BUSINESS & FINANCE

Real Estate: Πολύ σκληρά για να…πεθάνουν τα ακίνητα του Βωβού

Ποια ακίνητα έχουν αλλάξει χέρια. Ποιες ιδιοκτήσιες αποτελούν αδύναμους κρίκους

Real Estate: Πολύ σκληρά για να…πεθάνουν τα ακίνητα του Βωβού

Την ελκυστικότητά τους προς τους επενδυτές έχουν διατηρήσει τα τελευταία 15 χρόνια τα ακίνητα της Μπάμπης Βωβός Διεθνής Τεχνική (ΜΒΔΤ). Η εταιρεία που διέθετε το 2006 χαρτοφυλάκιο ακινήτων αξίας 1,2 δισεκατομμυρίων ευρώ, λύγισε υπό το βάρος του δανεισμού για ακίνητα που δεν κατάφερε, ποτέ, να αποπερατώσει. Η πλέον, χαρακτηριστική περίπτωση είναι αυτή του ημιτελούς εμπορικού κέντρου στις οδούς Αγίας Άννης και Πολυκάρπου στο Βοτανικό του οποίου η κατασκευή «πάγωσε» το 2008. Τότε το Συμβούλιο της Επικρατείας, ύστερα από προσφυγή 130 πολιτών, αποφάσισε την προσωρινή –και εν συνεχεία την οριστική– αναστολή των οικοδομικών εργασιών στο εμπορικό κέντρο 70.000 τετραγωνικών μέτρων το οποίο θα ολοκληρωνόταν το…2009.

Το ξενοδοχείο στον Πόρο

Ωστόσο, τα ακίνητα της εταιρείας που τον Μάιο του 2015 προχώρησε στην επικύρωση της συμφωνίας εξυγίανσης, καταφέρνουν να προσελκύουν αγοραστές. Η καλή τοποθεσία τους, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι δεν αποτελούν greenfield assets (θα απαιτούνταν η υλοποίηση κατασκευαστικών εργασιών από το άλφα μέχρι το ωμέγα) προσελκύουν τους αγοραστές.

Η πιο πρόσφατη περίπτωση αφορά το ημιτελές ξενοδοχείο της Μπάμπης Βωβός Διεθνής Τεχνική στον Πόρο, το οποίο θα έπρεπε να είχε πουληθεί από το 2016, βάσει όσων προέβλεπε η συμφωνία εξυγίανσης του μεγαλύτερου κάποτε developer της χώρας. Το ακίνητο είχε προγραμματιστεί να βγει την περασμένη Τετάρτη στο «σφυρί» για περίπου 5,5 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, εμφανίστηκε αγοραστής, μια ελληνική μονοπρόσωπη εταιρεία με βασικό μέτοχο την κυπριακή Ferena Holdings που αγόρασε το ακίνητο προς 6 εκατ. ευρώ, με τη συναλλαγή να έχει ολοκληρωθεί. Τα σχέδια περιλαμβάνουν την αξιοποίηση του ακινήτου ως ιαματικού θέρετρου μέσω μίας επένδυσης της τάξεως των 20 εκατ. ευρώ.  Το ακίνητο του Πόρου, που περιλαμβάνει μεγάλο αριθμό ημιτελών κατοικιών και δύο οικόπεδα με έκταση 35 και 29 στρεμμάτων το καθένα υπήρξε το πρώτο τουριστικό έργο της Βωβός το 2007.  

Επίσης, τα τελευταία χρόνια άλλαξε η κυριότητα σε σημαντικό αριθμό ακινήτων που μεταβιβάστηκαν από τράπεζες και εταιρείες leasing σε επενδυτές. Σε αυτά ανήκουν δύο κτήρια γραφείων σε Αμπελόκηπους και Μαρούσι που απέκτησε το Dromeus Capital Fund το 2018 έναντι 26 εκατ. ευρώ, όπως και η ομάδα των ακινήτων σε Μαρούσι, Χαλάνδρι, Αθήνα (οδό Μιχαλακοπούλου) και Μεταμόρφωση που μεταβιβάστηκε από την Alpha Bank στην Brook Lane Capital έναντι 90 εκατ. ευρώ.

