Business & Finance Δευτέρα 15/05/2023, 08:47
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Τρέχουν» με υψηλούς ρυθμούς οι μεταβιβάσεις ακινήτων 

«Τρέχουν» με υψηλούς ρυθμούς οι μεταβιβάσεις ακινήτων 

Με υψηλούς ρυθμούς τρέχουν οι μεταβιβάσεις ακινήτων, είτε αυτές αφορούν αγοραπωλησίες είτε γονικές παροχές και δωρεές, σύμφωνα με τα στοιχεία των συμβολαιογράφων, οι οποίοι υποβάλλουν περισσότερες από 1.300 ηλεκτρονικές δηλώσεις την ημέρα. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ από την αρχή της χρονιάς μέχρι και το τέλος της περασμένης εβδομάδας στην ηλεκτρονική πλατφόρμα myProperty είχαν υποβληθεί 56.060 δηλώσεις φόρου μεταβίβασης ακινήτων με το φόρο που έχει εισπραχθεί να ξεπερνά τα 144 εκατ. ευρώ, όταν στο σύνολο της χρονιάς πέρυσι είχαν υποβληθεί 144.138 δηλώσεις φόρου μεταβίβασης. Ακόμη έχουν υποβληθεί 24.547 δηλώσεις φόρου γονικής παροχής, 13.959 δηλώσεις δωρεών και 23.130 ηλεκτρονικές δηλώσεις φόρου κληρονομιάς με τους φόρους να υπερβαίνουν τα 24 εκατ. ευρώ.

Η αύξηση των δωρεών και των γονικών παροχών αποδίδεται και στο υψηλό αφορολόγητο όριο των 800.000 ευρώ που ισχύει για τους συγγενείς της πρώτης κατηγορίας, δηλαδή για συζύγους, πρόσωπα που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης, παιδιά, εγγόνια και γονείς. Το αφορολόγητο όριο  αφορά τόσο την ακίνητη περιουσία όσο και την κινητή περιουσία (χρήματα, αυτοκίνητα, μετοχές) και σύμφωνα με τους συμβολαιογράφους πολλοί γονείς λόγω του υψηλού αφορολόγητου δωρίζουν χρήματα στα παιδιά τους προκειμένου αυτά να προχωρήσουν στην αγορά κατοικίας.

Στον προϋπολογισμό του 2023 εκτιμάται ότι τα έσοδα από τους φόρους μεταβιβάσεων ακινήτων θα φτάσουν τα 489 εκατ. ευρώ. Μόνο από τις αγοραπωλησίες ακινήτων προβλέπονται έσοδα 369 εκατ. ευρώ και από τα οικόπεδα και τα αγροτεμάχια αναμένονται έσοδα 119 εκατ. ευρώ. Από τις κληρονομιές το 2023 οι εισπράξεις αναμένεται να φθάσουν τα 177 εκατ. ευρώ, ενώ από τις γονικές παροχές και τις δωρεές τα έσοδα θα ανέλθουν στα 45 εκατ. ευρώ. 

Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος, οι προσδοκίες για την ελληνική αγορά οικιστικών ακινήτων παραμένουν θετικές, παρά τις αβεβαιότητες στην εγχώρια και παγκόσμια οικονομία. Βραχυπρόθεσμα, η ΤτΕ εκτιμά ότι το επενδυτικό ενδιαφέρον, κυρίως από το εξωτερικό, θα παραμένει έντονο ειδικά για συγκεκριμένες προνομιακές θέσεις στο λεκανοπέδιο της Αττικής και για περιοχές με τουριστικά χαρακτηριστικά.

moneyreview.gr

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News