ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Καραμολέγκος: Τα σχέδια της εταιρείας μετά την έξοδο από το ΧΑ

Καραμολέγκος: Τα σχέδια της εταιρείας μετά την έξοδο από το ΧΑ

Εκτός Χρηματιστηρίου οδεύει μία ακόμη εταιρεία και συγκεκριμένα η αρτοβιομηχανία Καραμολέγκος, με τη γνωστοποίηση της σχετικής δημόσιας πρότασης να γίνεται μάλιστα ακριβώς 23 χρόνια μετά την εισαγωγή της επιχείρησης στην περίφημη τότε Σοφοκλέους.

Η διαπραγμάτευση της μετοχής της Καραμολέγκος είχε ξεκινήσει στις 7 Ιανουαρίου 1999, εν μέσω της «χρυσής εποχής» του ΧΑ. Η μικρή διασπορά τα τελευταία χρόνια, η κακή πορεία του ΧΑ, το γεγονός ότι η απαιτούμενη ρευστότητα αντλήθηκε από την εταιρεία μέσω δανεισμού και τα δυσανάλογα υψηλά διαχειριστικά έξοδα φαίνεται ότι οδήγησαν τη διοίκηση της εταιρείας στην απόφαση να βγει εκτός ΧΑ.

Καθοριστικό ρόλο στις τελικές αποφάσεις της διοίκησης της ιστορικής αρτοβιομηχανίας φαίνεται να διαδραμάτισαν και οι συνθήκες που επικρατούν σε ό,τι αφορά το υψηλό πλέον κόστος παραγωγής, λόγω του αυξημένου ενεργειακού κόστους και των ανατιμήσεων σε σειρά πρώτων υλών.

Οι προθέσεις, πάντως, για έξοδο από το ΧΑ είχαν διαφανεί από τον περασμένο Οκτώβριο όταν μεταβιβάστηκε ένα μεγάλο πακέτο μετοχών της εταιρείας, συγκεκριμένα το 20,1% το οποίο κατέληξε στον επικεφαλής της εταιρείας κ. Εμμανουήλ Καραμολέγκο, ενώ μέχρι τότε το μεγαλύτερο μέρος αυτών ανήκε στην αδερφή του Μαρία. Πλέον, η οικογένεια του Εμ. Καραμολέγκου ελέγχει στην ουσία το 93,46% της εταιρείας και δη το 64,30% ο κ. Εμ. Καραμολέγκος, το 20,17% η ΕΜ. ΚΑΡ. Μονοπρόσωπη ΑΕ, η οποία ανήκει κατά 100% στον κ. Εμ. Καραμολέγκο, το 7,27% η Holdway Limited που ελέγχεται από τον Ηλία Καραμολέγκο, γιο του Εμ. Καραμολέγκου και το 1,72% η κυρία Ολυμπία Σάρρου, σύζυγος του Εμ. Καραμολέγκου.

Η χρηματιστηριακή αξία της εταιρείας στις 7 Ιανουαρίου 2022 ήταν 29,51 εκατ. ευρώ. Στο πλαίσιο της έκθεσης αποτίμησης που διενήργησε η PwC αναφέρεται ότι η συνολική αξία του μετοχικού κεφαλαίου του ομίλου υπολογίστηκε ανάμεσα σε 22,2 εκατ. ευρώ και 36,5 εκατ. ευρώ με μέση τιμή 29,1 εκατ. ευρώ ή 3,06 ευρώ ανά μετοχή. Υπενθυμίζεται ότι το προσφερόμενο τίμημα για την απόκτηση του υπόλοιπου 6,54% της εταιρείας στο πλαίσιο της δημόσιας πρότασης ορίστηκε στα 3,22 ευρώ ανά μετοχή.

Για την περίοδο 2022 -2025 το επιχειρηματικό σχέδιο της Αρτοβιομηχανίας Καραμολέγκος (σ.σ. της εταιρείας και όχι συνολικά του ομίλου) προβλέπει μέσο ετήσιο ρυθμό αύξησης πωλήσεων 4,3%, ενώ το περιθώριο λειτουργικής κερδοφορίας της
 εταιρείας αναμένεται να παραμείνει σε επίπεδα παρόμοια με αυτά του 2021.

