Business & Finance Πέμπτη 2/12/2021, 22:45
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Η πρόβλεψη CEOs για το 2022: Έρχεται μεγάλη μεταβλητότητα, ο Covid δεν τελειώνει

Η πρόβλεψη CEOs για το 2022: Έρχεται μεγάλη μεταβλητότητα, ο Covid δεν τελειώνει

Οι διευθύνοντες σύμβουλοι επιχειρήσεων σε ολόκληρη την οικονομία ήταν αισιόδοξοι για τις προοπτικές του 2022 πριν εμφανιστεί η μετάλλαξη Όμικρον. Είναι ακόμα αισιόδοξοι;

Πρόσφατη έρευνα του Business Roundtable έδειξε την εμπιστοσύνη των CEOs σχετικά με τις προοπτικές για το επόμενο έτος, αλλά το θέμα είναι ότι η έρευνα διεξήχθη πριν αναφερθούν τα πρώτα κρούσματα της νέας μετάλλαξης. 

Το μήνυμα που στέλνουν τώρα οι CEOs είναι το εξής: Αναμένετε αστάθεια ξανά το 2022.

«Σχεδόν ένα χρόνο πριν, όλοι αποχαιρετούσαμε το 2020… σαν κάτι που θα έμενε για πάντα πίσω μας», δήλωσαν κάποια εταιρικά στελέχη. «Η χρονιά που θα ερχόταν θα μας έδινε ξανά τη δυνατότητα να οραματιζόμασταν το μέλλον, θα μας έδινε πίσω την αίσθηση ότι δεν χάσουμε ξανά τη γη κάτω από τα πόδια μας. Απλά αυτό δεν συνέβη. … Και φθάνεις στο σημείο να σκέφτεσαι: «Τι μπορώ να ξέρω πια;».

«Καθώς μπαίνουμε στο 2022, νομίζω το μοτίβο που θα επικρατήσει θα είναι αυτό της μεταβλητότητας. Στα πάντα. Τεράστια αστάθεια στην εφοδιαστική μας αλυσίδα, από τη διαθεσιμότητα των αγαθών έως τις  μεταφορές, την εργασία και την ίδια την οικονομία».

 

Ο Covid δεν θα τελειώσει

 

Πολλοί διευθύνοντες σύμβουλοι ευελπιστούσαν ότι θα δινόταν ένα τέλος το 2022.

Ωστόσο, ο Covid δεν πρόκειται να τελειώσει το 2022, σύμφωνα με τον Δρ Marlow Hernandez, διευθύνοντα σύμβουλο της Cano Health, πάροχο υπηρεσιών υγειονομικής περίθαλψης για ηλικιωμένους. 

Εξετάζοντας τα επίπεδα εμβολιασμού σε ολοκληρο τον κόσμο, τα συμπέρασματά του δεν είναι καθόλου αισιόδοξα. «Καταλαβαίνουμε πολλά για τον ιό, αλλά μοιάζει πολύ περισσότερο με τη γρίπη, την ηπατίτιδα και την ιλαρά και κάποια άλλες ασθένειες παρά με την ευλογιά που μπορούμε απλά να την εξαλείψουμε από τη γη», είπε ο Hernandez.

«Ο Covid-19, ξεκίνησε για εμάς στην Κίνα και τον βλέπαμε να έρχεται στην Αμερική. Και τώρα βλέπουμε το ίδιο πράγμα και ξέρουμε ότι έρχεται, μπορούμε να προβλέψουμε ότι θα συμβεί», αναφέρει ο Mike Parra, διευθύνων σύμβουλος της παγκόσμιας εταιρείας logistics Deutsche Post DHL Group.

«Και μετά επιστρέφουμε σε νέους γύρους πιθανόν lockdown στην Ευρώπη, με αυστηρά μέτρα στην Κίνα όπου θέλουν να εξαλείψουν τον Covid. … με περιορισμούς στις πτήσεις, με αντίκτυπο στις μεταφορές», συμπληρώνει. 

Η Deutsche Post DHL έχει βοηθήσει στην παράδοση 1,3 δισεκατομμυρίων εμβολίων σε 120 χώρες.

 

Προπορευόμαστε της κρίσης ή χάνουμε το παιχνίδι;

 

Παρά τα αλλεπάλληλα κύματα της πανδημίας, υπήρξαν απροσδόκητα σημάδια ανθεκτικότητας και εκπληκτικοί τρόποι με τους οποίους οι εταιρείες αντεπεξήλθαν.

Κάποιες επιχειρήσεις έκαναν ταχεία στροφή προς τις ψηφιακές πωλήσεις σε βασικές αγορές, κάτι πριν από λίγο καιρό κάποιοι διευθύνοντες σύμβουλοι δεν το θεωρούσαν εφικτό. 

Ωστόσο, υπάρχει σημαντικός κίνδυνος για κάθε εταιρεία που αναμένει να επιστρέψει στην προηγούμενη κανονική κατάσταση, δήλωσε ο Hassane El-Khoury, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας chip Onsemi.

Η εταιρεία του προμηθεύει την αυτοκινητοβιομηχανία και πιστεύει ότι το 2022 θα είναι μια καθοριστική στιγμή για τα αυτοκίνητα.

«Είναι ακριβώς η ίδια στιγμή που πέρασε η βιομηχανία της φωτογραφίας με τις ψηφιακές κάμερες και τα κινητά με το iPhone, και τώρα το ίδιο συμβαίνει στην αυτοκινητοβιομηχανία με τη στροφή στα ηλεκτρικά οχήματα», είπε ο El-Khoury. «Δεν έχει να κάνει με την τεχνολογία, θα καθοριστεί από την προθυμία να επιλέξουμε έναν διαφορετικό δρόμο από τον γνωστό…».

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News