Business & Finance Τρίτη 11/07/2023, 13:29
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τα μέτρα του οικονομικού νομοσχεδίου – Αυξήσεις σε μισθούς, μειώσεις φόρων

Τα μέτρα του οικονομικού νομοσχεδίου – Αυξήσεις σε μισθούς, μειώσεις φόρων

Σε δημόσια διαβούλευση τίθεται το πρώτο οικονομικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης, το οποίο περιλαμβάνει σχεδόν το 50% των προεκλογικών δεσμεύσεων της ΝΔ όπως είπε ο Υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης ενώ τόνισε πως οι παροχές είναι εντος των δυνατοτήτων της οικονομίας. 

Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει μέτρα όπως αυξήσεις στους δημόσιους υπαλλήλους, παράταση του Market Pass μέχρι τον Οκτώβριο και το youth pass τον Σεπτέμβριο σε όσους συμπληρώνουν φέτος τα 18 τους χρόνια.  Παράλληλα στο πακέτο περιλαμβάνεται ανάσα στους συνταξιούχους που συνεχίζουν να εργάζονται και θα δουν άμεσα τις συντάξιμες αποδοχές τους να αυξάνονται κατά το ισόποσο του 30% που σήμερα χάνουν επειδή δουλεύουν έστω και μία ημέρα.

«Η κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να λειτουργήσει ως πολιτικός Αη Βασίλης. Δίνουμε μόνο χρήματα που και που έχουμε ενταγμένα στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα της κυβέρνησης που έχει υποβληθεί στις Βρυξέλλες, είπε ο Κωστής Χατζηδάκης, επαναλαμβάνοντας ότι «τα μέτρα είναι εντός του πλαισίου αντοχών της οικονομίας και του προϋπολογισμού».

Το κόστος για τα βασικά μέτρα για την ενίσχυση του εισοδήματος ανέρχεται σε 1,1 δισ. ευρώ από το 2024 και μετά, όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Οικονομικών, Θάνος Πετραλιάς .

Από την πλευρά του ο υφυπουργός Εθνικής ΟικονομίαςΧάρης Θεοχάρης σχετικά με την παράταση του Market Pass μέχρι τον Οκτώβριο, επανέλαβε ότι τα κριτήρια παραμένουν τα ίδια, τονίζοντας ότι δεν υπάρχει όριο για οικογένειες με 6 παιδιά και πάνω ενώ παραμένει το όριο για τους φιλοξενούμενους. Οι αιτήσεις πάνω στις οποίες θα εξεταστεί η παράταση του Market Pass θα είναι οι φετινές φορολογικές δηλώσεις που αφορούν δηλαδή εισοδήματα του 2022.

«Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να επικεντρωθούν φοροτεχνικοί, λογιστές και πολίτες να κάνουν εμπρόθεσμα τις φορολογικές δηλώσεις ώστε να εξεταστούν οι αιτήσει» εξήγησε ο κ .Θεοχάρης κάνοντας λόγο για ωφελούμενα 2,8 εκατομμύρια νοικοκυριά με 7,5 εκατ. μέλη κατ’ εκτίμηση.

Συγκεκριμένα, το νομοσχέδιο προβλέπει:

Αυξήσεις στο Δημόσιο οριζόντια κατά 70 ευρώ. Αφορά ενιαία και ειδικά μισθολόγια.

Αύξηση του επιδόματος ευθύνης κατά 30%. Περίπου 65.000 δημόσιοι λειτουργοί παίρνουν επίδομα ευθύνης 

Αύξηση του οικογενειακού επιδόματος από 20-50 ευρώ με κόστος 155 εκατ. ευρώ. Πάνω από 300.000 δημόσιοι υπάλληλοι παίρνουν επίδομα τέκνων.

Αύξηση των επιδομάτων παραμεθορίου από τα 100 στα 130 € αλλά και χιλιομετρικής απόστασης

Επιπλέον αύξηση μελών ΔΕΠ με τη μεσοσταθμική αύξηση να είναι 10% επιπλέον των οριζόντιων αυξήσεων που προβλέπονται για τους υπόλοιπους δημόσιους υπαλλήλους με την τελική αύξηση να προσεγγίζει το 15%

Αύξηση του αφορολόγητου. Πρόκειται για την αύξηση κατά 1.000 ευρώ  του αφορολογήτου ορίου για τις οικογένειες με παιδιά.Το όφελος ειναι από 90 – 220 ευρω, ενώ αφορά 1,34 εκατ. νοικοκυριά.

Μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 10% για όσους ασφαλίσουν τα ακίνητα για φυσικές καταστροφές. Το μέτρο στοχεύει στην αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης θα την δούμε να εντείνεται τα επόμενα χρόνια.Η έκπτωση θα αφορά μόνο την κατοικία η οποία είναι ασφαλισμένη και όχι το σύνολο της περιουσίας ενώ θα υπάρχει και η δυνατότητα της αναλογικής έκπτωσης πχ για 6 μήνες θα υπάρχει εκπτωση 5% ,για 3 μήνες 2,5%. Σήμερα είναι περίπου 1.000.000 οι ασφαλισμένες κατοικίες από τα 6.000.000

Youth pass. Τον Σεπτέμβριο θα χορηγηθεί για πρώτη φορά το youth pass σε όσους συμπληρώνουν φέτος τα 18 τους χρόνια. Θα πιστωθεί στο ψηφιακό τους πορτοφόλι ή στον τραπεζικό τους λογαριασμό επίδομα 150 ευρώ. Ωφελημένοι θα είναι 200.000 νέοι.

Marketpass. Παράταση 3 μήνες ίδια κριτήρια με πριν και τα ποσά. Θα χρειαστεί νέα αίτηση καθώς θα ληφθούν υπόψη οι φετινές φορολογικές δηλώσεις. Η πλατφόρμα θα ανοίξει μόνο για νέες αιτησεις για τους δικαιούχους του πρώτου κύκλου θα γίνει αυτόματα η αίτηση ώστε να μην υπάρξει ταλαιπωρία των δικαιούχων.

Απαλλαγή φαρμακευτικής δαπάνης από πρώην δικαιούχους του ΕΚΑΣ. Προκειται για 600.000 δικαιούχους.

moneryeview.gr

Διαβάστε επίσης:

Χατζηδάκης: Υλοποιείται το μισό προεκλογικό πρόγραμμα – Υπό εξέταση οι τιμές των ακτοπλοϊκών

Επεκτείνεται το πρόγραμμα «Ηρακλής» – Τι είπαν Χατζηδάκης και τράπεζες για ΤΧΣ, επιτόκια, POS

Χωρίς αλλαγές οι ρυθμίσεις των 120 και 72 δόσεων

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News