Πολύ υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης αναμένει ο όμιλος σε ό,τι αφορά τη θυγατρική του στη Ρουμανία, της KARAMOLEGOS BAKERY ROMANIA S.A. Για την περίοδο 2022-2025 αναμένει μέσο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 8,4%, ενώ και το περιθώριο λειτουργικής κερδοφορίας της εταιρείας αναμένεται να αυξηθεί κατά 6% κατά την διάρκεια του επιχειρηματικού πλάνου, καθώς ο όμιλος στοχεύει στην περαιτέρω διείσδυση της θυγατρικής στην αγορά της Ρουμανίας, με ταυτόχρονη επίτευξη οικονομιών κλίμακας.

Υπενθυμίζεται ότι η Καραμολέγκος δραστηριοποιείται στη Ρουμανία με παραγωγικές εγκαταστάσεις από το 2009 και η KARAMOLEGOS BAKERY ROMANIA S.A. είναι θυγατρική του ομίλου σε ποσοστό 92,57%.

Σε ό,τι αφορά, τέλος, την αλυσίδα Απολλώνιον ΑΒΕΕ (60% θυγατρική του ομίλου) ο όμιλος αναμένει μέσο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 14% την περίοδο 2022-2025, ενώ και η λειτουργική κερδοφορία της εταιρείας αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά προσεγγίζοντας επίπεδα παρόμοια με εκείνα πριν από την πανδημία.

Η ιστορία της

Η ιστορία της Καραμολέγκος ξεκινά το 1950 από έναν μικρό φούρνο στη Σαντορίνη που άνοιξε ο Ηλίας Καραμολέγκος και τα παιδιά του Μανώλης και Μαρία τον βοηθούν. Ο καταστροφικός σεισμός του 1956 επιδεινώνει πολύ τις συνθήκες διαβίωσης στο νησί, το οποίο σταδιακά ερημώνει. Η οικογένεια Καραμολέγκου αποφασίζει κι αυτή μερικά χρόνια αργότερα να αναζητήσει καλύτερη τύχη στην Αθήνα και έτσι το 1971 ανοίγει έναν μικρό φούρνο στην Αγία Παρασκευή.

Ο φούρνος μετατρέπεται σιγά σιγά σε αρτοβιομηχανία και το 1991 οι εγκαταστάσεις μεταφέρονται στο Κορωπί, εκεί όπου βρίσκεται και σήμερα η έδρα της επιχείρησης και το βασικό της εργοστάσιο. Το 2009 γίνεται η επέκταση στη Ρουμανία.

Το 2020 ο όμιλος πραγματοποίησε πωλήσεις 97,39 εκατ. ευρώ αυξημένες κατά 9,94% σε σύγκριση με το 2019. Στο εννεάμηνο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2021 οι πωλήσεις του ομίλου διαμορφώθηκαν σε 78,48 εκατ. ευρώ, αυξημένες κατά 9,96% σε σύγκριση με το αντίστοιχο εννεάμηνο του 2020.

Εντός του γ’ τριμήνου 2021 , τέθηκε σε λειτουργία η νέα γραμμή παραγωγής καθώς και το νέο κτίριο αποθήκευσης και διανομής της Εταιρείας στο Κορωπί Αττικής, τα οποία αναμένεται να αυξήσουν την παραγωγική δυναμικότητα της. Τον Σεπτέμβριο του 2021, η εταιρεία προέβη σε σύναψη δύο μακροπρόθεσμων ομολογιακών δανείων με την Εθνική Τράπεζα συνολικού ποσού 20 εκατ. ευρώ.

Διαβάστε επίσης: 

Καραμολέγκος: Προς έξοδο από το Χρηματιστήριο Αθηνών – Δημόσια πρόταση για 3,22 ευρώ

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News