ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ

Γ. Στεφανόπουλος: Η ψηφιακή ταυτότητα θα βελτιώσει την εμπειρία των συνδρομητών

Γ. Στεφανόπουλος: Η ψηφιακή ταυτότητα θα βελτιώσει την εμπειρία των συνδρομητών

Η ψηφιακή ταυτότητα συμβάλει και στη βελτίωση της εμπειρίας των πελατών των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας και την μείωση της γραφειοκρατίας, όπως αναφέρει στο Moneyreview.gr ο γενικός διευθυντής της Ένωσης Εταιρειών Κινητής Τηλεφωνίας (ΕΕΚΤ), Γιώργος Στεφανόπουλος. Πώς θα συμβεί αυτό;

Ενδεχομένως από τον Οκτώβριο και αφότου λάβουν χώρα οι απαιτούμενες νομοθετικές αλλαγές, οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι θα έχουν τη δυνατότητα να αποθηκεύουν τα στοιχεία ταυτότητας των πολιτών με «τρόπο απολύτως ασφαλή και διαφανή και ως αποτέλεσμα θα αντικατασταθούν οι φωτοτυπίες». Κατ’ επέκταση, όπως εξηγεί ο κ. Στεφανόπουλος, οι εταιρείες θα διαχειρίζονται ψηφιακά τις αιτήσεις των φυσικών προσώπων και οι επισκέψεις στα καταστήματα για λόγους ταυτοποίησης των στοιχείων των συνδρομητών θα καταστούν περιττές. «Πρόκειται για καθοριστικό βήμα για να βελτιώσουμε την εμπειρία του πελάτη και τη δημόσια διοίκηση του πολίτη. Και αποτελεί εξαιρετικό παράδειγμα συνεργασίας της πολιτείας και των παρόχων» αναφέρει.

Γρηγορότερη η αδειοδότηση

Με αφορμή την πρόσφατη έκδοση της ΚΥΑ για τους όρους και προϋποθέσεις για τον χαρακτηρισμό ενός έργου ως «χαμηλής όχλησης», ο Γενικός Διευθυντής της ΕΕΚΤ σημειώνει ότι δημιουργείται ένα ολοκληρωμένο θεσμικό πλαίσιο για τα έργα δικτύων οπτικών ινών. Σε συνδυασμό «με το ολοκληρωμένο πληροφοριακό σύστημα για τα δικαιώματα διέλευσης που είναι σε δοκιμαστική φάση και θα τεθεί σε λειτουργία σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη τον Οκτώβριο και στην υπόλοιπη Ελλάδα έως το τέλος του έτους, η Τοπική Αυτοδιοίκηση, οι πάροχοι και οι ενδιάμεσοι εμπλεκόμενοι φορείς και υπηρεσίες, θα μπορούν σε πεπερασμένο χρόνο να υλοποιούν το σχεδιασμό, αδειοδότηση και την έναρξη λειτουργίας κάθε όδευσης οπτικών ινών».

Ο κύκλος αυτός, σε επίπεδο θεσμοθετικό, όπως διευκρινίζει ο κ. Στεφανόπουλος, θα ολοκληρωθεί αρχές 2023 με τη δημιουργία του Ενιαίου Ψηφιακού Μητρώου για όλα τα υπογειοποιημένα δίκτυα της χώρας. Πρόκειται δηλαδή για τις οπτικές ίνες, το φυσικό αέριο, το υπογειοποιημένο δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας, τα δίκτυα ύδρευσης-αποχέτευσης όμβριων υδάτων που θα αποτυπώνονται σε ψηφιακούς χάρτες, ώστε τα έργα αυτά να πραγματοποιούνται με την ελάχιστη δυνατή επιβάρυνση κάθε γειτονιάς. Ως εκ τούτου «θα μειωθούν οι βλάβες, ιδίως στα δίκτυα οπτικών ινών από εργασίες τρίτων που σήμερα δεν γνωρίζουν που βρίσκονται οι διελεύσεις των δικτύων. Η ψηφιοποίηση αποτελεί τον καλύτερο τρόπο για να εξασφαλίσουμε τη βέλτιστη διαχείριση των υποδομών της χώρας» σημειώνει ο κ. Στεφανόπουλος.

Επίσης, όπως σχολιάζει, το 2023 για πρώτη φορά οι πάροχοι εκτιμάται ότι θα είναι σε θέση να εξασφαλίζουν αδειοδότηση την ίδια χρονιά. Κι αυτό ύστερα από την πρόσφατη αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου που περιορίζει το χρόνο αδειοδότησης από δύο χρόνια, σε 7 έως 9 μήνες και ενδεχομένως σε λιγότερο από πέντε μήνες από τις αρχές του 2023.

«Οι δυνατότητες χρηματοδότησης μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και του ΕΣΠΑ αποτελούν ευκαιρία για να ωριμάσει ψηφιακά η χώρα» σημειώνει ο κ. Στεφανόπουλος.

Eπενδύσεις σε οπτικές ίνες και 5G

Πλέον, όπως αναφέρει, στα σταθερά ευρυζωνικά δίκτυα, όπου η χώρα εμφανίζει υστέρηση, υλοποιούνται και δρομολογούνται οι μεγαλύτερες, από ποτέ, επενδύσεις μέσω των οποίων η θέση της Ελλάδας στο συγκεκριμένο τομέα θα βελτιωθεί σε ορίζοντα τριετίας.

Στα δίκτυα πέμπτης γενιάς (5G), οι εφαρμογές που θα αξιοποιηθούν από επιχειρήσεις που δημιουργούν ιδιωτικά δίκτυα, θα βελτιώσουν την παραγωγικότητά τους και θα διασφαλίσουν την επιχειρησιακή τους συνέχεια. Θα στηρίξουν ακόμη, όπως αναφέρει ο κ. Στεφανόπουλος, τη διαχείριση των φυσικών καταστροφών, του τουριστικού προϊόντος και τη ψηφιοποίηση των πόλεων.

«Σήμερα έχουμε την πρώτη γενιά των 5G δικτύων. Η ώριμη γενιά των 5G δικτύων -αποκαλούνται standalone δίκτυα 5G- θα αρχίζουν να αναπτύσσονται την επόμενη διετία – τριετία, απαιτώντας όμως, μεγαλύτερη σχεδιαστική διευκόλυνση. Αυτό προϋποθέτει ότι η χώρα μας θα εναρμονίσει τα όρια βάσει των οποίων σχεδιάζονται αυτά τα δίκτυα, σύμφωνα με τις διεθνείς συστάσεις. Επομένως, για να κρατήσουμε το μομέντουμ που έχει δημιουργηθεί στην πρώτη φάση, της ανάπτυξης των δικτύων, απαιτείται, σε δεύτερη φάση, το 2023 να λάβει χώρα μία θεσμική  αξιολόγηση – συζήτηση για την εναρμόνιση των δικτύων με πρότυπο τις διεθνείς συστάσεις. Ιδιαίτερο ρόλο σε αυτό αναμένεται να παίξει η ευρωπαϊκή σύσταση που αναμένεται να συζητηθεί το Φθινόπωρο και να εκδοθεί μέχρι το Νοέμβριο» εξηγεί ο κ.Στεφανόπουλος.

Παρά την όποια πρόοδο, οι προκλήσεις στις Τηλεπικοινωνίες παραμένουν μεγάλες, όπως τονίζει ο Γενικός Διευθυντής της ΕΕΚΤ, με τον κλάδο να έχει δεσμευθεί για την ελαχιστοποίηση, έως το 2030, του περιβαλλοντικού αποτυπώματός του.

moneyreview.gr

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News