χρόνια η Ελλάδα ανάκτησε την επενδυτική βαθμίδα. Είναι δεύτερη η πατρίδα μας σε ρυθμούς ανάπτυξης στην ΕΕ και έχει ρεκόρ εξαγωγών. Έχει ρεκόρ μείωσης του Δημόσιου χρέους παγκοσίως, ενώ η ανεργία έχει φτάσει στα προ κρίσης επίπεδα» ανέφερε στην εισαγωγική του τοποθέτηση ο κ. Χατζηδάκης και εν συνεχεία εξειδίκευσε τα νέα μέτρα.

Οι πρωτοβουλίες κινούνται σε 4 άξονες:

1) Τραπεζικό σύστημα. Στόχος είναι ένα εύρωστο σύστημα που θα παρέχει στήριξη στα νοικοκυριά.
2) Φορολογία. 10 πρωτοβουλίες για τη φοροδιαφυγή. Επέκταση του POS. Θεσμοθέτηση υποχρέωσης αγοραπωλησίας ακινήτων μόνο με τραπεζικά μέσα συναλλαγής και εντός του 2024 θα εφαρμοστούν τα ηλεκτρονικά βιβλία.
3) Στήριξη εισοδήματος των πολιτών. Αύξηση συντάξεων, καταβολή έκτακτου επιδόματος σε συνταξιούχους, επίδομα θέρμανσης και επιστροφή φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο. «Δίνουμε αυτά που έχουμε και όχι αυτά που δεν έχουμε», ξεκαθάρισε. 
4) Πολιτικές στήριξης από τις φυσικές καταστροφές

Όπως δήλωσε ο κ. Χατζηδάκης, οι πρωτοβουλίες για τις τράπεζες θα κινηθούν σε 5 άξονες:

1) Επέκταση της παροχής δανείων κι από μη τραπεζικά ιδρύματα, όπως και στεγαστικά δάνεια. «Είναι κάτι που γίνεται διεθνώς και θα ενισχύσει τον ανταγωνισμό», δήλωσε ο κ. Χατζηδάκης.
2) Η χρήση του προγράμματος Ηρακλής για εκκρεμότητες που είναι στο τραπέζι. Είμαστε σε συζητήσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και σύντομα θα μπορούμε να παρουσιάσουμε τις θέσεις μας.
3) Θα θεσπιστούν κανόνες για τους servicers. «Έχουν υποχρέωση να λειτουργούν με διαφάνεια και να σέβονται την ανάγκη πληροφόρησης των δανειοληπτών. Θα θεσπιστούν και κυρώσεις για τους servicers», διευκρίνισε ο κ. Χατζηδάκης.
4) Η κυβέρνηση αγκαλιάζει την υπηρεσία Iris για διατραπεζικές συναλλαγές  έως 500 ευρώ που γίνονται χωρίς προμήθεια. Το στηρίζουμε το μέτρο και θέλουμε να το επεκτείνουμε, δήλωσε ο κ. Χατζηδάκης.
5) Απομείωση της συμμετοχής του ΤΧΣ στο τραπεζικό σύστημα. Θα προχωρήσει, δήλωσε ο Κ. Χατζηδάκης, εκτιμώντας ότι θα ενισχύσει το τραπεζικό σύστημα και τις προοπτικές της οικονομίας.

Εν συνεχεία, ο κ. Θεοχάρης παρουσίασε τα 10 μέτρα για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής:

