ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

5G: Τις συμβάσεις υπέγραψαν ΕΕΤΤ – Cosmote, Vodafone, Wind

φωτ.: Shutterstock

Στην υπογραφή των συμβάσεων για την παραχώρηση φάσματος 5G προχώρησαν σήμερα, σε ειδική ψηφιακή εκδήλωση στην έδρα της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) οι τρεις πάροχοι Cosmote, Vodafone και Wind που συμμετείχαν στο διαγωνισμό της ανεξάρτητης αρχής. Τις συμβάσεις υπέγραψαν ο πρόεδρος της ΕΕΤΤ Κωνσταντίνος Μασσέλος και οι επικεφαλής των τριών εταιρειών τηλεπικοινωνιών.

«Τα πρώτα μηνύματα που παίρνουμε από το εξωτερικό είναι θετικά. Η δημοπρασία μας θα μπορούσε να αποτελέσει παράδειγμα καλής πρακτικής και να υιοθετηθεί από άλλες χώρες. Η διαγωνιστική διαδικασία κλείνει σήμερα τον κύκλο της. Αποτελεί το πρώτο βήμα, καθώς η μεγάλη προστιθέμενη αξία θα προέλθει από την αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου» σημείωσε ο κ. Μασσέλος.

5g-tis-symvaseis-ypegrapsan-eett-cosmote-vodafone-wind0

«Απαιτήθηκαν πάνω από 70 διαδικασίες διοικητικές και νομοθετικές για να διεκπεραιωθεί η διαδικασία. Για πρώτη φορά δημοπρατήθηκαν τέσσερις ζώνες συχνοτήτων μαζί, κάτι που δεν κατέστη δυνατόν να επιτευχθεί σε άλλες χώρες. Tο 25% των πόρων της δημοπρασίας θα κατευθυνθεί στη χρηματοδότηση του fund Φαιστός» ανέφερε ο υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης. Και πρόσθεσε ότι τα δίκτυα 5G συνδέονται με τη δημιουργία έως 69.000 νέων θέσεων εργασίας και καθαρή προστιθέμενη αξία της τάξεως των 12 δισ. ευρώ.  

 «Η εμπορική διάθεση του δικτύου 5G από την Cosmote τοποθετεί την Ελλάδα στις λίγες χώρες που διαθέτουν δίκτυο 5G. Τα δίκτυα είναι οι λεωφόροι του μέλλοντος, η προϋπόθεση για την ψηφιακή ανάπτυξη. Διαθέσαμε για το φάσμα 123 εκατ. ευρώ που έχουμε ήδη καταβάλει στο σύνολό τους. Το ποσό αυτό είναι επιπλέον των επενδύσεων 2 δισ.ευρώ που έχουμε εξαγγείλει. Ήδη διαθέτουμε 5G σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις της Ελλάδας. Όσο πιο γρήγορη είναι η διαδικασία αδειοδότησης των κεραιών τόσο πιο γρήγορα θα αναπτύξουμε το δίκτυο 5G. Πιστεύω ότι η ΕΕΤΤ θα κάνει το καλύτερο δυνατό» ανέφερε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΤΕ Μιχάλης Τσαμάζ.

«Εδώ και 30 χρόνια ο όμιλος Vodafone επενδύει σταθερά και συστηματικά σε δίκτυα Vodafone, προϊόντα και υπηρεσίες. Σε σχέση με τις αντίστοιχες τεχνολογικές αλλαγές στα δίκτυα, η αλλαγή αυτή έρχεται για να μεταβάλει το παραγωγικό και οικονομικό μοντέλο των χωρών που αναπτύσσεται το 5G. Ήδη καταβάλαμε 130 εκατ. ευρώ για την αγορά του φάσματος κι έχουμε επενδυτικό πλάνο για την επόμενη πενταετία άνω των 500 εκατ. ευρώ», σημείωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Vodafone Ελλάδας Χάρης Μπρουμίδης.

«Πρόκειται για μέρα με έντονα συμβολικό χαρακτήρα και ορόσημο για την ελληνική οικονομία. Φέτος, λόγω και της πανδημίας, έγινε κοινός τόπος ότι ο ψηφιακός μετασχηματισμός της χώρας αποτελεί τον κυριότερο πυλώνα για την αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας της οποίας προϋπόθεση είναι η δημιουργία δικτύων 5G στην κινητή και οπτικών ινών στη σταθερή. Η Ελλάδα λανσάρει δίκτυα 5G για πρώτη φορά μαζί με άλλες πολύ πιο προηγμένες χώρες. Επενδύουμε 500 εκατ. ευρώ σε δίκτυα νέας γενιάς τόσο στην κινητή όσο και στη σταθερή» τόνισε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Wind Νάσος Ζαρκαλής. 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News