Business & Finance Σάββατο 10/06/2023, 08:00
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Fitch: Πολύ πιο πάνω ο πήχης για την φετινή ανάπτυξη, στο 2,3% από 0,9%

Fitch: Πολύ πιο πάνω ο πήχης για την φετινή ανάπτυξη, στο 2,3% από 0,9%

Ο Fitch αναθεώρησε ανοδικά την πρόβλεψη για αύξηση του ΑΕΠ στο 2,3% για το 2023 από 0,9%, χάρη στο θετικό αποτέλεσμα carry-over (1,5 ποσοστιαίες μονάδες δεδομένης της πολύ ισχυρότερης από την αναμενόμενη επίδοσης στο τέταρτο τρίμηνο του 2022) και στους μειωμένους ενεργειακούς κινδύνους.

Παρά την αναβάθμιση των προβλέψεών του ωστόσο, εξακολουθεί να αναμένει ότι η κατανάλωση των νοικοκυριών θα επιβραδυνθεί σημαντικά φέτος, ως αποτέλεσμα του πληθωρισμού και της μειωμένης ζήτησης για πιστώσεις. Αντίθετα, εκτιμά ότι η αύξηση των επενδύσεων θα παραμείνει ισχυρή χάρη στην απορρόφηση πόρων στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάπτυξης και Ανθεκτικότητας, ενώ τομείς, όπως ο τουρισμός, θα συνεχίσουν να στηρίζουν τις εξαγωγές.

Για την περίοδο 2024-2022, ο οίκος αναμένει ότι η ελληνική οικονομία θα αναπτυχθεί με ρυθμό 2% έως 2,5%.

Για τη μεσοπρόθεσμη ανάπτυξη, οι μεταρρυθμίσεις είναι ζωτικής σημασίας, σύμφωνα με τη Fitch, η οποία βλέπει ως κινητήρια δύναμη για την ανάπτυξη τις επενδύσεις και την καταναλωτική ανάπτυξη των νοικοκυριών.

«Οι προβλέψεις μας υποστηρίζονται από την υπόθεση ότι οι ελληνικές αρχές θα συνεχίσουν να εκπληρώνουν τα ορόσημα και τους στόχους στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης, το οποίο αποτελεί το βασικό κλειδί για την απελευθέρωση των δημόσιων και ιδιωτικών επενδύσεων βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα. Η αντιμετώπιση των δημογραφικών προκλήσεων παραμένει μια σημαντική διαρθρωτική πρόκληση, με τις προγραμματισμένες μεταρρυθμίσεις στα εργασιακά να είναι καίριας σημασίας για την αύξηση των ποσοστών συμμετοχής», σύμφωνα με τον οίκο.

Επίσης, αναμένει συνέχιση της δημοσιονομικής εξυγίανσης το 2023, δεδομένου ότι το έλλειμμα του 2022 ήταν χαμηλότερο από το αναμενόμενο. Ο οίκος προβλέπει αύξηση του πρωτογενούς πλεονάσματος στο 1% του ΑΕΠ το 2023 (και στο 2% το 2024), με τους βραχυπρόθεσμους καθοδικούς κινδύνους να περιορίζονται σε μεγάλο βαθμό, δεδομένης της ισχυρής αύξησης των εσόδων τους πρώτους μήνες του έτους (σε όρους μετρητών τα φορολογικά έσοδα αυξήθηκαν κατά 12% σε ετήσια βάση την περίοδο Ιανουαρίου-Απριλίου).

Το πρόγραμμα σταθερότητας προβλέπει συνεχή βελτίωση των δημοσιονομικών έως το 2026, με το πρωτογενές πλεόνασμα να αυξάνεται στο 2,5% και το δημόσιο χρέος προς ΑΕΠ να μειώνεται κατά 38 ποσοστιαίες μονάδες το διάστημα 2022-2026. Το πρόγραμμα, σημειώνει ο οίκος, υπογραμμίζει την ευρεία δέσμευση των αρχών για δημοσιονομική σύνεση, με ορισμένες μεταρρυθμίσεις που ενδεχομένως να προσφέρουν κάποιες διαρθρωτικές βελτιώσεις. Παρόλα αυτά, η Fitch βλέπει και κινδύνους, όπως η ασθενέστερη ανάπτυξη και οι αυξανόμενες απαιτήσεις για δαπάνες. Η συνεχής συγκράτηση των δαπανών μπορεί να αποδειχθεί πιο δύσκολη μετά την πλήρη άρση των προσωρινών μέτρων αντιμετώπισης της πανδημίας ή εάν η αύξηση των εσόδων επιβραδυνθεί σημαντικά.

Όσο για το λόγο του δημόσιου χρέος προς ΑΕΠ, ο οίκος τον βλέπει να μειώνεται στο 162,2% το 2023 και στο 154,4% το 2024, σε μια προβλεπόμενη μείωση 50 ποσοστιαίων μονάδων από το υψηλό 206% που είχε καταγραφεί το 2020. Οι σταθερές συνθήκες χρηματοδότησης και η σημαντική ταμειακή θέση (κοντά στα 35 δισ. ευρώ) θα συνεχίσουν να στηρίζουν τη διαχείριση του χρέους.

Παράγοντες που μπορούν να προκαλέσουν υποβάθμιση ή αναβάθμιση της αξιολόγησης

Σε υποβάθμιση:

– Δημοσιονομικά: Διαρκής ανοδική τάση του δημόσιου χρέους προς ΑΕΠ, για παράδειγμα λόγω δημοσιονομικής χαλάρωσης ή αδύναμης ανάπτυξης.

-Μακροοικονομικά: Νέες κρίσεις στην ελληνική οικονομία που θα επηρεάσουν την οικονομική ανάκαμψη

Σε αναβάθμιση:

– Δημοσιονομικά: Εμπιστοσύνη σε μια μετεκλογική δημοσιονομική πολιτική που θα οδηγήσει σε σταθερή καθοδική πορεία του λόγου του δημόσιου χρέους προς ΑΕΠ μεσοπρόθεσμα.

-Μακροοικονομικά: Βελτίωση της μεσοπρόθεσμης αναπτυξιακής δυναμικής, για παράδειγμα, λόγω της υψηλότερης δυναμικής των επενδύσεων και/ή της εφαρμογής διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

 

moneyreview.gr

 

Διαβάστε επίσης:

Fitch: Eπιβεβαίωσε την πιστοληπτική αξιολόγηση ΒΒ+ για την Ελλάδα

HSBC: Νέα φάση ανάπτυξης για την Ελλάδα – Υψηλές προσδοκίες για την κατανάλωση

JP Morgan: Εγγύηση για την Ελλάδα η επανεκλογή ΝΔ – 3 ratings επενδυτικής βαθμίδας φέτος

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News