ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ακίνητα: Ευκαιρίες στην Ελλάδα αναζητούν οι Ισραηλινοί

Ακίνητα: Ευκαιρίες στην Ελλάδα αναζητούν οι Ισραηλινοί

Η πολιτική και οικονομική σταθερότητα, αλλά και οι ελκυστικές τιμές πώλησης σε σχέση με τη χώρα τους αποτελούν τους βασικότερους λόγους για τους οποίους τοποθετούνται στην ελληνική αγορά ακινήτων Ισραηλινοί και Τούρκοι επενδυτές.

«Στην περίπτωση των επενδυτών από το Ισραήλ, σημαντικό ρόλο διαδραματίζει το χαμηλό επενδυτικό κατώφλι, η γεωγραφική εγγύτητα, όπως επίσης και οι ομοιότητες μεταξύ της κουλτούρας των δύο λαών», σημείωσε ο Οφερ Ρεσέφ, διευθυντής επιχειρηματικής ανάπτυξης της Arledan Group. Μιλώντας στο πλαίσιο του 2ου Premium Real Estate Forum, ο κ. Ρεσέφ ανέφερε πως το αρχικό έναυσμα για την έλευση επενδυτών από το Ισραήλ στην Ελλάδα ήταν ασφαλώς η οικονομική κρίση και οι σημαντικές επενδυτικές ευκαιρίες που προέκυψαν. Για παράδειγμα, η απόκτηση ακινήτων συνοδευόταν από καθαρή απόδοση της τάξεως του 5%-6% σε ετήσια βάση, έναντι απόδοσης 2%-3% στο Ισραήλ (χωρίς να υπολογίζονται ασφαλώς τυχόν υπεραξίες). Πλέον, όμως, ο κύριος λόγος είναι ότι είναι χαμηλότερο το κόστος επένδυσης στην Ελλάδα. «Στο Τελ Αβίβ, ένα διαμέρισμα δύο υπνοδωματίων στοιχίζει σήμερα 850.000 ευρώ κατά μέσον όρο. Στην Ελλάδα, ένα αντίστοιχο ακίνητο έχει τιμή εκκίνησης 125.000 ευρώ, ένα ποσό που μπορούν με ευκολία να διαθέσουν πολλοί Ισραηλινοί. Στη χώρα τους, όμως, χρειάζονται ίδια κεφάλαια 400.000 ευρώ και ένα επιπλέον ποσό δανεισμού προκειμένου να αποκτήσουν ακίνητο», τονίζει ο κ. Ρεσέφ.

Ταυτόχρονα, ένας ακόμη λόγος είναι και η προοπτική μελλοντικών υπεραξιών σε σχέση με το Ισραήλ, καθώς σήμερα οι τιμές στην ελληνική αγορά εμφανίζονται κατά μέσον όρο 15% χαμηλότερες σε σχέση με το απόγειο της αγοράς το 2007. Κατά τον κ. Ρεσέφ, υπάρχουν τέσσερις διαφορετικοί τύποι επενδυτών από το Ισραήλ. Κατ’ αρχάς, οι ιδιώτες που αναζητούν απόδοση της τάξεως του 5%-6% και την προοπτική μελλοντικών υπεραξιών, με προϋπολογισμό επένδυσης της τάξεως των 100.000 ευρώ. Στη συνέχεια, στην Ελλάδα έρχονται και μικρομεσαίες εταιρείες από το Ισραήλ, που επενδύουν από 500.000 έως 5 εκατ. ευρώ, αναζητώντας υψηλότερες αποδόσεις της τάξεως του 13% και εστιάζουν σε οικιστικά ακίνητα ή και μικρά γραφεία. Ο τρίτος τύπος αφορά μεγάλες εταιρείες και θεσμικούς επενδυτές, όπως οι ξενοδοχειακοί όμιλοι Brown και Fattal, που επενδύουν άνω των 5 εκατ. ευρώ και αναζητούν μακροπρόθεσμα κέρδη. Η τέταρτη κατηγορία επενδυτών είναι μεσίτες ακινήτων που έρχονται στην Ελλάδα, προκειμένου να επεκτείνουν το χαρτοφυλάκιο των οικιστικών ακινήτων, που μπορούν να διαθέσουν στην αγορά του Ισραήλ.

Οσον αφορά την αγορά της Τουρκίας, όπως αναφέρει ο Κωνσταντίνος Αρσλάνογλου, πρόεδρος της Invest Greece Solomon Realty, «οι επενδυτές από την Τουρκία αναζητούν κυρίως ακίνητα στα νότια προάστια, αλλά τους έχουμε κατευθύνει και προς σημαντικές ευκαιρίες και σε επιλεγμένες περιοχές του κέντρου της Αθήνας. Σήμερα έχουμε ένα απόθεμα της τάξεως των 15.000 κατάλληλων ακινήτων που μπορούμε να προωθήσουμε στην αγορά της Τουρκίας». Μια ακόμη ιδιαιτερότητα των Τούρκων αγοραστών είναι ότι δεν θέλουν ρετιρέ.

Διαβάστε επίσης: 

Real estate: Θα έρθει στην ελληνική αγορά η πτώση τιμών από το εξωτερικό;

Τρέχουν να αγοράσουν από τα σχέδια εξοχικά οι ξένοι

Πίσω από το ράλι των ακινήτων: Έλλειμμα 100.000 κατοικιών στην αγορά

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News