Μικρή η συμμετοχή στο ΤΕΚΑ εργαζομένων που άλλαξαν ασφαλιστικό φορέα
Λίγο πάνω από τις 175.000 είναι οι εργαζόμενοι που έχουν ενταχθεί στο νέο σύστημα επικουρικής ασφάλισης και από αυτούς περίπου 1.000 είναι όσοι εργάζονταν ήδη και μεταπήδησαν στο νέο σύστημα επικουρικής ασφάλισης που πλέον είναι διαθέσιμο και για αυτούς από την αρχή του χρόνου. Σύμφωνα με πηγές του Υπουργείου Εργασίας, η μικρή ακόμη συμμετοχή παλαιών εργαζόμενων οφείλεται στο γεγονός πως δεν έχει γίνει η απαραίτητη καμπάνια καθώς έχει «κολλήσει» ο σχετικός διαγωνισμός.
Στο νέο σύστημα έχουν δημιουργηθεί ατομικοί κουμπαράδες για τους νεοεισερχόμενους με υποχρεωτική ασφάλιση αλλά από τον Ιανουάριο πλέον εντάσσονται και όσοι είναι κάτω των 35 ετών και θέλουν να μεταπηδήσουν στο νέο σύστημα. Με αίτησή τους στη διεύθυνση be.teka.gov.gr μπορούν να ενταχθούν στο κεφαλαιοποιητικό σύστημα και να αλλάξουν ασφαλιστικό φορέα, υπαγόμενοι πλέον στο ΤΕΚΑ, αντί του e-ΕΦΚΑ. Η συγκεκριμένη κατηγορία ασφαλισμένων μπορεί να ασκήσει το δικαίωμά της για υπαγωγή στην ασφάλιση του ΤΕΚΑ μέχρι την 31.12.2023.
Στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες του ΤΕΚΑ παρέχεται η δυνατότητα υπαγωγής στην επικουρική ασφάλιση του ΤΕΚΑ και σε ασφαλισμένους που απασχολούνται σε κλάδους όπου μέχρι σήμερα δεν υπήρχε υποχρέωση υπαγωγής στην επικουρική ασφάλιση (π.χ. ελεύθεροι επαγγελματίες, αγρότες, αυτοαπασχολούμενοι υγειονομικοί, κ.λπ.). Το δικαίωμα ένταξης στο ΤΕΚΑ σε αυτή την περίπτωση διατηρείται μέχρι τη συμπλήρωση του 35ου έτους της ηλικίας τους.
Σε αυτή τη φάση οι εργαζόμενοι δεν έχουν επιλογή για το πού θα τοποθετηθούν οι ασφαλιστικές τους εισφορές τους, καθώς, οι εισφορές των εργαζομένων που εντάχθηκαν στο σύστημα τοποθετούνται σε καταθέσεις στην Τράπεζα της Ελλάδος .
Από το 2024 ή ακόμη και στα τέλη του 2023, αφού θα έχει ξεκλειδώσει για όλες τις κατηγορίες των «νέων εργαζομένων» η δυνατότητα ένταξης τους στο νέο ταμείο επικουρικής ασφάλισης, οι εισφορές των εργαζομένων από τον καταθετικό λογαριασμό της ΤτΕ θα τοποθετηθούν σε ένα default πρόγραμμα με δυναμικό χαρακτήρα. Δηλαδή θα ενέχει περισσότερο ρίσκο στην αρχή του εργασιακού βίου και θα μηδενίζει προς το τέλος του εργασιακού βίου, δηλαδή μετά από 40 χρόνια.
Από το 2025 και μετά οι εργαζόμενοι θα έχουν την δυνατότητα να επιλέξουν και ανάμεσα σε άλλα συνταξιοδοτικά προγράμματα που θα έχουν σχεδιαστεί ή ακόμη και να συνδυάσουν προγράμματα.Μετά το 2025, όταν θα είναι ενεργά και όλα τα συνταξιοδοτικά προϊόντα, ο εργαζόμενος (ανά 3ετία) θα μπορεί να αλλάζει το προφίλ του προγράμματος που έχει επιλέξει.
Το ύψος της σύνταξης που μπορεί να δημιουργήσει το ΤΕΚΑ
Αυτή τη στιγμή, το ύψος της μηνιαίας επικουρικής σύνταξης για μέσο ετήσιο μισθό 14.000 ευρώ και 40 έτη ασφάλισης ανέρχεται σε 235 ευρώ, με το νέο σύστημα η επικουρική σύνταξη μπορεί να φτάσει στα 326 ευρώ με βάση την επαγγελματική διαχείριση των κεφαλαίων του ΕΦΚΑ και στα 479 ευρώ με βάση τον μέσο όρο των χωρών του ΟΟΣΑ που έχουν τα κεφαλαιοποιητικά συστήματα με τις υψηλότερες αποδόσεις.
Για να δικαιούται κάποιος σύνταξη από το ΤΕΚΑ θα πρέπει να έχει συμπληρώσει 15 χρόνια ασφάλισης στον φορέα, ενώ σε περίπτωση θανάτου του ασφαλισμένου που δεν έχει συμπληρώσει τη 15ετία, το κράτος θα συνεισφέρει τις υπολειπόμενες εισφορές.
Στο ΤΕΚΑ προβλέπεται εγγύηση του Δημοσίου περί μη αρνητικής απόδοσης. Αυτό σημαίνει ότι ο ασφαλισμένος θα λάβει κατ’ ελάχιστον επικουρική σύνταξη υπολογισμένη στη βάση των εισφορών που κατέβαλε, σε πραγματικούς όρους (λαμβάνοντας υπόψη τον πληθωρισμό).
moneyreview.gr
Διαβάστε επίσης:
Τα νέα επιδόματα του ΟΠΕΚΑ – Ποια αυξάνονται και πόσο
Ασφαλιστικά Ταμεία: Μειώνονται οι οφειλές – Αυξάνονται οι οφειλέτες
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News