Business & Finance Παρασκευή 24/09/2021, 22:45
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

ΗΠΑ: Αναβάλεται η δίωξη κατά της οικονομικής διευθύντριας της Huawei

ΗΠΑ: Αναβάλεται η δίωξη κατά της οικονομικής διευθύντριας της Huawei

Την αναβολή έως το τέλος του 2022 οι διώξεις που άρχισαν πριν από τρία χρόνια σε βάρος της οικονομικής διευθύντριας του κινεζικού κολοσσού τηλεπικοινωνιών Huawei, Μενγκ Ουανγκζού, η οποία κατηγορείται κυρίως για «τραπεζική απάτη», πρότεινε σήμερα ενώπιον δικαστηρίου η αμερικανική κυβέρνηση.

Η Μενγκ είναι κόρη του ιδρυτή της Huawei, Ρεν Ζενγκφέι.

Αν οι όροι αυτής της συμφωνίας, που πρότεινε εκπρόσωπος του υπουργείου Δικαιοσύνης, επικυρωθούν από το ομοσπονδιακό δικαστήριο του Μπρούκλιν που συνεδριάζει σήμερα, η Μενγκ Ουανγκζού — η οποία παρίσταται μέσω βίντεο εξ αποστάσεως από τον Καναδά όπου βρίσκεται σε κατ΄οίκον περιορισμό — θα μπορεί να επιστρέψει στο σπίτι της στην Κίνα.

Η Μενγκ Γουανζού, η οποία είχε συλληφθεί το 2018 στο Καναδά με βάση αμερικανικό ένταλμα σύλληψης και έκτοτε βρισκόταν στη χώρα παλεύοντας την έκδοση της στις ΗΠΑ, κατηγορείται για τραπεζική απάτη καθώς φέρεται να παραπλάνησε την HSBC για τις δοσοληψίες του κινεζικού κολοσσού με το Ιράν και πιο συγκεκριμένα για την πώληση υλικού και ηλεκτρονικών υπολογιστών Hewlett-Packard σε παραβίαση του εμπάργκο.

Με την απελευθέρωση της Μενγκ εκτιμάται πως και το Πεκίνο θα ανταποδώσει επιτρέποντας την απελευθέρωση δύο Καναδών, ενός επιχειρηματία και ενός διπλωμάτη, οι οποίοι συνελήφθησαν ως αντίποινα προς τους Καναδούς λίγο μετά τη σύλληψη της CFO της Huawei. Μάλιστα, ο ένας εξ αυτών έχει καταδικαστεί για κατασκοπεία.

Ο ίδιος ο κινεζικός κολοσσός έχει μπει στη μαύρη λίστα των αμερικανικών αρχών εδώ και δύο χρόνια, επί διακυβέρνησης του Ντόναλντ Τραμπ με το επιχείρημα πως οι δραστηριότητες της έθεταν σε κίνδυνο την εθνική ασφάλεια και τα εθνικά συμφέροντα της χώρας. Παραμένει δε, στο στόχαστρο και της νέας κυβέρνησης.

moneyreview.gr με πληροφορίες από AFP και Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News