Business & Finance Κυριακή 7/03/2021, 16:45
ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ

Huawei: Χάνει μερίδιο στην αγορά τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού εκτός Κίνας

Huawei: Χάνει μερίδιο στην αγορά τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού εκτός Κίνας

H Huawei Technologies έχασε έδαφος πέρυσι έναντι των ανταγωνιστών της στη Δύση στις αγορές εξοπλισμού κινητής τηλεφωνίας, εξαιρουμένης της Κίνας, σύμφωνα με την εταιρεία ερευνών Dell’Oro Group, σε μία ένδειξη ότι η αμερικανική εκστρατεία να περιορίσει την παντοδυναμία του κινεζικού κολοσσού αρχίζει να αποδίδει καρπούς.

Το μερίδιο εσόδων της Huawei από την πώληση εξοπλισμού ασύρματης τηλεφωνίας ανά τον κόσμο, εκτός Κίνας, μειώθηκε 2%, για να διαμορφωθεί κοντά στο 20% το 2020. Η εταιρεία παρέμεινε στην τρίτη θέση πίσω από την Ericsson και τη Nokia, οι οποίες «είδαν» το μερίδιό τους πέρυσι να αυξάνεται. Η Ericsson σταθεροποίησε το προβάδισμά της με ποσοστό 35%, κερδίζοντας δύο ποσοστιαίες μονάδες, ενώ η Nokia κατέλαβε τη δεύτερη θέση με μερίδιο 25%, αυξημένο κατά μία ποσοστιαία μονάδα.

Η Huawei απώλεσε πέρυσι την πρωτιά στην κατάταξη των κορυφαίων κατασκευαστών κινητών του πλανήτη, κατεβαίνοντας στην πέμπτη θέση υπό την πίεση που της ασκούν οι ΗΠΑ. Το χειρότερο όμως είναι ότι το χτύπημα έχει γίνει αισθητό στη «βάση» των δραστηριοτήτων της που είναι ο εξοπλισμός για δίκτυα κινητής τηλεφωνίας. Εκπρόσωπος της εταιρείας, μιλώντας στη WSJ, ανέφερε μεν ότι τα έσοδα και τα κέρδη της Huawei αυξήθηκαν πέρυσι παρά τις προκλήσεις που δέχεται, όμως υπογράμμισε την ανάγκη αποχώρησης από ορισμένες αγορές.

Εάν όμως συμπεριληφθούν και οι πωλήσεις της στην Κίνα, τότε η Huawei παραμένει ο μεγαλύτερος στον κόσμο προμηθευτής εξοπλισμού για ασύρματη τηλεφωνία και κατά συνέπεια αυξάνεται και το μερίδιό της στην παγκόσμια αγορά.

Η Κίνα υποσκέλισε πέρυσι την Αμερική αποτελώντας τη μεγαλύτερη στον κόσμο αγορά για τηλεπικοινωνιακό εξοπλισμό κινητής τηλεφωνίας, εκπροσωπώντας το ένα-τρίτο των παγκόσμιων πωλήσεων. Παρά την πανδημία, οι δαπάνες για ασύρματο εξοπλισμό, συμπεριλαμβανομένων κεραιών και άλλων βασικών συστημάτων, έφθασαν τα 35 δισ.δολάρια παγκοσμίως, σύμφωνα με αναλυτή της Dell’Oro. 

Η πρώην κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ είχε βάλει στο στόχαστρο τη Huawei κατηγορώντας το Πεκίνο ότι χρησιμοποιεί την εταιρεία για κατασκοπεία. Μάλιστα υπό την πίεση της Ουάσιγκτον, και άλλες χώρες έχουν απαγορεύσει ή περιορίσει την χρήση εξοπλισμού της Huawei στα δίκτυά τους 5G, επικαλούμενες λόγους εθνικής ασφαλείας. Η νέα αμερικανική κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν έχει ανακοινώσει ότι θεωρεί τη Huawei απειλή για την εθνική ασφάλεια και ζήτησε τη συνεργασία των συμμάχων των ΗΠΑ για να προστατευθούν τα δίκτυα τηλεπικοινωνιών τους. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από WSJ

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News