  1. Ολοκληρώνεται τους πρώτους μήνες του 2024 η διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS. Αφορά σε περίπου 450.000 επιχειρήσεις.
  2. Υποχρεωτικά καθίστανται τα ηλεκτρονικά τιμολόγια από το 2024. Τα έσοδα δεν θα μπορούν να υπολείπονται αυτών που δηλώνονται στην ηλεκτρονική πλατφόρμα. Τα τιμολόγια εξόδων θα προσμετρώνται μόνο εάν έχουν διαβιβαστεί στο MyData.
  3. Υποχρεωτική το 2024 η εφαρμογή MyData.
  4. Υποχρεωτική κατοχή συστήματος ηλεκτρονικών πληρωμών (EFT/POS) και από τους υπόλοιπους κλάδους της λιανικής.
  5. Υποχρεωτικές αγοραπωλησίες ακινήτων μόνο με τραπεζικά συστήματα πληρωμής.
  6. Ενεργοποίηση του ψηφιακού δελτίου αποστολής, πιλοτικά στις αρχές του 2024 και πλήρως έως το τέλος του επόμενου έτους.
  7. Αύξηση του προστίμου χρήσης μετρητών άνω των 500 ευρώ, στο διπλάσιο της συναλλαγής.
  8. Πληρωμή εντός του 2024 των προνοιακών επιδομάτων μέσω χρεωστικών καρτών.
  9. Αποκλεισμός των παραβατών λαθρεμπορίας από τη συνεργασία με όλες τις εταιρείες εμπορίας καυσίμων.
  10. Παρεμβάσεις στις ψηφιακές πλατφόρμες βραχυχρόνια μίσθωσης. Ειδικότερα:
  •     ΦΠΑ και τέλος παρεπιδημούντων και φόρος διαμονής σε νομικά πρόσωπα.
  •     Υποχρεωτική έναρξη δραστηριότητας για φυσικά πρόσωπα με άνω των τριών ακινήτων βραχυχρόνιας μίσθωσης.
  •     Αυστηροποίηση του ορισμού της βραχυχρόνιας μίσθωσης. Π.χ. σε περίπτωση που διατίθεται το σύνολο των διαμερισμάτων μιας πολυκατοικίας, θα θεωρείται τουριστικό κατάλυμα.
  •     Αυστηροποίηση των ελέγχων και των προστίμων.

Ακολούθως, ο υφυπουργός αρμόδιος για τη Δημοσιονομική Πολιτική, Θάνος Πετραλιάς, ανακοίνωσε νέα μέτρα για την ενίσχυση του εισοδήματος των πολιτών.

