ΑΓΟΡΑ ΑΚΙΝΗΤΩΝ

Στο Ταμείο Ανάκαμψης το πρώτο mega κτηριακό έργο

Είναι συνολικού προϋπολογισμού της τάξεως των 130 εκατ. ευρώ

Στο Ταμείο Ανάκαμψης το πρώτο mega κτηριακό έργο

Στο Ταμείο Ανάκαμψης εντάχθηκε το πρώτο έργο – ΣΔΙΤ (Σύμπραξη Δημόσιου Ιδιωτικού Τομέα), διάρκειας 27 χρόνων, που είναι προϋπολογισμού της τάξεως των 130 εκατ. ευρώ κι έχει ως αντικείμενο την κατασκευή των δύο ομάδων επτά και έξι περιφερειακών κέντρων επιχειρήσεων της Πολιτικής Προστασίας (ΠΕΚΕΠΠ). Επτά κέντρα επιχειρήσεων, ύψους 70,8 εκατ. ευρώ, θα κατασκευαστούν στις Περιφέρειες Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Κεντρικής Μακεδονίας, Δυτικής Μακεδονίας, Θεσσαλίας, Ηπείρου, Βορείου Αιγαίου και Ιονίων Νήσων. Τα υπόλοιπα έξι ΠΕΚΕΠΠ, ύψους 60,7 εκατ. ευρώ, θα κατασκευαστούν στις Περιφέρειες Αττικής, Στερεάς Ελλάδας, Δυτικής Ελλάδας, Πελοποννήσου, Κρήτη και Νοτίου Αιγαίου. 

Ποιο είναι το ύψος της χρηματοδότησης που θα αντληθεί από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης; Ποσό 10,8 εκατ. ευρώ αντιστοιχεί στη δημόσια δαπάνη που θα εγγραφεί στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων για το cluster των έξι κτιρίων, ενώ 12,7 εκατ. ευρώ θα κατευθυνθούν για τα υπόλοιπα επτά κτίρια.

Για το έργο ενδιαφέρον έχουν εκδηλώσει η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, η Άκτωρ Παραχωρήσεις, η Άβαξ, το σχήμα Μυτιληναίος-ΑΤΕΣΕ και η Intrakat, με τις ακριβείς προδιαγραφές των κτηρίων να αναμένεται να προσδιοριστούν μετά την ολοκλήρωση του ανταγωνιστικού διαλόγου. Βάσει όμως, χρονοδιαγράμματος τον Απρίλιο του 2022 θα πρέπει η υλοποίηση των έργων να ξεκινήσει, ενώ τα κτήρια θα πρέπει να αποπερατωθούν το 2024.Στο Ταμείο Ανάκαμψης το πρώτο mega κτηριακό έργο-1

Το κάθε κτίριο είναι συνολικής επιφάνειας 2.919.76 τ.μ. και διατάσσεται σε ισόγειο 1,5 χιλ. τ.μ. και υπόγειο, 1,4 χιλ. τ.μ. Οι κύριες λειτουργίες τοποθετούνται όλες στο ισόγειο, ενώ το υπόγειο περιλαμβάνει χώρους στάθμευσης, αποθηκευτικούς χώρους και χώρους Η/Μ εγκαταστάσεων.

Τα χαρακτηριστικά

Τα Περιφερειακά Επιχειρησιακά Κέντρα Πολιτικής Προστασίας (Π.Ε.ΚΕ.Π.Π.), τα οποία πρόκειται να κατασκευαστούν στις 13 περιφέρειες της χώρας, θα αποτελέσουν την καρδιά της Πολιτικής Προστασίας σε κάθε περιφέρεια της χώρας. Συγκεκριμένα, θα είναι τα επιχειρησιακά κέντρα από τα οποία θα γίνεται η διαχείριση του συνόλου των συμβάντων αρμοδιότητας της Πολιτικής Προστασίας που εξελίσσονται στις Περιφέρειες, θα αποτελούν το σημείο εισόδου όλων των σχετικών πληροφοριών, το σημείο ανάλυσής τους και λήψης απόφασης και τέλος το σημείο εξόδου όλων των απαραίτητων εντολών – ενεργειών για την αντιμετώπιση – διαχείριση του συμβάντος.

Εντός ενός Π.Ε.ΚΕ.Π.Π. θα στεγάζονται οι οργανωτικά υπεύθυνες δομές διαχείρισης κρίσεων – συμβάντων, καθώς και όλοι οι σύνδεσμοι των εμπλεκόμενων φορέων και οργανισμών. Αν και βασική λειτουργία τους θα είναι η διαχείριση συμβάντων, τα ΠΕ.ΚΕ.Π.Π. θα αποτελούν και την καρδιά της Πολιτικής Προστασίας στις Περιφέρειες, στεγάζοντας μόνιμα λειτουργούσες διοικητικές δομές της Πολιτικής Προστασίας, ενώ ταυτόχρονα θα αποτελούν και πόλο αλληλεπίδρασης του κοινού με τον θεσμό και τις λειτουργίες της Πολιτικής Προστασίας.

Η ενότητα του Επιχειρησιακού Κέντρου περιλαμβάνει:

– Αίθουσα επιχειρήσεων με κλιμακωτή διάταξη των θέσεων εργασίας

– Γραφεία Περιφερειακού Διοικητή και Περιφερειάρχη

– Γραφεία των επί κεφαλής εμπλεκόμενων φορέων διαχείρισης κρίσεων

– Control room

– Αίθουσα συσκέψεων

Η ενότητα των Περιφερειακών Διευθύνσεων περιλαμβάνει:

-Γραφείο Διευθυντού Αυτοτελούς Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας

-Γραφεία Τμημάτων Αυτοτελούς Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας

-Βοηθητικούς χώρους

Η ενότητα των Χώρων αλληλεπίδρασης με το κοινό περιλαμβάνει:

-Γραφείο Τύπου

-Αίθουσα συνεντεύξεων τύπου – ανακοινώσεων και σεμιναρίων

-Αίθουσα ενημέρωσης πολιτών και επιμορφώσεων

-Κυλικείο και χώρους αναψυχής

-Βοηθητικούς χώρους

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News