Business & Finance Δευτέρα 11/09/2023, 12:33
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πατέλης στο Bloomberg: Οι φυσικές καταστροφές δεν θα επηρεάσουν τους δημοσιονομικούς στόχους

Πατέλης στο Bloomberg: Οι φυσικές καταστροφές δεν θα επηρεάσουν τους δημοσιονομικούς στόχους

Οι φυσικές καταστροφές δεν θα αλλάξουν τους δημοσιονομικούς στόχους της κυβέρνησης, δήλωσε στην τηλεόραση του Bloomberg ο επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού, Αλέξης Πατέλης. Ο ίδιος επεσήμανε ότι η δημοσιονομική σύνεση και πειθαρχία που έχει επιδείξει η χώρα τα τελευταία χρόνια δεν θα επηρεαστεί από τις πρόσφατες καταστροφικές πλημμύρες και τις πυρκαγιές του καλοκαιριού και τόνισε πως η πεποίθηση της κυβέρνησης είναι ότι σε μεσοπρόθεσμο επίπεδο η ελληνική μπορεί να αντεπεξέλθει σε διάφορα σοκ, επιδεικνύοντας ανθεκτικότητα.

Πρόκειται για καταστροφές ιστορικών μεγεθών, τόνισε ο Αλ. Πατέλης, αλλά όπως δήλωσε και ο πρωθυπουργός σημείωσε πως η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό. Ήδη σήμερα, άνοιξε η ηλεκτρονική πλατφόρμα αρωγής για τους πληγέντες, ανέφερε.

Ο Αλ. Πατέλης υπενθύμισε πως ο πρωθυπουργός πετά αύριο στο Στρασβούργο, ώστε να έχει άμεσες συνομιλίες και διαπραγματεύσεις με την πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. «Δεν έχουμε καμία αμφιβολία ότι η Ευρώπη θα βοηθήσει την Ελλάδα», τόνισε. «Υπάρχουν πολλά αχρησιμοποίητα κονδύλια, τα οποία είναι δυνατό να διοχετευθούν ή να ανακατευθυνθούν για αυτό τον σκοπό», δήλωσε ίδιος, σημειώνοντας όμως ότι παράλληλα ετοιμάζεται ένα ευρύτερο εθνικό πλάνο. Στο πλαίσιο αυτό απαιτείται μεν ευρωπαϊκή βοήθεια, αλλά θα υπάρχει και εθνικό σχέδιο, το οποίο θα παρουσιαστεί από τον ίδιο τον πρωθυπουργό.

Ο Αλ. Πατέλης τόνισε πως απαιτείται προσαρμογή στις νέες κλιματικές συνθήκες. Στην Ελλάδα για παράδειγμα εξετάζεται το ενδεχόμενο να γίνουν υποχρεωτικές κάποιου είδους ασφαλίσεις, τόνισε, ενώ επεσήμανε ότι χρειάζονται νέες πηγές και μέτρα πρόληψης.

Μέχρι στιγμής εξακολουθούμε να έχουμε ρεκόρ τουρισμού φέτος, τόνισε ο Αλ. Πατέλης. Επίσης, το οικονομικό κλίμα στην Ελλάδα βελτιώνεται, ενόσω επιδεινώνεται στην Ευρωζώνη επιδεινώνεται. Πρόκειται για αντιστροφή της κατάστασης που επικρατούσε την περασμένη δεκαετία, παρατήρησε. Παράλληλα, η ανάπτυξη του β’ τριμήνου ήταν η δεύτερη μεγαλύτερη στην Ευρωζώνη. Θέλουμε να συνεχίσουμε αυτή την πορεία, δήλωσε, σημειώνοντας παράλληλα ότι κάθε χώρα χρειάζεται ένα σχέδιο κλιματικής προσαρμογής.

Η Ευρώπη εν συνόλω έχει ένα πολύ καλό σχέδιο σχέδιο για το κλίμα, το «Fit for 55», αλλά έχουμε μπροστά μας τρεις δεκαετίες, στις οποίες η κατάσταση με το κλίμα θα επιδεινώνεται, σημείωσε ο Αλ. Πατέλης στο Bloomberg. Έτσι, δήλωσε, ο πρωθυπουργός θα προτείνει και τον ορισμό ενός παράλληλου σχεδίου κλιματικής προσαρμογής σε ευρωπαϊκό επίπεδο, που θα συμπληρώνει τα υφιστάμενα μέτρα.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

ΕΛΣΤΑΤ: Ανάπτυξη 2,7% για την ελληνική οικονομία το β’ τρίμηνο

Ανοιξε η πλατφόρμα αρωγής για τους πληγέντες – Ολα τα μέτρα στήριξης

«Κόφτης» στα μέτρα στήριξης κατά της ακρίβειας λόγω Daniel

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News