Business & Finance Τρίτη 25/07/2023, 14:52
Β' ΤΡΙΜΗΝΟ

ΤτΕ: Αυξήθηκε η ζήτηση για στεγαστικά λόγω του προγράμματος «Σπίτι μου»

ΤτΕ: Αυξήθηκε η ζήτηση για στεγαστικά λόγω του προγράμματος «Σπίτι μου»

Αύξηση στη ζήτηση για στεγαστικά δάνεια καταγράφηκε το δεύτερο τρίμηνο του έτους λόγω του προγράμματος «Σπίτι μου» για τη χορήγηση χαμηλότοκων δανείων με τη συγχρηματοδότηση της ΔΥΠΑ.

Όπως προκύπτει από τα αποτελέσματα της έρευνας των τραπεζικών χορηγήσεων της ΤτΕ την ίδια περίοδο, η αναλογία των αιτήσεων για δάνεια που απορρίφθηκαν αυξήθηκε. Αξίζει να σημειωθεί ότι η ζήτηση για τα στεγαστικά αναμένεται να μειωθεί το τρίτο τρίμηνο.

Αναλυτικά, σε ό,τι αφορά τα δάνεια για τα νοικοκυριά:

Κατά το β΄ τρίμηνο του 2023, τα κριτήρια χορήγησης δανείων προς τα νοικοκυριά παρέμειναν αμετάβλητα σε σχέση με το α΄ τρίμηνο του 2023, εξέλιξη σύμφωνη με τις προσδοκίες που είχαν διατυπωθεί στην έρευνα του προηγούμενου τριμήνου. Οι συνολικοί όροι χορήγησης δανείων προς νοικοκυριά παρέμειναν σχεδόν αμετάβλητοι.

Η ζήτηση για τα καταναλωτικά δάνεια παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητη, ενώ στα ίδια επίπεδα αναμένεται να παραμείνει και κατά τη διάρκεια του γ’ τριμήνου. Σε ό,τι αφορά την αναλογία των αιτήσεων για τα καταναλωτικά δάνεια που απορρίφθηκαν διατηρήθηκε επίσης σε σταθερό επίπεδο σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο.

Δάνεια προς τις μη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις

Κατά το β΄ τρίμηνο του 2023, τα κριτήρια χορήγησης δανείων προς τις μη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις (ΜΧΕ) παρέμειναν αμετάβλητα σε σχέση με το α΄ τρίμηνο του 2023, εξέλιξη σύμφωνη με τις προσδοκίες που είχαν διατυπωθεί στην έρευνα του προηγούμενου τριμήνου. Επιπλέον, οι τράπεζες εκτιμούν ότι τα κριτήρια θα παραμείνουν αμετάβλητα και κατά τη διάρκεια του γ΄ τριμήνου του 2023. 

Οι συνολικοί όροι χορήγησης δανείων προς τις ΜΧΕ παρέμειναν σχεδόν αμετάβλητοι σε σχέση με το α΄ τρίμηνο του 2023, αν και το επιτοκιακό περιθώριο των τραπεζών για τα συνήθη δάνεια μειώθηκε ως ένα βαθμό.

Κατά το β΄ τρίμηνο του 2023, η συνολική ζήτηση δανείων παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητη, αν και η ζήτηση δανείων από τις μεγάλες επιχειρήσεις αυξήθηκε ως ένα βαθμό λόγω των ευνοϊκών επιτοκίων στα δάνεια συγχρηματοδότησης με τον Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (Recovery and Resilience Facility – RRF) της ΕΕ. Το επόμενο τρίμηνο, η συνολική ζήτηση δανείων αναμένεται να παραμείνει σχεδόν αμετάβλητη.

Η αναλογία των αιτήσεων για επιχειρηματικά δάνεια που απορρίφθηκαν παρέμεινε αμετάβλητη σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Ενα δισ. ευρώ στην αγορά ακινήτων με το «Σπίτι Μου»

Σπίτι μου: 21.00 προεγκρίσεις – 4.600 δικαιούχοι έχουν βρει ακίνητο

Χωρίς τέλος το ράλι στα ακίνητα: Πού ανεβάζει τις τιμές το «Σπίτι μου»

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News