  1. Αυξάνονται εκ νέου από 1/1/2024 οι συντάξεις με βάση το μέσο όρο του ΑΕΠ και του πληθωρισμού (με τα τωρινά δεδομένα, που ενδεχομένως μεταβληθούν, η αύξηση υπολογίζεται περί του 3%, με κόστος περί τα 400 εκατ. ευρώ ετησίως).
  2. Για 750.000 περίπου συνταξιούχους με συντάξεις έως 1.600 ευρώ, που έχουν προσωπική διαφορά (άνω των 10 ευρώ), θα δοθεί στα τέλη Δεκεμβρίου 2023 έκτακτη οικονομική ενίσχυση από 100 έως 200 ευρώ. Το δημοσιονομικό κόστος εκτιμάται σε περίπου 107 εκατ. ευρώ. Πιο συγκεκριμένα:
  • για όσους λαμβάνουν άθροισμα κύριων συντάξεων έως 700 ευρώ, θα δοθεί ενίσχυση 200 ευρώ,
  • για όσους λαμβάνουν άθροισμα κύριων συντάξεων από 700,1 έως 1100 ευρώ, θα δοθεί ενίσχυση 150 ευρώ,
  • για όσους λαμβάνουν άθροισμα κύριων συντάξεων από 1100,1 έως 1600 ευρώ, θα δοθεί ενίσχυση 100 ευρώ.
  1. Από τον Δεκέμβριο του 2023 αυξάνεται κατά 8% το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα. Αφορά περί τους 225.000 ωφελούμενους του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος. Το ετήσιο κόστος ανέρχεται σε περίπου 43 εκατ. ευρώ ετησίως (περί τα 3,5 εκατ. ευρώ για τον Δεκέμβριο 2023).
  2. Προχωρά η επιστροφή του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο και για το 2023 με κόστος 76 εκατ. ευρώ.
  3. Για τη χειμερινή περίοδο 2023-2024 χορηγείται επίδομα θέρμανσης στα ίδια επίπεδα με πέρυσι, δηλαδή 350 ευρώ πολλαπλασιαζόμενο με βαθμο-ημέρες. Το εισοδηματικό όριο παραμένει το ίδιο για τον άγαμο (16.000 ευρώ) και τον έγγαμο (24.000 ευρώ), αλλά αυξάνεται για τις οικογένειες με παιδιά από 3.000 ευρώ για κάθε τέκνο, σε 5.000 ευρώ για κάθε τέκνο. Ωστόσο, δεν ισχύει η διπλή επιδότηση για όσους δικαιούχους καταναλώσουν για πρώτη φορά φέτος πετρέλαιο ή υγραέριο ή άλλες μορφές καυσίμων, πλην φυσικού αερίου, ενώ στα φυσικά πρόσωπα που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα τίθεται πέραν του εισοδήματος και όριο τζίρου (80.000 ευρώ ετησίως). Το κόστος υπολογίζεται σε 237 εκατ. ευρώ (έναντι 280 εκατ. ευρώ που ανήλθε πέρυσι, εκ των οποίων 189 εκατ. για το 2023 και 48 εκατ. για το 2024).
  4. Θεσμοθετείται πρόγραμμα εναέριας διάσωσης με 6 βάσεις ελικοπτέρων, με προϋπολογισμό 25 εκατ. ευρώ ετησίως.
  5. Αυξάνονται τα έξοδα διανυκτέρευσης ενστόλων στα επίπεδα που ισχύουν με το νέο μισθολόγιο για τους υπόλοιπους δημοσίους υπαλλήλους από 1/1/2024. Κόστος 12 εκατ. ευρώ ετησίως.
  6. Καταργείται η μείωση συντάξεων 30% όσων συνταξιούχων εργάζονται και αντικαθίσταται με εισφορά της τάξεως του 10% επί των επιπρόσθετων αμοιβών από την εργασία.
  7. Αυξάνεται από 1/1/2024 το επίδομα μητρότητας στους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αγρότες στους 9 μήνες, στο ύψος του κατώτατου μισθού. Το κόστος υπολογίζεται σε 40 εκατ. ευρώ ετησίως.
  8. Όπως ήδη παρουσιάστηκε αναλυτικά από το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, από την 1η Ιανουαρίου 2024 ξεπαγώνουν οι «τριετίες» και κάθε επίδομα προϋπηρεσίας, που βρίσκονταν σε αναστολή από το 2012.
  9. Στο πλαίσιο αναμόρφωσης του πλαισίου λειτουργίας της κεφαλαιαγοράς μειώνεται από 1/1/2024 ο φόρος συγκέντρωσης κεφαλαίων από 0,5% στο 0,2% με κόστος 22 εκατ. ευρώ ετησίως και μειώνεται κατά 50% ο φόρος Χρηματιστηριακών συναλλαγών με κόστος 21 εκατ. ευρώ ετησίως.
  10. Για περίπου 300 πιλότους και πληρώματα πυροσβεστικών αεροσκαφών αυξάνεται το πτητικό επίδομα κατά 2.000 ευρώ ετησίως. Κόστος 600 χιλιάδες ευρώ ετησίως. Σημειώνεται ότι από 1/1/2022 το πτητικό επίδομα έγινε αφορολόγητο.
  11. Το Market Pass επεκτείνεται έως το τέλος του έτους στη Θεσσαλία και τις υπόλοιπες πληγείσες περιοχές από τις πλημμύρες αλλά και για τον Έβρο και διπλασιάζεται (από 22 ευρώ το μήνα για μονοπρόσωπο νοικοκυριό που αυξάνεται κατά 10 ευρώ για κάθε επιπλέον μέλος του νοικοκυριού, θα ανέλθει σε 44 ευρώ το μήνα που αυξάνεται κατά 20 ευρώ για κάθε μέλος του νοικοκυριού). Επιλέξιμα είναι τα νοικοκυριά που το λαμβάνουν και σήμερα (με τα ίδια εισοδηματικά κριτήρια) σε ολόκληρη τη Περιφέρεια Θεσσαλίας και Έβρου, καθώς και στις περιοχές που κηρύχτηκαν σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης από τις πλημμύρες σε Βοιωτία και Φθιώτιδα. Ωφελούμενοι είναι περίπου 280.000 νοικοκυριά με 740.000 μέλη και το κόστος για τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο υπολογίζεται σε περίπου 35 εκατ. ευρώ.

