ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Μάννα…εκ Χανίων στις Αχαρνές – Ανοίγει το εργοστάσιο του Κατσέλη

Η ιστορία της εταιρείας «Το Μάννα – Ν. Τσατσαρωνάκης ΑΒΕΕ και το μέλλον

Μάννα…εκ Χανίων στις Αχαρνές – Ανοίγει το εργοστάσιο του Κατσέλη

Ένας φούρνος στα μεταπολεμικά χρόνια ήταν η βάση και μία ασθένεια η αφορμή για την δημιουργία και στη συνέχεια την επιτυχία της εταιρείας «Το Μάννα – Ν. Τσατσαρωνάκης ΑΒΕΕ, η οποία χθες απέκτησε το εργοστάσιο της πτωχευμένης Nutriart (πρώην Κατσέλης) στις Αχαρνές Αττικής. Με αυτή την κίνηση η κρητική αρτοβιομηχανία που μέχρι σήμερα είχε παραγωγική μονάδα μόνο στον Πλάτανο Κισσάμου, εκεί από όπου ξεκίνησε η ιστορία της πριν από 73 χρόνια, αποκτά πλέον παραγωγική βάση και στην Αθήνα, κάτι που αναμένεται να δώσει νέα ώθηση στην ανάπτυξή της.

Το εργοστάσιο της πρώην Κατσέλης αποκτήθηκε από τη χανιώτικη εταιρεία μέσω πλειστηριασμού ο οποίος πραγματοποιήθηκε χθες. Στη χθεσινή διαδικασία προσήλθε μόνο η κρητική βιομηχανία, στην οποία και κατακυρώθηκε το ακίνητο, αν και αρχικά είχε εκδηλωθεί ενδιαφέρον από δύο ακόμη επιχειρηματίες. Η τιμή πρώτης προσφοράς – που βεβαίως δίνει μόνο μία εικόνα για το τελικό τίμημα το οποίο δεν έχει γίνει γνωστό είχε καθορισθεί με απόφαση του Πρωτοδικείου στα 6,2 εκατ. ευρώ. Η παραγωγική μονάδα που βγήκε στον πλειστηριασμό έχει επιφάνεια 23.000 τ.μ. και βρίσκεται εντός οικοπέδου 35.000 τ.μ.

Μάννα…εκ Χανίων στις Αχαρνές – Ανοίγει το εργοστάσιο του Κατσέλη-1

Βεβαίως, για την επαναλειτουργία του εργοστασίου θα απαιτηθεί νέος μηχανολογικός εξοπλισμός, κάτι που, σύμφωνα με πληροφορίες, θα απαιτήσει επενδύσεις ύψους περίπου 25 εκατ. ευρώ. Ο παλιός εξοπλισμός έχει ήδη εκποιηθεί -σημειώνεται ότι η Nutriart πτώχευσε το 2013- ενώ ακόμη και αν υπήρχε μες στο εργοστάσιο στην ουσία θα είχε αχρηστευθεί εάν έμενε εκτός λειτουργίας για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα. Υπενθυμίζεται ότι ήδη από το 2015 είχε βγει σε πλειστηριασμό το εμπορικό σήμα «Κατσέλης» το οποίο απέκτησε μία άλλη γνωστή αρτοβιομηχανία, η «Καραμολέγκος».

Η ιστορία

Η εταιρεία ιδρύθηκε το 1948 με τη δημιουργία ενός φούρνου από τον Χαρίτο Τσατσαρωνάκη, ο οποίος, εμπνευσμένος από το έντονο θρησκευτικό συναίσθημα και τα ακούσματα του πολέμου, έδωσε την ονομασία «Μάννα». Το 1960 ο γιος του Χαρίτου, Νίκος, παίρνει το τιμόνι της επιχείρησης και είναι αυτός που αποφασίζει να φέρει τα παξιμάδια σε χαρτοσακούλα και να τα διαθέτει στην Κεντρική Αγορά των Χανίων.

