Business & Finance Σάββατο 20/08/2022, 08:26
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Τράπεζα Κύπρου: Προσέγγιση για εξαγορά από την Lone Star

Τράπεζα Κύπρου: Προσέγγιση για εξαγορά από την Lone Star

Την προσφορά εξαγοράς της από την Lone Star απέρριψε η Τράπεζα Κύπρου, λέγοντας ότι είναι χαμηλή.

Όπως ανακοίνωσε η κυπριακή τράπεζα, στις 22 Ιουλίου απέρριψε μία τρίτη, βελτιωμένη προσφορά 1,51 ευρώ ανά μετοχή από την Lone Star.

Σύμφωνα με τους κανόνες, η Lone Star έχει προθεσμία έως τις 30 Σεπτεμβρίου να ανακοινώσει εάν θα κάνει επίσημη προσφορά. Σύμφωνα με το Bloomberg, πάντως, δεν είναι βέβαιο ότι η προσφορά θα γίνει, έπειτα από τρεις προηγούμενες προτάσεις, με την πρώτη να γίνεται στις αρχές Μαΐου, στα 1,25 ευρώ ανά μετοχή.

Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου ενισχύθηκε χθες στο Λονδίνο έως και 23% για να κλείσει με άνοδο 9,1%. Στη Λευκωσία, ο τίτλος ενισχύθηκε κατά 3,5%, στα 1,18 ευρώ, δίνοντας στην τράπεζα κεφαλαιοποίηση 524 εκατ. ευρώ.

Η ανακοίνωση της Τράπεζας Κύπρου αναφέρει ότι η προσφορά της Lone Star όχι μόνο υποτιμά τις μελλοντικές προοπτικές της αλλά και δεν αντιμετωπίζει επαρκώς την πολυπλοκότητα της εξαγοράς μιας τράπεζας με στρατηγική σημασία για την Κύπρο.

Η Lone Star, υπό τον δισεκατομμυριούχο ιδρυτή και πρόεδρο John Grayken, έχει επενδύσει σε τράπεζες, με το χαρτοφυλάκιό της να περιλαμβάνει τη γερμανική IKB Deutsche Industriebank και την πορτογαλική Novo Banco.

Ο κλάδος αρχίζει να γίνεται ελκυστικός για τα private equity, λόγω των αυξήσεων των επιτοκίων. Όμως, κάποιοι επενδυτές ανησυχούν ότι μια μελλοντική ύφεση θα φέρει κόκκινα δάνεια.

Υπενθυμίζεται ότι η Τράπεζα Κύπρου, που είναι η μεγαλύτερη στην Κύπρο, μπήκε σε μια μεγάλη διαδικασία αναδιάρθρωσης το 2013, εν μέσω της κρίσης. Στο πλαίσιο του πακέτου διάσωσης της Κύπρου ύψους 10 δισ. ευρώ, απορρόφησε τη Λαϊκή Τράπεζα Κύπρου και ανακεφαλαιοποιήθηκε μέσω της μετατροπής καταθέσεων σε μετοχές. Οι μέτοχοι έχασαν σχεδόν όλα τους τα χρήματα και οι 21.000 πελάτες της που είχαν καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ είδαν περίπου τα μισά από τα μη ασφαλισμένα χρήματά τους να μετατρέπονται σε μετοχές, στο 1 ευρώ έκαστη.

moneyreview.gr 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News