ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Γιατί ο Βοτανικός αποτελεί το νέο hot spot της αγοράς ακινήτων

Γιατί ο Βοτανικός αποτελεί το νέο hot spot της αγοράς ακινήτων

Πιο κοντά από ποτέ στη γραμμή εκκίνησης βρίσκεται το εγχείρημα της ανάπλασης του Βοτανικού, η περιοχή του μισού τετραγωνικού χιλιομέτρου στα δυτικά του Δήμου Αθήνας που για πολλά χρόνια είχε ταυτιστεί με την εταιρεία Μπάμπης Βωβός Διεθνής Τεχνική. Η εταιρεία, που είχε διειδεί τις προοπτικές της περιοχής που απέχει 2 μόλις χιλιόμετρα από την Ακρόπολη, επιδίωκε το 2007 να κατασκευάσει εμπορικό κέντρο στις οδούς Ορφέως, Αγίας Άννης και Αγίου Πολυκάρπου. Ωστόσο, ύστερα από προσφυγή 130 πολιτών, το Συμβούλιο της Επικρατείας αποφάσισε την προσωρινή –και εν συνεχεία την οριστική– αναστολή των οικοδομικών εργασιών στο εμπορικό κέντρο –70.000 τετραγωνικών μέτρων– που είχε, ήδη, ξεκινήσει να υλοποιεί στο Βοτανικό η εταιρεία.

Έκτοτε, το εγχείρημα της αποπεράτωσης του mall του Βοτανικού που αποτελούσε μέρος της Διπλής Ανάπλασης της Λεωφ.Αλεξάνδρας και του Βοτανικού, έχει ξεκινήσει, πολλές φορές, αλλά μόνο στα χαρτιά. Γι’αυτό, παρά τις πρόσφατες διαβεβαιώσεις του Δημάρχου Αθηναίων Κωστή Μπακογιάννη, κατά την πρόσφατη συνέντευξη Τύπου, ότι το γήπεδο του Παναθηναϊκού-αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της Διπλής Ανάπλασης- στην οδό Αγίου Πολυκάρπου θα έχει ολοκληρωθεί το καλοκαίρι του 2026, δεν είναι λίγοι που περιμένουν για να πειστούν, να πιάσουν δουλειά οι μπουλντόζες.

Ωστόσο, φαίνεται ότι ο δρόμος για την Διπλή Ανάπλαση έχει ανοίξει. Αφενός επειδή διαθέτει εξασφαλισμένη χρηματοδότηση, μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, με τη συνολική επένδυση να αγγίζει τα 470 εκατ. ευρώ. Αφετέρου διότι το σχέδιο της Διπλής Ανάπλασης έχει εγκριθεί από το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Νέα μεγάλα projects

Εκτός όμως, από τη Διπλή Ανάπλαση, όσοι επενδύουν στην περιοχή του Βοτανικού και στο Γκάζι, προσβλέπουν σε υπεραξίες μεσοπρόσθεσμα εξαιτίας σειρά επενδυτικών σχεδίων που δρομολογούνται στην ευρύτερη περιοχή.

Ένα από τα πιο ώριμα περιλαμβάνει την παρέμβαση που δρομολογεί η εταιρεία Dimand στο ακίνητων 50 στρεμμάτων όπου βρίσκονταν οι εγκαταστάσεις της Αθηναϊκής Χαρτοποιίας. Αυτή τη στιγμή, στο ακίνητο, που βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από τα οικόπεδα που θα φιλοξενήσουν το γήπεδο του Παναθηναικού και πολυάριθμες εμπορικές χρήσεις, βρίσκονται σε εξέλιξη οι κατεδαφίσεις των κτηρίων της πρώην Softex. Εκεί η Dimand, σχεδιάζει, καταρχήν, την κατασκευή κτηρίων γραφείων, χωρίς να αποκλείεται να αναπτύξει και κατοικίες, δεδομένου ότι η ζήτηση για κατοικία στην περιοχή, όπου βρίσκεται το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο, είναι ισχυρή και από φοιτητές.

Στους μεγάλους παίκτες στο real estate του Βοτανικού ανήκουν η Noval Property, η οποία δρομολογεί την υλοποίηση τουριστικού, πολιτιστικού, συνεδριακού, ιατρικού, εμπορικού και επιχειρηματικού πόλου στον Ελαιώνα. Πρόκειται για επένδυση 117 εκατ. ευρώ που έχει εγκριθεί, προ διετίας, από τη Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων. Θα περιλαμβάνει δύο ξενοδοχεία, μουσείο, κέντρο τεχνολογικής έρευνας και ανάπτυξης, αθλητικές υποδομές και καταστήματα εστίασης και αναψυχής.

