ΥΨΗΛΟΙ ΡΥΘΜΟΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

Πληροφορική: Διπλασιάστηκε η κεφαλαιοποίηση των ελληνικών εταιρειών από το 2020

Τι τροφοδοτεί την αλματώδη άνοδο της χρηματιστηριακής αξίας των εταιρειών τεχνολογίας

Πληροφορική: Διπλασιάστηκε η κεφαλαιοποίηση των ελληνικών εταιρειών από το 2020

«Το καλύτερο που μπορεί κάποιος να κάνει για να προστατευτεί από τον υψηλό πληθωρισμό είναι να είναι εξαιρετικά καλός σε κάτι. Οι ικανότητες, σε αντίθεση με το νόμισμα, είναι θωρακισμένες έναντι του πληθωρισμού». Οι φράσεις αυτές, που ανήκουν σε όσα είπε ο πρόεδρος της Berkshire Hathaway Γουόρεν Μπάφετ στην πρόσφατη ετήσια γενική συνέλευση, εάν παραφραστούν βρίσκουν εφαρμογή στον κλάδο της Πληροφορικής στην Ελλάδα. Τα επαγγέλματα δηλαδή στην τεχνολογία είναι και αναμένεται να παραμείνουν περιζήτητα με δεδομένο ότι η ψηφιοποίηση σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα έχει μόλις περάσει τη γραμμή εκκίνησης. Είναι ενδεικτικό ότι τρεις από τις μεγαλύτερες εισηγμένες εταιρείες Πληροφορικής αύξησαν το προσωπικό τους το 2021, συγκριτικά με το 2020, κατά 45%, σε περισσότερους από 1.300 εργαζομένους.

Εκτοξεύθηκε η χρηματιστηριακή αξία

Ωστόσο, ο αριθμός προσωπικού αποτελεί έναν μόνο από τους δείκτες που αποδεικνύουν ότι οι εταιρείες Πληροφορικής είναι σε τροχιά μεγέθυνσης.

Τον Ιούνιο του 2020 η κεφαλαιοποίηση των εισηγμένων εταιρειών του κλάδου Πληροφορικής και Τεχνολογίας διαμορφωνόταν συνολικά σε 417 εκατ. ευρώ, βάσει στοιχείων του Χρηματιστηρίου Αθηνών που περιλαμβάνουν τον όμιλο Quest του οποίου όμως, σημαντικό τμήμα εισροών προέρχεται από δραστηριότητες μη σχετικές με την Πληροφορική (π.χ. ταχυμεταφορές).

Σήμερα, δύο χρόνια μετά, εξαιρουμένου του ομίλου με τη διαφοροποιημένη δραστηριότητα Quest- του οποίου η χρηματιστηριακή αξία ξεπερνάει τα 520 εκατ. ευρώ- έντεκα εισηγμένες, στην Κύρια και Εναλλακτική Αγορά (ΕΝ.Α) του Χ.Α., εταιρείες Πληροφορικής έχουν φτάσει, βάσει στοιχείων των τελευταίων ημερών, να διαθέτουν κεφαλαιοποίηση άνω των 830 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για τις Epsilon Net, Entersoft, Space Hellas, Performance, Profile, Byte, Real Consulting, Quality & Reliability, CPI, Logismos και Ίλυδα. 

Από αυτές, κατά τη χρήση του 2021, δέκα εταιρείες (εξαιρουμένης της CPI που έχει δημοσιεύσει μεγέθη μόνο για το α’ εξάμηνο) εμφάνισαν αθροιστικά κύκλο εργασιών της τάξεως των 290 εκατ. ευρώ. Το μέγεθος αυτό ανέρχεται σε 780 εκατ. ευρώ, εάν ληφθεί υπόψη ο τζίρος του 2021 των θυγατρικών του ομίλου Quest, Infoquest Technologies (335 εκατ. ευρώ) και Unisystems (154 εκατ.). Πριν από μία τριετία, το 2019, ο κύκλος εργασιών των εν λόγω παικτών στην Πληροφορική -πλην της Real Consulting που εισήλθε στην ΕΝ.Α του Χρηματιστηρίου το 2021- ήταν χαμηλότερος κατά 72,5% και διαμορφωνόταν σε 452 εκατ. ευρώ.