Αδύναμοι κρίκοι

Από το χαρτοφυλάκιο των ακινήτων της Βωβός δεν θα μπορούσαν να λείπουν οι αδύναμοι κρίκοι. Ξεχωρίζει το ημιτελές εμπορικό κέντρο του Βοτανικού που θα γειτνίαζε με το σχεδιαζόμενο γήπεδο του ΠΑΟ στην περιοχή ως τμήμα της Διπλής Ανάπλασης Βοτανικού – Λεωφόρου Αλεξάνδρας. Μέχρι σήμερα παραμένει αβέβαιο το σχέδιο αξιοποίησης του ακινήτου που ελέγχει η ΑΕΠ Ελαιώνα (Alpha Bank και Τράπεζα Πειραιώς), ενώ βάσει του υφιστάμενου Προεδρικού Διατάγματος δύναται να αναπτυχθούν σε αυτό 52 χιλ. τ.μ. Εκτιμάται όμως, ότι το τοπίο ως προς την αξιοποίηση του ακινήτου -στο παρελθόν είχε συναφθεί αλλά δεν εφαρμόστηκε μνημόνιο μεταξύ της ΑΕΠ Ελαιώνας και της Hines- θα ξεκαθαρίσει όταν το έργο της Διπλής Ανάπλασης Βοτανικού – Λεωφ. Αλεξάνδρας ξεκινήσει να υλοποιείται.

Να σημειωθεί εν παρόδω ότι τα βλέμματα είναι στραμμένα στη γενική συνέλευση του Ερασιτέχνη Παναθηναϊκού, τέλη Μαρτίου, για τη ψηφοφορία υπέρ ή κατά της Διπλής Ανάπλασης. Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, το Δ.Σ. του Ερασιτέχνη έχει προτείνει στα μέλη του να υπερψηφίσουν την μεγαλύτερη αστική ανάπλαση που σχεδιάζεται στο κέντρο της Αθήνας.

Το κτήριο – φάντασμα στο Μαρούσι

Εάν όμως, οι προοπτικές αξιοποίησης για το ακίνητο του Βοτανικού μοιάζουν ισχυρές, δεν συμβαίνει το ίδιο για το ημιτελές, εδώ και 18 χρόνια, κτήριο γραφείων, στην Λεωφόρο Κηφισίας 111 και Σίνα στο Μαρούσι. Το κτήριο παραμένει φάντασμα από το 2004, οπότε το Συμβούλιο της Επικρατείας, με απόφασή του, ανέστειλε τις κατασκευαστικές εργασίες, επειδή απουσίαζε η μελέτη οριοθέτησης του ρέματος της Σαπφούς με το οποίο γειτνιάζει το ακίνητο.

Το 2009 το δημοτικό συμβούλιο Αμαρουσίου έλαβε απόφαση για την έγκριση της μελέτης οριοθέτησης του ρέματος, η οποία-στο μεσοδιάστημα ακολούθησαν ενστάσεις κατά της απόφασης- δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως το 2014. Για να αποπερατωθεί το ακίνητο και να αναπτυχθεί τετραώροφο κτήριο 3.000 τ.μ., όπως αρχικά προβλεπόταν, απαιτείται να τροποποιηθεί το ρυμοτομικό σχέδιο του Δήμου Αμαρουσίου, διαδικασία για την οποία ενδέχεται να απαιτηθούν περισσότερα από δύο χρόνια. Το συγκεκριμένο ακίνητο, ως όλα δείχνουν, θα είναι από τα τελευταία assets της Βωβός που θα καταστεί εφικτό να αξιοποιηθούν.

Διαβάστε επίσης: 

Γιατί ο Βοτανικός αποτελεί το νέο hot spot της αγοράς ακινήτων

Σε επενδυτικό hotspot έχει μετατραπεί το Μαρούσι

Real estate: Πόσο κοστίζουν τα πολυτελή εξοχικά στην Ελλάδα (πίνακας)

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News