Το συνολικό κόστος των νέων παρεμβάσεων ανέρχεται σε 613 εκατ. ευρώ για το 2024 και σε επιπλέον 411 εκατ. ευρώ για το 2023.

 Σχετικά με τα μέτρα για τις φυσικές καταστροφές, σε αυτά περιλαμβάνονται:

  1. Κατατίθεται συμπληρωματικός Προϋπολογισμός ύψους 600 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 450 εκατ. ευρώ για το Εθνικό ΠΔΕ και 150 εκατ. ευρώ για τον τακτικό Προϋπολογισμό, για να καλύψει τις πρώτες αποζημιώσεις (πρώτη αρωγή και αγροτικές αποζημιώσεις) από τις καταστροφές. Σημειώνεται ότι το συνολικό κόστος των αποζημιώσεων αναμένεται σημαντικά μεγαλύτερο, άνω του 1 δισ. ευρώ, και θα επιβαρύνει και τα επόμενα έτη καθώς θα επισκευάζονται τα κτίρια που υπέστησαν ζημιά και θα αποζημιώνονται από την κρατική αρωγή.
  2. Κατόπιν της ευελιξίας που παρέχεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, έργα έως 2,2 δισ. εντάσσονται στο ΕΣΠΑ 2014-2020, το ΕΣΠΑ 2021-2027 και στο Ταμείο Ανάκαμψης, το οποίο θα αναθεωρηθεί εκ νέου.
  3. Δημιουργείται από 1/1/2024 ξεχωριστός λογαριασμός στο Εθνικό Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων που θα καλύπτει σε μόνιμη βάση τις δαπάνες κρατικής αρωγής έναντι φυσικών καταστροφών. Αυξάνεται το ύψος των διαθέσιμων κονδυλίων για αυτόν τον λογαριασμό από 300 εκατ. ετησίως που σήμερα βρίσκονται στο Πρόγραμμα Κρατικής Αρωγής, σε 600 εκατ. ευρώ ετησίως (αύξηση κατά 300 εκατ. ευρώ), για να καλύψει τόσο τις υπόλοιπες αποζημιώσεις της τρέχουσας καταστροφής αλλά και για να καλύπτει μελλοντικές καταστροφές τα επόμενα έτη.
  4. Για να καλυφθεί σε μόνιμη βάση το ετήσιο κόστος των φυσικών καταστροφών, επιβάλλεται τέλος αντιμετώπισης των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής συμπληρωματικά του σημερινού φόρου διαμονής στα τουριστικά καταλύματα, αλλά και πλέον στη βραχυχρόνια μίσθωση. Αυτό κλιμακώνεται από 1 ευρώ ανά διανυκτέρευση σε καταλύματα 1 έως 2 αστέρων, στα ενοικιαζόμενα δωμάτια, 1,5 ευρώ στη βραχυχρόνια μίσθωση και φτάνει έως τα 6 ευρώ στα ξενοδοχεία 5 αστέρων. Το όφελος από αυτό το τέλος υπολογίζεται σε 240 εκατ. ετησίως και χρησιμοποιείται για την ανωτέρω μόνιμη αύξηση του λογαριασμού που καλύπτει το κόστος αποκατάστασης από τις φυσικές καταστροφές.
  5. Από το 2024 καθίσταται υποχρεωτική η ιδιωτική ασφάλιση σε μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις με ετήσιο κύκλο εργασιών άνω των 2 εκατ. ευρώ. Η ασφάλιση θα πρέπει να καλύπτει πλημμύρα, σεισμό και πυρκαγιά και να αφορά το κτίριο, τα μηχανήματα, τον εξοπλισμό και τα αποθέματα. Από 1/1/2024 οι ανωτέρω επιχειρήσεις δεν θα αποζημιώνονται από την κρατική αρωγή.
  6. Υπενθυμίζουμε τέλος, ότι κινητοποιείται η ιδιωτική πρωτοβουλία για την ενίσχυση των πληγέντων μέσω του ειδικού λογαριασμού Κρατικής Αρωγής GR 9501000230000002341227461.

