Business & Finance Πέμπτη 2/12/2021, 11:09
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Insider trading: Στα «μαλακά» ο Ελβετός trader που «κάρφωσε» τον Τηλέμαχο Λαβίδα

Ο Marc Demane Debih έχει παραδεχθεί ότι έβγαλε 70 εκατ. δολάρια από τις παράνομες συναλλαγές με προνομιακή πληροφόρηση

Insider trading: Στα «μαλακά» ο Ελβετός trader που «κάρφωσε» τον Τηλέμαχο Λαβίδα

Επιείκεια ζήτησαν οι Αμερικανοί εισαγγελείς απέναντι στον Ελβετό πρώην trader ο οποίος υπήρξε ο άνθρωπος-κλειδί στο μεγάλο διεθνές κύκλωμα insider trading και ο βασικός μάρτυρας κατηγορίας στη δίκη του Τηλέμαχου Λαβίδα. Ο Marc Demane Debih έχει παραδεχθεί ότι έβγαλε 70 εκατ. δολάρια από τις παράνομες συναλλαγές με προνομιακή πληροφόρηση, όμως οι αμερικανικές αρχές ζητούν να κριθεί με επιείκεια, καθώς συνεργάστηκε μαζί τους, ενοχοποιώντας τα άλλα μέλη του κυκλώματος.

Ο Demane συνελήφθη στη Σερβία το 2018 και στη συνέχεια κρατήθηκε υπό μυστικότητα από τις ΗΠΑ, πριν να δηλώσει ένοχος σε 38 κατηγορίες.  Συνεργάστηκε με τις αμερικανικές αρχές για να «ξεσκεπαστούν» τα άλλα μέλη του κυκλώματος και συμφώνησε να παραδώσει 49 εκατ. δολάρια από τα παράνομα κέρδη του. Πλέον, περιμένει την ανακοίνωση της ποινής του, στις 10 Δεκεμβρίου.

«Ο Demane παρείχε άμεση και σημαντική βοήθεια στην έρευνα της κυβέρνησης πάνω σε ένα εκτεταμένο και παραγωγικότατο διεθνές κύκλωμα insider trading, το οποίο λειτουργούσε, μεταξύ άλλων, στις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία, την Ελβετία, την Ελλάδα, το Ισραήλ και το Χονγκ Κονγκ», ανέφεραν οι αναπληρωτές εισαγγελείς των ΗΠΑ Richard Cooper και Daniel Tracer σε επιστολή τους προς την δικαστή Denise Cote.

Οι αμερικανικές αρχές ερευνούσαν το κύκλωμα από το 2013 και προχώρησαν στην αποκάλυψή του το 2019, απαγγέλλοντας κατηγορίες κατά έξι ατόμων.

Ο πληροφοριοδότης

Οι πληροφορίες τις οποίες έδωσε ο Demane βοήθησαν τις αρχές να εξασφαλίσουν τρεις καταδίκες, μεταξύ αυτών και του Bryan Cohen, ενός πρώην τραπεζίτη της Goldman Sachs, ο οποίος δήλωσε ένοχος τον Ιανουάριο του 2020 για την παροχή προνομιακής πληροφόρησης για επικείμενα deals των Buffalo Wild Wings και Syngenta στον Ελβετό trader. Ο Cohen καταδικάστηκε σε έναν χρόνο κατ΄ οίκον περιορισμό.

Ο Demane ήταν ο βασικός μάρτυρας κατηγορίας στη δίκη του Τηλέμαχου Λαβίδα, γιου του Αθανάσιου Λαβίδα, της Lavipharm. Ο Demane είπε στους ενόρκους ότι είχε ένα χρηματοκιβώτιο γεμάτο με μετρητά για να πληρώνει αυτούς που του έδιναν παράνομες πληροφορίες, χρησιμοποιούσε πλαστά τιμολόγια για δήθεν πωλήσεις έργων τέχνης για να καλύπτει τις πληρωμές και επικοινωνούσε με αδήλωτα κινητά.

Παράλληλα, παραδέχθηκε ότι είχε κλέψει πληροφορίες από την σύντροφό του, που δούλευε στο banking και είχε «φυτέψει» ειδήσεις σε μέσα ενημέρωσης.

Ο Λαβίδας καταδικάστηκε για την διαρροή εσωτερικών πληροφοριών για την Ariad Pharmaceuticals, στην οποία ο πατέρας του ήταν μέλος του δ.σ., στον φίλο του, Γιώργο Νίκα. Ο Έλληνας επιχειρηματίας, που διατηρεί εστιατόρια στη Νέα Υόρκη, στη συνέχεια μετέφερε τις πληροφορίες αυτές στον Demane. Τον Ιούλιο του 2020 επιβλήθηκε στον Λαβίδα ποινή φυλάκισης ενός έτους και μίας ημέρας. Ο Νίκας δεν έχει συλληφθεί, παρότι του έχουν απαγγελθεί κατηγορίες.

Παράλληλα, ο Demane οδήγησε τους εισαγγελείς στον Dov Malnik και τον συνέταιρό του, Tomer Feingold, Ισραηλινούς που ζουν στη Γενεύη. Οι δύο άνδρες κατηγορήθηκαν για συνωμοσία και χρηματιστηριακή απάτη, με τον Malnik να καταδικάζεται σε 30 μήνες φυλάκισης. Ο Feingold δεν βρίσκεται στα χέρια των αμερικανικών αρχών.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News