ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Υψηλή ανάπτυξη για τις ελληνικές εταιρείες πληροφορικής

Υψηλή ανάπτυξη για τις ελληνικές εταιρείες πληροφορικής

Μπορεί η νέα γενιά ψηφιακών έργων, που χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης, να μην έχει ακόμη ξεκινήσει να υλοποιείται, όμως οι παίκτες του κλάδου της πληροφορικής μεγεθύνονται, όπως φανερώνουν οι οικονομικές επιδόσεις του 2021 των εισηγμένων στο Χρηματιστήριο εταιρειών. Η συνεχώς εντεινόμενη την τελευταία διετία ψηφιοποίηση των ιδιωτικών επιχειρήσεων και εν μέρει του Δημοσίου που τροφοδοτεί τη ζήτηση για εξειδικευμένα λογισμικά, οι εξαγορές μικρών παικτών από μεγάλους ομίλους, η οργανική ανάπτυξη και η προετοιμασία για τη διεκδίκηση –προς δημοπράτηση έως το τέλος της χρονιάς– έργων 1,5 δισ. ευρώ αποτελούν τους βασικούς λόγους για τις καλές επιδόσεις των μεγαλύτερων ομίλων της χώρας.

Με τα δεδομένα αυτά, η Unisystems του ομίλου Quest εμφάνισε πέρυσι έναντι του 2020 αυξημένα κατά 16% και 53% έσοδα και λειτουργικά κέρδη (EBITDA), που ανήλθαν σε 153 εκατ. ευρώ και 12,5 εκατ. ευρώ αντίστοιχα. Η εταιρεία, που διαθέτει παρουσία σε περισσότερες από 25 χώρες, αντλεί το 50% των συνολικών εσόδων της από το εξωτερικό. Εντός Ελλάδας εμφάνισε ανάπτυξη 5,8%, προχωρώντας είτε στην ανανέωση μεγάλων συμβολαίων είτε στην ανάληψη νέων για εταιρείες του χρηματοπιστωτικού τομέα. Στο ευρύτερο Δημόσιο, η εταιρεία αναπτύχθηκε κατά 28% παρότι δεν έχουν ακόμη ξεκινήσει τα μεγάλα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης.

Σημαντικό είναι το αποτύπωμα στους ρυθμούς ανάπτυξης της εγχώριας αγοράς πληροφορικής και από την Intrasoft Netcompany (από τον Νοέμβριο του 2021 έχει ενοποιηθεί με τον δανέζικο όμιλο Netcompany), που αναλαμβάνει μεγάλα έργα επί ευρωπαϊκού εδάφους. Το πιο πρόσφατο από αυτά αφορά έργο για λογαριασμό της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Η Epsilon Net, που διαθέτει κεφαλαιοποίηση 389 εκατ. ευρώ, αύξησε το 2022, σε ετήσια βάση, τον κύκλο εργασιών και την καθαρή κερδοφορία κατά 133% και 222%, σε 50,5 εκατ. ευρώ και 10,8 εκατ. ευρώ αντίστοιχα. Η κυριαρχία της εισηγμένης στον τομέα της ηλεκτρονικής τιμολόγησης και των ηλεκτρονικών βιβλίων myDATA της ΑΑΔΕ και οι εξαγορές που πραγματοποίησε μέσα στο 2021 –χωρίς να αποτυπώνονται στα μεγέθη του συνόλου της χρήσης (π.χ. η Epsilon SingularLogic απεικονίζεται μόνο στους 10 από τους 12 μήνες)– είναι ορισμένες αιτίες για την ενίσχυση των μεγεθών.

H Entersoft, με κεφαλαιοποίηση 164 εκατ. ευρώ, ενίσχυσε σε υψηλούς διψήφιους ρυθμούς τζίρο και EBITDA. Επίσης, το πρώτο τρίμηνο της φετινής χρονιάς, συγκριτικά με το αντίστοιχο διάστημα του 2021, αύξησε τον τζίρο κατά 22%, σε 7,8 εκατ. ευρώ, μεταβολή που αποδίδεται, ως επί το πλείστον (κατά 76%) σε οργανική ανάπτυξη, αλλά και στην εξαγορά της εταιρείας υλοποίησης έργων λογισμικού για επιχειρήσεις LogOn.

Η Profile, με χρηματιστηριακή αξία 86,5 εκατ. ευρώ, ενίσχυσε τον ενοποιημένο κύκλο εργασιών κατά 34%, σε 20,1 εκατ. ευρώ, λόγω νέων αναληφθέντων έργων, αλλά και της ανανέωσης των συμβάσεων με υφιστάμενους πελάτες. Ενδεικτικό είναι ότι οι επαναλαμβανόμενες πωλήσεις διαμορφώθηκαν σε 70% επί του συνόλου, με την εισηγμένη να εμφανίζει το α΄ τρίμηνο της φετινής χρονιάς αυξημένο τζίρο κατά 90% σε ετήσια βάση.

H Space Hellas με κεφαλαιοποίηση 64,5 εκατ. ευρώ, εμφάνισε το 2021 πωλήσεις άνω των 100 εκατ. ευρώ (+28%) και αύξησε κατά 158%, σε 4,6 εκατ. ευρώ, την καθαρή κερδοφορία. Ο όμιλος ολοκλήρωσε πέρυσι τρεις εξαγορές, ελέγχοντας το 60% της SingularLogic, το 40% της Epsilon SingularLogic και το 100% της SenseOne που αναπτύσσει τεχνολογικές λύσεις στο Διαδίκτυο των πραγμάτων. Η Byte, με αξία στο Χ.Α. 52,7 εκατ. ευρώ, κατέγραψε αυξημένο κατά 26% κύκλο εργασιών, σε 39,8 εκατ. ευρώ και άνοδο κατά 62% στα EBITDA, σε 5,6 εκατ. ευρώ.

Διαβάστε επίσης: 

Space Hellas: Στοχεύει σε νέα υψηλά πωλήσεων μετά τον τζίρο-ρεκόρ του 2021

Profile: Άλμα κερδών στο +143% για το 2021

Η Σίλικον Βάλεϊ των Ιωαννίνων: Η Ήπειρος μπήκε στον χάρτη της τεχνολογίας

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News