ΥΠΕΘΟ: Μέτρα σε 4 άξονες – Όλες οι κινήσεις για εισοδήματα, φοροδιαφυγή, τράπεζες-1

ΥΠΕΘΟ: Μέτρα σε 4 άξονες – Όλες οι κινήσεις για εισοδήματα, φοροδιαφυγή, τράπεζες-2

ΥΠΕΘΟ: Μέτρα σε 4 άξονες – Όλες οι κινήσεις για εισοδήματα, φοροδιαφυγή, τράπεζες-3

Οι εξαγγελίες Μητσοτάκη

Τα μέτρα για την οικονομία που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της 87ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης:

  • Ξεπαγώνουν από 1η Ιανουαρίου 2024 οι «τριετίες» και κάθε επίδομα προϋπηρεσίας που βρίσκονταν σε αναστολή απ’ το 2012
  • Αύξηση των αμοιβών στο Δημόσιο από 01/01/2024 κατά 10,5%. Αυτό σημαίνει ότι σχεδόν 660.000 υπάλληλοι αποκτούν έναν πρόσθετο μισθό τον χρόνο
  • Σε 1.340.000 δηλώσεις το αφορολόγητο αυξάνεται κατά 1.000 ευρώ για παιδιά
  • Σε 200.000 πρώην δικαιούχους του ΕΚΑΣ μηδενίζεται η συμμετοχή στα φάρμακα
  • Νέα μέτρα με στόχο τη διατήρηση σταθερών και μειωμένων τιμών σε βασικά προϊόντα
  • Συνέχιση του «Market Pass» έως το τέλος του έτους στη Θεσσαλία και στον Έβρο
  • Νέα αύξηση του κατώτατου μισθού από τον Απρίλιο
  • Αύξηση κατά 8% του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος από τον Δεκέμβριο
  • Καταβολή έκτακτης αρωγής σε όσους αδικεί η «προσωπική διαφορά» Κατρούγκαλου, με έμφαση στους χαμηλοσυνταξιούχους
  • Νέα ετήσια αύξηση στους συνταξιούχους τον Ιανουάριο
  • Επιστροφή του Ειδικού Φόρου στο αγροτικό πετρέλαιο
  • Συνέχιση του Επιδόματος Θέρμανσης, με έμφαση στις οικογένειες με παιδιά
  • Συμπληρωματική πρόνοια για το ρεύμα, για τους πιο ευάλωτους καταναλωτές
  • Καταβολή μόνο μίας εισφοράς 10% επί των πρόσθετων αμοιβών από τους συνταξιούχους που εργάζονται, αντί της σημερινής επιβάρυνσης των αποδοχών τους κατά 30%
  • Εξυγίανση και ενίσχυση του ανταγωνισμού των πιστωτικών ιδρυμάτων, ανάδειξη και 5ου τραπεζικού πυλώνα και παροχή δανείων και από μη τραπεζικούς φορείς
  • Κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης των κρατικών ομολόγων ως μία νέα εναλλακτική επιλογή αποταμίευσης
  • Μείωση στο μισό του φόρου χρηματιστηριακών συναλλαγών
  • Ανάδειξη της υπηρεσίας IRIS, με την οποία ποσά έως 500 ευρώ ημερησίως διακινούνται χωρίς τραπεζική προμήθεια

Διαβάστε επίσης:

Κυρ. Μητσοτάκης: Ξεπάγωμα τριετιών και επιδομάτων – Αύξηση 10,5% των μισθών στο Δημόσιο

Μεγαλύτερο πρωτογενές πλεόνασμα, αλλά ο δημοσιονομικός χώρος έχει εξαντληθεί

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News