Business & Finance Κυριακή 22/08/2021, 17:33
ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΕΣ

ΙΑΤΑ: «Μπλοκαρισμένα» κεφάλαια άνω του 1 δισ. έχουν οι αεροπορικές εταιρείες

ΙΑΤΑ: «Μπλοκαρισμένα» κεφάλαια άνω του 1 δισ. έχουν οι αεροπορικές εταιρείες

Έκκληση στις κυβερνήσεις απηύθυνε η Διεθνής Ένωση Αερομεταφορών (IATA) καλώντας τες να τηρήσουν τις διεθνείς συμφωνίες και να επιτρέψουν στις αεροπορικές εταιρείες να επαναπατρίσουν σχεδόν 1 δισ. δολάρια σε μπλοκαρισμένα κεφάλαια από την πώληση εισιτηρίων, χώρου μεταφοράς εμπορευμάτων και από άλλες δραστηριότητες.

Περίπου 963 εκατομμύρια δολάρια σε ταμεία αεροπορικών εταιρειών αποκλείονται από τον επαναπατρισμό σε σχεδόν 20 χώρες. Τέσσερις χώρες: Μπαγκλαντές (146,1 εκατομμύρια δολάρια), Λίβανος (175,5 εκατομμύρια δολάρια), Νιγηρία (143,8 εκατομμύρια δολάρια) και Ζιμπάμπουε (142,7 εκατομμύρια δολάρια), αντιπροσωπεύουν πάνω από το 60% αυτού του συνόλου, αν και έχει σημειωθεί θετική πρόοδος στη μείωση των δεσμευμένων κεφαλαίων στο Μπαγκλαντές και Αργά η Ζιμπάμπουε.

«Οι κυβερνήσεις εμποδίζουν τον επαναπατρισμό σχεδόν 1 δισ. δολαρίων των αεροπορικών εταιρειών. Αυτό συνιστά παραβίαση των διεθνών συμβάσεων και θα μπορούσε να επιβραδύνει την ανάκαμψη του κλάδου ταξιδίων και τουρισμού στις πληγείσες αγορές, την ώρα που οι αεροπορικές αγωνίζεται να ανακάμψουν από την κρίση του κορωνοϊού. Για το λόγο αυτό, είναι ζωτικής σημασίας οι κυβερνήσεις να δώσουν προτεραιότητα στη διασφάλιση του αποτελεσματικού επαναπατρισμού των κεφαλαίων», δήλωσε ο Γουίλι Γουάλς, γενικός διευθυντής της IATA.

«Ενθαρρύνουμε τις κυβερνήσεις να συνεργαστούν με τον κλάδο για την επίλυση των ζητημάτων που εμποδίζουν τις αεροπορικές εταιρείες να επαναπατρίσουν κεφάλαια. Αυτό θα επιτρέψει στις εταιρείες να παρέχουν τη συνδεσιμότητα που απαιτείται για τη διατήρηση των θέσεων εργασίας αλλά και για τη στήριξη των οικονομιών», δήλωσε ο Γουάλς.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News