Business & Finance Τρίτη 12/09/2023, 08:40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Tα εργαλεία για τη στήριξη της Ελλάδας εξετάζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Tα εργαλεία για τη στήριξη της Ελλάδας εξετάζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Tο σχέδιο ευρωπαϊκής στήριξης στην Ελλάδα προκειμένου να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις της καταστροφής των πρόσφατων πλημμυρών θα τεθεί επί τάπητος στη σημερινή συζήτηση της προέδρου της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Επί της ουσίας θα συζητήσουν τις λεπτομέρειες και τα διαθέσιμα εργαλεία, τα οποία εξετάζονται πάντως ήδη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, διευκρίνισε εκπρόσωπός της μετά και τη σχετική επιστολή που απέστειλε ο Ελληνας πρωθυπουργός στην Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν την περασμένη Παρασκευή. Η Ελλάδα, πάντως, δεν έχει στείλει αίτημα στήριξης μέσω του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας, καθώς είναι σε εξέλιξη οι σχετικές εργασίες από τις ελληνικές αρχές στον απόηχο των καταστροφικών πλημμυρών, σχολίασε εκπρόσωπος της Κομισιόν.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Καθημερινής, βασικό εργαλείο ως προς την παροχή στήριξης της χώρας μας αποτελεί το Ευρωπαϊκό Ταμείο Αλληλεγγύης, όμως κρίσιμος θεωρείται ο χρόνος κατάθεσης της εκτιμώμενης οικονομικής ζημιάς, όπως επίσης και το γεγονός ότι τα περισσότερα κονδύλια θα είναι διαθέσιμα το 2024. Αυτό επισήμανε ο αρμόδιος επίτροπος Πάολο Τζεντιλόνι, λέγοντας πως «κάποια κονδύλια θα είναι διαθέσιμα ήδη από φέτος, αλλά κάπως περιορισμένα», λόγω άλλων αντίστοιχων περιπτώσεων, όπως οι πλημμύρες στη Σλοβενία. Ο Ιταλός επίτροπος διευκρίνισε ότι τα κράτη-μέλη που πλήττονται από φυσικές καταστροφές χρειάζεται να συντάξουν έκθεση σχετικά με την εκτιμώμενη οικονομική ζημιά που πρέπει να κατατεθεί εντός τριών μηνών. «Είμαι βέβαιος ότι η Κομισιόν θα επιχειρήσει να στηρίξει μέσω αυτού του μηχανισμού έκτακτων αναγκών – και όχι μόνον– τις προσπάθειες της Ελλάδας να αντιμετωπίσει αυτή τη νέα κρίση», είπε χαρακτηριστικά, αφήνοντας να εννοηθεί ότι υπάρχουν κι άλλα διαθέσιμα εργαλεία.

Επί της ουσίας, αναζητείται πολιτική «ευελιξία» από πλευράς ευρωπαϊκών θεσμών για την οποία εμφανίστηκε βέβαιος ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς, που επισήμανε την πολιτική σημειολογία της επίσκεψης του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Στρασβούργο μια μέρα πριν από την τελευταία ομιλία της προέδρου Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για την «Κατάσταση της Ενωσης» πριν από τη λήξη της θητείας αυτής της Επιτροπής. Σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ αναφέρθηκε εξάλλου στους διαθέσιμους κοινοτικούς πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης και τον κοινοτικό προϋπολογισμό, υπολογίζοντας ότι ανέρχονται συνολικά σε 70 δισ. ευρώ, «που θα στηρίξουν τόσο τους πληγέντες όσο και τη δημοσιονομική προσπάθεια της Ελλάδας». Προσέθεσε όμως ότι ενδεχομένως να χρειαστεί ως προς τον γενικό συντονισμό η σύσταση μιας ειδικής task force.