Αναπόσπαστο κομμάτι των αλλαγών που προωθούνται στον Βοτανικό αποτελεί και η κατασκευή του νέου σταθμού ΚΤΕΛ στον Ελαιώνα, έργο 100 εκατ. ευρώ που εκτιμάται ότι θα δημοπρατηθεί φέτος.

Στα δυτικά της Αθήνας

Όπως εξηγούν παράγοντες της αγοράς, η Διπλή Ανάπλαση, η αστική αναγέννηση της έκτασης της πρώην Softex και ο νέος σταθμός ΚΤΕΛ Ελαιώνα, αποτελούν ορισμένα από τα μεγαλύτερα projects που εγγυώνται υπεραξίες στη δυτική συνοικία του Δήμου Αθήνας. Ως εκ τούτου, το χάσμα της περιοχής αυτής με το Γκάζι και το Θησείο εκτιμάται ότι θα γεφυρωθεί σταδιακά, γεγονός που αναμένεται να έχει άμεση αντανάκλαση στις τιμές των οικιστικών ακινήτων στην περιοχή.

Σήμερα, διαμερίσματα παλαιότητας στο Βοτανικό σε κοντινή απόσταση από το μετρό Κεραμεικός πωλούνται προς 1500-1600 ευρώ ανά τ.μ., σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς. Η τιμή αυτή ενδέχεται να είναι διπλάσια για νεόδμητες ιδιοκτησίες που βρίσκονται σε συνοικίες πέριξ της Λεωφόρου Κωνσταντινουπόλεως και στη συνέχεια του Βοτανικού, δηλαδή στο Γκάζι και το Θησείο.

Η περιοχή έχει και ολοκληρωμένη συγκοινωνιακή σύνδεση, διαθέτοντας σχεδόν άμεση πρόσβαση στην Λεωφόρο Αθηνών, την Ιερά Οδό, την Λεωφ. Πειραιώς, την Λεωφ.Κωνσταντινουπόλεως και την Εθνική Οδό. Επίσης, η ύπαρξη (δυτικά της Αθήνας) του σταθμού μετρό Ελαιώνας και (ανατολικότερα) του σταθμού μετρό Κεραμεικός, σε συνδυασμό με τα σχέδια υπογειοποίησης των γραμμών του τρένου μέχρι και το Ρουφ και τη δημιουργία νέου σταθμού προαστιακού στο Γκάζι (θα συνδέεται με το σταθμό Κεραμεικός), φαίνεται να καλλιεργούν βάσιμες προσδοκίες για υπεραξίες στην περιοχή.

Ίσως να μην είναι τυχαίο που, τα τελευταία χρόνια έχει αναπτυχθεί στην περιοχή σημαντικός αριθμός νέων κτηρίων κατοικιών από τα οποία ορισμένα αποτελούν μετασκευή υφιστάμενων κτηρίων. Ενδεικτικά, στην οδό Παγγαίου που βρίσκεται πολύ κοντά στο ακίνητο της πρώην Softex και του νέου γηπέδου του Παναθηναϊκού, η ισραηλινή Zoia έχει μετασκευάσει, υφιστάμενο κτήριο, σε υπερσύγχρονο κτήριο ενοικιαζόμενων διαμερισμάτων. Αυτή τη στιγμή, επί της Λεωφ. Κωνσταντινουπόλεως βρίσκεται στα σκαριά ένας μεγάλος αριθμός οικιστικών ακινήτων, ενώ ισχυρή είναι η οικοδομική δραστηριότητα και στο Γκάζι, με την κυπριακή εταιρεία Zafido να δρομολογεί την ανάπτυξη στην περιοχή ενός νέου κτηρίου κατοικιών.

Το Γκάζι φαίνεται, τα τελευταία χρόνια, να αποκτά έναν ισχυρό χαρακτήρα κατοικίας, ύστερα από την κατάρρευση-πριν από μερικά χρόνια- του μη βιώσιμου μοντέλου- όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς ακινήτων- της επένδυσης σχεδόν αποκλειστικά σε χρήσεις αναψυχής και εστίασης.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Σε ποια εταιρεία κατέληξε η βίλα της Κάγιε Μαρ στην Μύκονο

Στις επενδύσεις ακινήτων, το μέλλον είναι σήμερα

ΕΚΤ: Σύσταση στις τράπεζες – «Προσοχή» με το real estate

Ακίνητα: Οι πιο περιζήτητες περιοχές – Πού πέφτουν οι τιμές

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News