Μεγάλη συνεισφορά στην αύξηση της κεφαλαιοποίησης του κλάδου έχει η Epsilon Net που ενίσχυσε, σε ετήσια βάση, το 2021 τις ενοποιημένες πωλήσεις της κατά 133%, στα 50,51 εκατ. ευρώ, σε συνέχεια της εξαγοράς του 49,8% της SingularLogic. Στο ντιλ αυτό αποδίδεται και ο υπερπενταπλασιασμός της κεφαλαιοποίησης -έχει αγγίξει τις τελευταίες εβδομάδες τα 350 εκατ. ευρώ- της, ιδρυθείσας το 1999, εταιρείας πληροφορικής. Ακόμη, συγκριτικά με το 2020, η εισηγμένη με επικεφαλής τον Γιάννη Μίχο, ενίσχυσε το καθαρό προ φόρων περιθώριο κέρδους σε 24% από 16%, διαθέτοντας πελατειακή βάση 105.000 επαγγελματιών που χρησιμοποιούν τα λογισμικά της.

Τη δεύτερη μεγαλύτερη κεφαλαιοποίηση ύψους 144 εκατ. ευρώ εμφανίζει η Entersoft, έχοντας, κατά το πρώτο τρίμηνο της φετινής χρονιάς, αυξήσει τον τζίρο κατά 22%, σε 7,8 εκατ. ευρώ, μεταβολή που αποδίδεται, ως επί το πλείστον σε οργανική ανάπτυξη, αλλά και στην εξαγορά της εταιρείας υλοποίησης έργων λογισμικού για επιχειρήσεις LogOn. Το 2021 η εισηγμένη αύξησε τον ενοποιημένο κύκλο εργασιών κατά 45%, σε 24 εκατ. ευρώ και την καθαρή κερδοφορία κατά 63%, σε 5,7 εκατ. ευρώ. Η εταιρεία, με διευθύνοντα σύμβουλο τον Αντώνη Κοτζαμανίδη, έχει μεγεθυνθεί μέσω και εξαγορών, έχοντας αποκτήσει από το 2009 οκτώ μικρότερες εταιρείες ή δραστηριότητες λογισμικού.

Τα ψηφιακά έργα

Η φετινή χρονιά είναι καθοριστική επειδή θα πρέπει να δημοπρατηθούν έργα προϋπολογισμού της τάξεως του 1,5 δισ. ευρώ που χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης (RRF) και θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι και το τέταρτο τρίμηνο του 2025 οπότε προβλέπεται να καταβληθεί η τελευταία δόση του RRF. Ενδεικτικά, πριν από μερικές ημέρες, υπογράφηκε μεταξύ της ένωσης εταιρειών «Uni Systems – PwC – Real Consulting» και του φορέα Κοινωνία της Πληροφορίας το έργο Gov-ERP που είναι συνολικού προϋπολογισμού 51,5 εκατ. ευρώ και είναι το πρώτο που εντάχθηκε στο Ταμείο Ανάκαμψης, όσον αφορά στον ψηφιακό μετασχηματισμό.

Μεταξύ των σημαντικών έργων που προωθούνται και βρίσκεται σε διαγωνιστική διαδικασία περιλαμβάνει την αναβάθμιση και επέκταση των πληροφοριακών συστημάτων της Δικαιοσύνης, διαθέτοντας προϋπολογισμό 105 εκατ. ευρώ.

Τα projects του Ταμείου Ανάκαμψης σε συνδυασμό με την ώθηση που έδωσε στον ψηφιακό μετασχηματισμό των επιχειρήσεων η πανδημία, δημιουργούν ένα ιδιαίτερα ευνοϊκό περιβάλλον για την ελληνική βιομηχανία λογισμικού. Κι αυτό, όπως αναφέρουν αναλυτές, δεδομένων του χαμηλού ρυθμού υλοποίησης επενδύσεων σε υποδομές πληροφορικής και του κατακερματισμού της αγοράς όπου κυριαρχούν οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Προς την κατεύθυνση αυτή, οι εταιρείες επιδιώκουν την μεγέθυνσή τους μέσω τόσο εξαγορών μικρότερων εταιρειών όσο και οργανικής ανάπτυξης που είναι συνδεδεμένη με την ανάληψη και διεκδίκηση νέων έργων.

Διαβάστε επίσης: 

Υψηλή ανάπτυξη για τις ελληνικές εταιρείες πληροφορικής

Εισηγμένες: Σε τροχιά ανάπτυξης παρά τις προκλήσεις

Η Σίλικον Βάλεϊ των Ιωαννίνων: Η Ήπειρος μπήκε στον χάρτη της τεχνολογίας

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News