Business & Finance Τετάρτη 1/12/2021, 11:20
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μεταποίηση: Οι ελλείψεις υλικών επιβράδυναν την ανάπτυξη τον Νοέμβριο

Μεταποίηση: Οι ελλείψεις υλικών επιβράδυναν την ανάπτυξη τον Νοέμβριο

Βελτιώθηκαν σημαντικά οι συνθήκες στην ελληνική μεταποίηση τον Νοέμβριο χάρη στην σημαντική αύξηση των νέων παραγγελιών, ωστόσο, οι ελλείψεις πρώτων υλών και ο πληθωρισμός επιβράδυναν τη δυναμική ανάπτυξης.

Ο κύριος δείκτης υπευθύνων προμηθειών για την ελληνική μεταποίηση (PMI), που αντιστοιχεί στο 10% της ελληνικής οικονομίας, έκλεισε στις 58,8 μονάδες τον Νοέμβριο από τις 58,9 μονάδες του Οκτωβρίου, σύμφωνα με την μηνιαία έρευνα της IHS Markit.

Μετρήσεις άνω του 50 υποδηλώνουν ανάπτυξη του κλάδου.

«Οι Έλληνες κατασκευαστές εξακολούθησαν να υποδεικνύουν σημαντική βελτίωση των λειτουργικών συνθηκών τον Νοέμβριο, καθώς η ζήτηση αυξήθηκε και πάλι αισθητά από την πλευρά των πελατών», σχολίασε η Sian Jones, οικονομολόγος της IHS Markit.

Οι κατασκευαστές είδαν αύξηση των νέων παραγγελιών και προσέλαβαν νέο προσωπικό, με την απασχόληση να αυξάνεται με τον εντονότερο ρυθμό σε διάστημα πέντε μηνών.

Ωστόσο, οι παραγωγοί αγαθών ανέφεραν ότι οι αυξήσεις στις τιμές πώλησης και οι ελλείψεις σε πρώτες ύλες πυροδότησαν ακυρώσεις από την πλευρά των πελατών.

«Οι ελλείψεις υλικών οδήγησαν σε μία από τις μεγαλύτερες επιμηκύνσεις του χρόνου παράδοσης προμηθειών από το ξέσπασμα της πανδημίας», σχολίασε η Jones.

Με τις πιέσεις στο παραγωγικό δυναμικό να αυξάνονται, οι αδιεκπεραίωτες εργασίες αυξήθηκαν με τον δριμύτερο ρυθμό που έχει καταγραφεί στην ιστορία της έρευνας.

Οι ελλείψεις ώθησαν τις τιμές εισροών σε υψηλότερο επίπεδο, καθώς ο ρυθμός αύξησης του κόστους επιταχύνθηκε σε επίπεδο-ρεκόρ στην ιστορία της έρευνας. Σημαντικοί παράγοντες που συνέβαλαν στην αύξηση αυτή ήταν οι υψηλότερες τιμές ενέργειας, καυσίμων, μετάλλων, πλαστικών και υλικών συσκευασίας.

«Παρότι ο κύριος ρυθμός αύξησης ανεβαίνει, ορισμένες εταιρείες άρχισαν να εφιστούν την προσοχή στη μετακύλιση της εντονότατης επιβάρυνσης κόστους στους πελάτες, καθώς υπάρχουν αναφορές για πελάτες που αντιτίθενται στην τακτική αυτή», σχολίασε η Jones.

Πηγή: Reuters 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News