Το 1968 τα παξιμάδια «Το Μάννα» τοποθετούνται ως συσκευασμένο προϊόν στα σούπερ μάρκετ της Αθήνας. Ειδικά η γέννηση του κρίθινου παξιμαδιού που αποτελεί σήμα κατατεθέν της εταιρείας έχει ως αιτία μία ασθένεια: η Μαρίκα, σύζυγος του Νίκου Τσατσαρωνάκη, αντιμετώπιζε ένα πρόβλημα υγείας. Κάποιος γιατρός συνέστησε να τρώει κρίθινο ψωμί και παξιμάδια. Κάτι που θεωρήθηκε σχεδόν τρέλα την εποχή εκείνη, καθώς το κριθάρι το έδιναν κυρίως ως τροφή στα ζώα. Ο Νίκος Τσατσαρωνάκης κατάφερε τελικά να φτιάξει κρίθινο παξιμάδι και η Μαρίκα -που δεν βρίσκεται πλέον στη ζωή- έγινε καλά.

Το 1985 είναι η εποχή που τίθεται σε λειτουργία στις εγκαταστάσεις της εταιρείας στον Πλάτανο, ο μεγαλύτερος για την εποχή περιστροφικός φούρνος αρτοποιίας, οδηγώντας την παραγωγή σε άλλο επίπεδο. Έναν χρόνο μετά τα παξιμάδια της εταιρείας εξάγονται στη Νέα Υόρκη. Το 1996 στελεχώνει την εταιρεία η τρίτη γενιά της οικογένειας με βασικό καθοδηγητή τον αδερφό του Νίκου, Γιώργο, χημικό μηχανικό. Το 2001 ξεκινούν οι εξαγωγές στην Αυστραλία και το 2002 ξεκινά να λειτουργεί το κέντρο διανομής στην Αθήνα (βρίσκεται σημειωτέον στις Αχαρνές). Το 2005 η εταιρεία κάνει την πρώτη της διαφήμιση στην τηλεόραση και αποσπά μερίδιο άνω του 40% στην κατηγορία «παξιμάδι». Το 2015 η εταιρεία ξεκινά να δραστηριοποιείται και σε άλλες κατηγορίες αρτοπαρασκευασμάτων και δύο χρόνια μετά δημιουργεί το κέντρο διαμετακόμισης και εφοδιασμού στη Θεσσαλονίκη, γεγονός που διευκολύνει τις εξαγωγές προς τα Βαλκάνια και την Ευρώπη.

Τα οικονομικά αποτελέσματα

Ας σημειωθεί ότι η χανιώτικη εταιρεία είναι από τις λίγες που είχε προνοήσει να είναι εννέγυος πιστωτής της «Μαρινόπουλος» με συνέπεια να είναι ίσως ο μοναδικός προμηθευτής ή ίσως από τους ελάχιστους που δεν υπέστησαν «κούρεμα» των απαιτήσεών τους κατά 50% όταν κατέρρευσε η αλυσίδα και πέρασε στη συνέχεια στον όμιλο Σκλαβενίτη.

Το 2019, σύμφωνα με την οικονομική έκθεση της εταιρείας, ο κύκλος εργασιών της διαμορφώθηκε σε 10,5 εκατ. ευρώ έναντι 10,48 εκατ. ευρώ το 2018, ενώ τα κέρδη προ φόρων ήταν 2,48 εκατ. ευρώ. Το 2019 επίσης η εταιρεία είχε ολοκληρώσει επένδυση ύψους 1,15 εκατ. ευρώ για την επέκταση της μονάδας παραγωγής παξιμαδιών στο εργοστάσιό της στον Πλάτανο Κισσάμου το οποίο σήμερα είναι 9.000 τ.μ.

Η εταιρεία δραστηριοποιείται και στον τουριστικό κλάδο με την εκμετάλλευση της ξενοδοχειακής μονάδας «Molos Bay Hotel» στον Κίσσαμο Χανίων.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News