Business & Finance Πέμπτη 15/10/2020, 12:57
ΔΝΤ

Καμπανάκι για τις αντοχές των τραπεζών μπροστά σε ένα «ντόμινο» εταιρικών πτωχεύσεων

Καμπανάκι για τις αντοχές των τραπεζών μπροστά σε ένα «ντόμινο» εταιρικών πτωχεύσεων

Για τον κίνδυνο απότομης διόρθωσης των χρηματιστηρίων και ενός «κύματος» εταιρικών πτωχεύσεων προειδοποιεί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα διαθέτει μεν επαρκή ρευστότητα για να αντέξει σε ενδεχόμενο σοκ λόγω της πανδημικής κρίσης, εάν όμως υλοποιηθεί το δυσμενές σενάριο του ΔΝΤ για βαθύτερη ύφεση και πιο αδύναμη ανάπτυξη, θα επηρεασθεί αρνητικά η κεφαλαιακή θέση των τραπεζών που θεωρούνται «αδύναμοι κρίκοι», γεγονός που θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στη δυνατότητα χορήγησης δανείων, εγείροντας ακόμη ένα εμπόδιο στην ανάκαμψη. Σε ένα τέτοιο σενάριο, το ΔΝΤ προβλέπει υστέρηση κεφαλαίων που θα φθάσει έως και τα 220 δισ. δολάρια.

Oι διεθνείς αγορές μετοχών έχουν ανακάμψει δυναμικά από τα χαμηλά που είχαν αγγίξει εν μέσω πανδημίας, με σημαντικές όμως διαφοροποιήσεις μεταξύ των χωρών, αναλόγως της εξάπλωσης του κορωνοϊού και το εύρος των μέτρων στήριξης από κυβερνήσεις και νομισματικές αρχές, σημειώνει το ΔΝΤ στην έκθεσή του για τη σταθερότητα του χρηματοοικονομικού συστήματος(Financial Stability Report). Στην έκθεση, το Ταμείο ξεχωρίζει τις αγορές μετοχών ΗΠΑ και Κίνας, που σημείωσαν καλύτερες επιδόσεις σε σύγκριση με άλλες χρηματιστηριακές αγορές και έχοντας ως κινητήριο μοχλό τις μετοχές του τεχνολογικού κλάδου. Στον αντίποδα, κλάδοι που επηρεάσθηκαν από τα περιοριστικά μέτρα και μέτρα κοινωνικής απόστασης(ξενοδοχεία, εστιατόρια ψυχαγωγία) δέχθηκαν πιέσεις.

«Η αποσύνδεση μεταξύ των μετοχικών αποτιμήσεων και των εξελίξεων στην οικονομία παραμένει», παρατηρεί το ΔΝΤ στην έκθεση, σημειώνοντας ότι οι επιτοκιακές μειώσεις από τις κεντρικές τράπεζες και άλλα μέτρα στήριξης έχουν τονώσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών, παρά την υψηλότερη οικονομική αβεβαιότητα.

Κατά παρόμοιο τρόπο, η αποκλιμάκωση στις αποδόσεις των εταιρικών ομολόγων οφείλεται στις συνθήκες πολύ χαμηλών επιτοκίων και στην υποχώρηση των πιστωτικών spreads, τα οποία σε πολλές περιπτώσεις κυμαίνονται σε επίπεδα που δεν συμβαδίζουν με τα οικονομικά θεμελιώδη, επισημαίνεται στην έκθεση.

«Εάν οι επενδυτές επαναξιολογήσουν τα μέτρα νομισματικής και δημοσιονομικής στήριξης ή εάν καθυστερήσει η ανάκαμψη, τότε είναι πιθανόν να αυξηθούν σημαντικά οι πιθανότητες μιας απότομης διόρθωσης», προειδοποιεί το ΔΝΤ.

Το Ταμείο προειδοποιεί και για ενδεχόμενο κίνδυνο εταιρικών πτωχεύσεων, καθώς οι επιχειρήσεις με προβλήματα ρευστότητας αύξησαν τον δανεισμό, φουσκώνοντας τα ήδη υψηλά επίπεδα εταιρικού χρέους σε ορισμένες οικονομίες.

Το ΔΝΤ βάζει αστερίσκους και για τις αντοχές του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Η κρίση του Covid-19 βρήκε τις τράπεζες έχουν σημαντικά ισχυρότερα «μαξιλάρια» ρευστότητας και κεφαλαίων από ό,τι η χρηματοπιστωτική κρίση του 2008, γεγονός που επέτρεψε τη χορήγηση πίστωσης, στηρίζοντας την οικονομία, παρατηρεί το Ταμείο. Παρ’ όλα αυτά, ορισμένες τράπεζες έχουν ήδη αρχίσει να αυστηροποιούν τους όρους δανεισμού, γεγονός που θα μπορούσε να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην οικονομία. Σύμφωνα με την ανάλυση του ΔΝΤ για τη φερεγγυότητα των τραπεζών σε 29 χώρες(μη συμπεριλαμβανομένης της Κίνας), το βασικό σενάριο δείχνει ότι οι περισσότερες τράπεζες θα είναι σε θέση να απορροφήσουν ενδεχόμενες απώλειες και να διατηρήσουν τα «μαξιλάρια» κεφαλαίου πάνω από το ελάχιστο υποχρεωτικό όριο. Σε ένα όμως δυσμενές σενάριο βαθύτερης ύφεσης και πιο αδύναμης ανάκαμψης, τότε τα κεφαλαιακά αποθέματα για μεγάλο αριθμό τραπεζών θα συρρικνωθούν σε επίπεδα τέτοια που θα επηρεάσουν και τη δανειοδοτική τους ικανότητα, σημειώνει το ΔΝΤ. Η υστέρηση κεφαλαίων γι’ αυτές τις τράπεζες θα μπορούσε να φθάσει έως και τα 220 δισ. δολάρια, αναφέρει η έκθεση.

Το ΔΝΤ συστήνει τη διατήρηση της υποστηρικτικής νομισματικής πολιτικής και στοχευμένη στήριξη ρευστότητας, ως δύο βασικά συστατικά για τη διατήρηση της ανάπτυξης. Ταυτόχρονα, συστήνει ένα ισχυρό πλαίσιο αναδιάρθρωσης χρέους για την εκκαθάριση μη-βιώσιμων επιχειρήσεων.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News