Business & Finance Παρασκευή 13/01/2023, 19:50
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

​Συνάντηση Γεωργιάδη – ΕΕΤ για το νομοσχέδιο για το phishing

​Συνάντηση Γεωργιάδη – ΕΕΤ για το νομοσχέδιο για το phishing

Συνάντηση με το προεδρείο της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών (ΕΕΤ) υπό τον πρόεδρό της, κ. Βασίλη Ράπανο είχε σήμερα ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Άδωνις Γεωργιάδης και ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή, κ. Σωτήρης Αναγνωστόπουλος.

Στη συνάντηση συζητήθηκαν ο τρόπος εφαρμογής του Νόμου για το phishing (ηλεκτρονικό «ψάρεμα» στοιχείων) και το χρονοδιάγραμμα ισχύος του, έτσι ώστε να διασφαλιστούν κατά τον καλύτερο τρόπο τα δικαιώματα των καταναλωτών και η συνεργασία τους με τις τράπεζες.

Στο νομοσχέδιο προβλέπεται αποζημίωση στα θύματα ηλεκτρονικής απάτης θα δίνουν πλέον οι τράπεζες και παράλληλα, οι πολίτες που χάνουν τα χρήματά τους από την κλοπή των κωδικών τους, θα τα παίρνουν πίσω, ακόμα και αν η κλοπή οφείλεται σε δική τους αμέλεια. Η αποζημίωση θα δίνεται υπό προϋποθέσεις και για ποσό πάνω από 1.000 ευρώ, καθώς μέχρι το ποσό αυτό, την ευθύνη θεωρείται ότι φέρει ακέραια ο κάτοχος της κάρτας. Η ρύθμιση αυτή θεωρείται ότι θα ανακουφίσει αρκετούς καταναλωτές, ειδικά καθώς τα φαινόμενα των ηλεκτρονικών απατών μέσω κυρίως υπεξαίρεσης των κωδικών (phishing) παρουσιάζουν αυξητική τάση. Η κριτική επί της συγκεκριμένης ρύθμισης δεν λείπει, καθώς από ορισμένες πλευρές υποστηρίζεται ότι οι τράπεζες θα κατεβάσουν το όριο των ηλεκτρονικών συναλλαγών στο όριο των 1.000 ευρώ προκειμένου να προστατευθούν από επιτήδειους που θα διεκδικούν αποζημιώσεις.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Τράπεζες: Αποζημιώσεις σε καταναλωτές – θύματα phishing

Επιτόκια: Πού θα φτάσουν το 2023 – Πόσο θα επιβαρυνθούν τα δάνεια

Τον Μάρτιο τα πρώτα χαμηλότοκα δάνεια για νέους- Οι βασικοί όροι και οι δόσεις

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News