Τον «κώδωνα του κινδύνου» έκρουσε η Κομισιόν στις θερινές προβλέψεις της για το 2023 σχετικά με τις αυξανόμενες απειλές λόγω της κλιματικής αλλαγής, στον απόηχο των ακραίων καιρικών συνθηκών που έπληξαν εσχάτως την Ευρωπαϊκή Ενωση. Ιδιαίτερη αναφορά εξάλλου γίνεται στις δασικές πυρκαγιές και τις πλημμύρες, που επηρεάζουν –όπως τονίζεται– τις οικονομικές προοπτικές. Η έκθεση κάνει λόγο για απώλειες σε φυσικό κεφάλαιο που επιδεινώνουν την οικονομική δραστηριότητα, περιλαμβανομένου του τουριστικού κλάδου, που αφορά άμεσα την Ελλάδα. Στο πλαίσιο αυτό αναθεώρησε επί τα χείρω την ανάπτυξη της Ε.Ε., που μειώθηκε στο 0,8% το 2023 από 1% σύμφωνα με τις εαρινές προβλέψεις και σε 1,4% το 2024 από 1,7%. Θετική είδηση η συνέχιση της υποχώρησης του πληθωρισμού το πρώτο εξάμηνο του 2023, λόγω μείωσης των τιμών της ενέργειας και της συγκράτησης των πιέσεων από τα τρόφιμα και τα βιομηχανικά αγαθά.

«Η Ευρώπη να σταθεί στο ύψος της»

Οπως είχε προαναγγείλει από το Σαββατοκύριακο, ο πρωθυπουργός βρίσκεται σήμερα στο Στρασβούργο προκειμένου να έχει συνομιλίες με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ζητώντας την οικονομική ενίσχυση της Ε.Ε. προς την Ελλάδα μετά τις καταστροφικές πλημμύρες που έπληξαν τη χώρα μας. «Θα συζητήσω μαζί της τον τρόπο με τον οποίο η Ευρώπη πρέπει να σταθεί δίπλα στην πατρίδα μας προκειμένου να έχουμε μια σημαντική οικονομική υποστήριξη για να αντιμετωπίσουμε αυτή τη μεγάλη καταστροφή που σίγουρα συνδέεται άμεσα με την κλιματική αλλαγή», δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, υπογραμμίζοντας ότι αυτή η καταστροφή «απαιτεί από την Ευρώπη να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων».

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός θα ζητήσει άντληση πόρων από τρεις πηγές: πρώτον, το Ευρωπαϊκό Ταμείο Αλληλεγγύης, που είναι καθ’ ύλην αρμόδιο, δεύτερον από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και τρίτον από το Ταμείο Ανάκαμψης, θέτοντας παράλληλα το θέμα της ανακατανομής πόρων, καθώς υπάρχει η πεποίθηση πως χρειάζεται μια κεντρική ευρωπαϊκή πολιτική για τις συνέπειες της κλιματικής κρίσης, που πλήττουν όλο και πιο συχνά τόσο την Ελλάδα όσο και άλλες χώρες στη Γηραιά Ηπειρο.

Ο κ. Μητσοτάκης, έχοντας επισκεφθεί δις τις τελευταίες ημέρες τη Θεσσαλία, έχει προσωπική εικόνα για το μέγεθος της καταστροφής και τα χρήματα που χρειάζονται για την ανοικοδόμηση της Περιφέρειας. Γνωρίζει πως 45 εκατομμύρια που δόθηκαν για την πρώτη επούλωση των πληγών κατοίκων, επιχειρήσεων, αγροτών και κτηνοτρόφων είναι ένα πολύ μικρό ποσό και θα χρειαστεί ένα πολύ γενναίο πακέτο για την περιοχή.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις του οικονομικού επιτελείου, οι ζημιές που προκλήθηκαν στη Θεσσαλία αναμένεται να έχουν τουλάχιστον υπερδιπλάσιο ύψος από τον «Ιανό», που ανήλθε στα 600 εκατ. ευρώ. Η Αθήνα, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν έχει κάνει συγκεκριμένο αίτημα για τον μηχανισμό πολιτικής προστασίας πλην του συστήματος «Κοπέρνικος», αλλά έχει απευθύνει συνολικά αίτημα για ευρωπαϊκή συνδρομή από διαφορετικούς πόρους και εργαλεία.

Διαβάστε επίσης: 

Πατέλης στο Bloomberg: Οι φυσικές καταστροφές δεν θα επηρεάσουν τους δημοσιονομικούς στόχους

Gentiloni: Αρωγή στην Ελλάδα για τις καταστροφές – Καλά νέα η επενδυτική βαθμίδα

Ανοιξε η πλατφόρμα αρωγής για τους πληγέντες – Ολα τα μέτρα στήριξης

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News