ΜΑΡΙΝΑ ΑΛΙΜΟΥ

Πώς θα αλλάξει πρόσωπο η μεγαλύτερη μαρίνα της χώρας

Σε εξέλιξη οι προπαρασκευαστικές εργασίες. Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα για την ανάπλαση της εγκατάστασης.

Πώς θα αλλάξει πρόσωπο η μεγαλύτερη μαρίνα της χώρας

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι προπαρασκευαστικές εργασίες για τη ανάπλαση της μαρίνας Αλίμου, έργο που έχει αναλάβει να υλοποιήσει η θυγατρική εταιρεία του ομίλου Ελλάκτωρ Reds και η συνδεδεμένη «Ανάπτυξη Νέας Μαρίνας Αλίμου».

Σύμφωνα με παρουσίαση της διοίκησης της Reds προς τους δημοσιογράφους, ο χώρος αναμένεται να έχει παραδοθεί στον παραχωρησιούχο μέχρι το τέλος της χρονιάς, ενώ θα ακολουθήσει περίοδο 48 μηνών κατά τη διάρκεια της οποίας θα εξασφαλιστούν οι απαιτούμενες αδειοδοτήσεις για την έναρξη των κατασκευαστικών εργασιών. Η αδειοδοτική διαδικασία περιλαμβάνει την έκδοση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ) η οποία θα εξειδικεύει το Προεδρικό Διάταγμα με τους όρους δόμησης της έκτασης, όπως και την κατάθεση μελέτης δεύτερου σταδίου χωροθέτησης. Το τελευταίο στάδιο περιλαμβάνει την κατάθεση μελέτης οικοδομικής άδειας.

Αυτή τη στιγμή, στην Μαρίνα Αλίμου αποκαθίσταται η λειτουργία κρίσιμων δικτύων (πυρασφάλεια-ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις), ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται η απομάκρυνση άτυπων και κατ’ επέκταση μη σύννομων εγκαταστάσεων (π.χ. κοντέινερς, τροχόσπιτα) που χρησιμοποιούνταν, κατά το παρελθόν, από εταιρείες ναύλωσης σκαφών. Σε εξέλιξη βρίσκεται και ο διαγωνισμός, που διενεργεί η ΕΤΑΔ ως φορέας διαχείρισης του ακινήτου  με αντικείμενο την απομάκρυνση συνολικά 74 μηχανοκίνητων – ταχύπλοων και ιστιοπλοϊκών σκαφών των οποίων ο εξοπλισμός έχει περιέλθει σε αχρηστία. Η εκκένωση της έκτασης περιλαμβάνει την κατεδάφιση των υφιστάμενων κτηρίων που ανήκουν, μεταξύ άλλων, σε καταστήματα αναψυχής, όπως η “Νεράϊδα”. 

Πώς θα αλλάξει πρόσωπο η μεγαλύτερη μαρίνα της χώρας-1

Τι θα αλλάξει

Η Μαρίνα Αλίμου διαθέτει χερσαία έκταση 210.000 τ.μ., θαλάσσια έκταση 428.000 τ.μ. και δόμηση 18,5 χιλ. Η Reds, που σχεδιάζει να υλοποιήσει επένδυση 50 εκατ. ευρώ, θα δημιουργήσει σε ορίζοντα τεσσάρων ετών, χώρους εστίασης και αναψυχής, καταστήματα σούπερ μάρκετ και ναυτικών ειδών, γραφεία ενοικίασης οχημάτων και σκαφών αναψυχής, χώρους με υποστηρικτικές υπηρεσίες (π.χ. πλυντήρια, WC, ντους) και γραφεία διοίκησης. Σε απομονωμένη περιοχή θα αναπτυχθεί ξενοδοχείο (boutique hotel) με πανοραμική θέα στη θάλασσα και χώρους στάθμευσης για περίπου 850 αυτοκίνητα.

Πώς θα αλλάξει πρόσωπο η μεγαλύτερη μαρίνα της χώρας-2

Σύμφωνα με παρουσίαση της εταιρείας, θα αναπτυχθεί, ακόμη, πάρκο αναψυχής, παραθαλάσσιος πεζόδρομος και χώρος αναψυχής. Θα δημιουργηθούν ακόμη νέες υποδομές ύδρευσης και ηλεκτρικού (με επαρκείς παροχές ανά σημείο) σύμφωνα με τις προδιαγραφές και τις απαιτήσεις του νέου μίγματος σκαφών, όπως και σύγχρονες ηλεκτρολογικές και μηχανολογικές υποδομές για την βέλτιστη λειτουργία (π.χ. WiFi, Ψηφιακές εξ αποστάσεως λειτουργίες). Προβλέπεται ακόμη η δημιουργία περιοχής διαχείμασης σκαφών 20.000 τ.μ., με δυνατότητα ελλιμενισμού 1.000 σκαφών.

Τον περασμένο Μάιο η «Άκτωρ Παραχωρήσεις» υπέγραψε σύμβαση παραχώρησης για το δικαίωμα χρήσης, λειτουργίας, διαχείρισης και εκμετάλλευσης της Μαρίνας Αλίμου για 40 έτη (με δυνατότητα επέκτασης για 10 επιπλέον έτη). Πρόκειται για την μεγαλύτερα μαρίνα στην Ελλάδα και μία από τις μεγαλύτερες στην ανατολική Μεσόγειο, αποτελώντας και την κύρια βάση για ναυλώσεις τουριστικών σκαφών.  

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News