Business & Finance Παρασκευή 11/12/2020, 18:44
BUSINESS & FINANCE

Άντεξε στην πανδημία ο ΟΛΘ

Άντεξε στην πανδημία ο ΟΛΘ

Σχεδόν αμετάβλητα παρέμειναν τα λειτουργικά κέρδη του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης (ΟΛΘ), καθώς ανήλθαν σε 21,6 εκατ. ευρώ για το 9μηνο του 2020 έναντι 21,7 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2019.

Παράλληλα, οι πωλήσεις του σταθμού εμπορευματοκιβωτίων αυξήθηκαν κατά 15,5% και διαμορφώθηκαν σε 36,3 εκατ. ευρώ, ενώ οι πωλήσεις του συμβατικού λιμένα συρρικνώθηκαν κατά 9,8% και περιορίστηκαν στα 14,9 εκατ. ευρώ.

Σε συνολικό επίπεδο, οι πωλήσεις του ΟΛΘ διευρύνθηκαν κατά 6,5% στα 52,6 εκατ. ευρώ, με το λειτουργικό αποτέλεσμα προ φόρων και τόκων ωστόσο, να περιορίζεται κατά 2,4% στα 16,9 εκατ. ευρώ.

Σε επίπεδο γ’ τριμήνου, τα κέρδη EBITDA (προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων) αυξήθηκαν κατά 9,5% στα 7,89 εκατ. ευρώ, ενώ οι συνολικές πωλήσεις κατέγραψαν άνοδο κατά 8,3% στα 17,9 εκατ. ευρώ.

Η εξήγηση της διοίκησης

Σύμφωνα με τη διοίκηση, ως κύριοι μοχλοί για την αύξηση των εσόδων και τη διατήρηση της κερδοφορίας παρέμειναν η εφαρμογή των βελτιωμένων διαδικασιών διαχείρισης των διακινούμενων όγκων εντός του Λιμένος και η αναπροσαρμογή του τιμολογίου εμπορευματοκιβωτίων.

Η κερδοφορία, από την πλευρά της, επηρεάστηκε κυρίως από την πανδημία, η οποία επιβράδυνε την κυκλοφορία των φορτίων διεθνώς, με αποτέλεσμα χαμηλότερους διακινουμένους όγκους και χαμηλότερες πωλήσεις από τις αναμενόμενες. 

Επιπλέον, σύμφωνα με τη διοίκηση, το λειτουργικό κόστος επηρεάστηκε δυσμενώς από μη επαναλαμβανόμενα γεγονότα, επιδεινώνοντας τον αντίκτυπο στην κερδοφορία που απορρέει από τα αποτελέσματα της μειωμένης διακίνησης φορτίων λόγω Covid-19. 

Πάντως, εξαιρουμένων των επιπτώσεων της πανδημίας, ο ΟΛΘ εξέφρασε την αισιοδοξία του για τις θετικά αναπτυσσόμενες χρηματοοικονομικές επιδόσεις του Λιμένος, καθώς και για τις ευρύτερες προοπτικές των εγγύτερων οικονομιών. 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News