Business & Finance Τρίτη 1/02/2022, 11:20
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Σε υψηλά επίπεδα η μεταποίηση τον Ιανουάριο παρά την υποχώρηση σε χαμηλό έξι μηνών 

Σε υψηλά επίπεδα η μεταποίηση τον Ιανουάριο παρά την υποχώρηση σε χαμηλό έξι μηνών 

Σε χαμηλό έξι μηνών υποχώρησε η δραστηριότητα των μεταποιητικών επιχειρήσεων στην Ελλάδα τον Ιανουάριο, μια επιβράδυνση που οφείλεται στις μικρότερες αυξήσεις στην παραγωγή και τις νέες παραγγελίες. Ωστόσο παρά την υποχώρηση αυτή, η δραστηριότητα παρέμεινε σε υψηλά επίπεδα.

Σύμφωνα με τα σημερινά στοιχεία, ο Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών (ΡΜΙ) για τη μεταποίηση της IHS Markit έκλεισε στις 57,9 μονάδες τον Ιανουάριο από 59 μονάδες τον Δεκέμβριο.

Η ανάγνωση αυτή είναι αισθητά υψηλότερη από τις 50 μονάδες του ορίου που διαχωρίζει τη συρρίκνωση από την ανάπτυξη μιας δραστηριότητας. Να σημειωθεί ότι ο κλάδος της μεταποίησης, συνεισφέρει περί του 10% στην ελληνική οικονομία.

Παρά την ασθενέστερη αύξηση της παραγωγής, οι κατασκευαστές αύξησαν τον αριθμό των εργαζομένων με τον ταχύτερο ρυθμό που έχει καταγραφεί στην έρευνα, σύμφωνα με την Markit.

«Τα στοιχεία του Ιανουαρίου υπέδειξαν μείωση της δυναμικής της ανάπτυξης στον ελληνικό μεταποιητικό τομέα. Παρότι παρέμειναν σε γενικές γραμμές σταθερές, οι αυξήσεις της παραγωγής και των νέων παραγγελιών εξασθένησαν», σχολίασε η Σιαν Τζόουνς, οικονομολόγος της IHS Markit.

«Oι πελάτες υπέδειξαν και πάλι διστακτικότητα να πραγματοποιήσουν αγορές λόγω της εκτίναξης των τιμών πώλησης», πρόσθεσε.

Ο ρυθμός αύξησης του κόστους εντάθηκε και παρέμεινε σημαντικός λόγω της υψηλότερης τιμής των υλικών και της ενέργειας, καθώς επίσης και της εκτίναξης του κόστους μεταφοράς.

Αυτό οδήγησε τους Έλληνες κατασκευαστές να αυξήσουν τις τιμές πώλησης με πολύ μεγαλύτερο ρυθμό, ασθενέστερο όμως συγκριτικά με την ιστορικά υψηλή τιμή του Οκτωβρίου.

«Παρότι οι πληθωριστικές πιέσεις αναμένεται να εξασθενήσουν καθώς προχωρά το 2022, οι σημαντικές αυξήσεις των τιμών αναμένεται να συνεχιστούν τα πρώτα τρίμηνα του έτους, ασκώντας πίεση στα περιθώρια κέρδους και στις αποφάσεις σχετικά με τις επενδύσεις», καταλήγει η οικονομολόγος της IHS Markit.

moneyreview.gr

ΕΛΣΤΑΤ: Με 8% αναπτύχθηκε η βιομηχανική παραγωγή τον Νοέμβριο

Μεταποίηση: Οι ελλείψεις υλικών επιβράδυναν την ανάπτυξη τον Νοέμβριο

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News