Business & Finance Τρίτη 1/12/2020, 13:05
ΕΡΓΑΣΙΑ

Unilever: Άλλη μία πολυεθνική δοκιμάζει την 4ήμερη εργασία

Unilever: Άλλη μία πολυεθνική δοκιμάζει την 4ήμερη εργασία

Το καθεστώς 4ήμερης εργασίας εφαρμόζει δοκιμαστικά η Unilever για όλους τους εργαζόμενούς της στη Νέα Ζηλανδία, καθώς η μία μετά την άλλη οι μεγάλες επιχειρήσεις επιβεβαιώνουν την εκτίμηση ότι η ευέλικτη εργασία ήρθε για να μείνει.

Η Unilever ξεκινά τη δοκιμαστική εφαρμογή του προγράμματος από αυτό το μήνα και για ένα χρόνο, δίνοντας στους 81 υπαλλήλους της στη Νέα Ζηλανδία την ευκαιρία να διαλέξουν ποιες τέσσερις ημέρες της εβδομάδας θέλουν να δουλεύουν. Ο μισθός τους θα παραμείνει ο ίδιος, ενώ τα αποτελέσματα του προγράμματος θα μελετηθούν από το University of Technology Sydney, όπως αναφέρει το CNN.

Αν όλα πάνε καλά, η εταιρεία θα εξετάσει την εφαρμογή της ευέλικτης εργασίας σε ευρύτερη κλίμακα. «Ελπίζουμε ότι η δοκιμή θα οδηγήσει στο να γίνει η Unilever η πρώτη μεγάλη εταιρεία που θα υιοθετήσει τρόπους εργασίας οι οποίοι προσφέρουν πιο χειροπιαστά οφέλη στο προσωπικό και την επιχείρηση», είπε ο γενικός διευθυντής της Unilever στη Νέα Ζηλανδία, Νικ Μπανγκς.  «Αυτή είναι μία συναρπαστική στιγμή για την ομάδα μας και μία επιβεβαίωση του καταλυτικού ρόλου που έχει διαδραματίσει ο κορωνοϊός στην αλλαγή των εργασιακών πρακτικών», πρόσθεσε.

Σημειώνεται ότι η Unilever δεν είναι η πρώτη επιχείρηση που υιοθετεί την πρακτική αυτή στη Νέα Ζηλανδία. Το 2018, η τοπική  εταιρεία Perpetual Guardian, δοκίμασε το μοντέλο της 4ήμερης εργασίας για δύο μήνες. Ήταν τόσο επιτυχημένο, ώστε αργότερα αποφάσισε να το κάνει μόνιμο. Η πρωθυπουργός Τζασίντα Άρντερν έχει συμπεριλάβει την ιδέα ανάμεσα σε αυτές που θα μπορούσαν να βοηθήσουν την οικονομία να ανακάμψει από τις επιπτώσεις της πανδημίας.

Αλλά και αλλού, η πρακτική της ευέλικτης εργασίας αρχίζει να κερδίζει έδαφος. Πέρυσι, η Microsoft  πειραματίστηκε κλείνοντας τα γραφεία της στην Ιαπωνία για όλες τις Παρασκευές του Αυγούστου και δίνοντας σε όλους τους υπαλλήλους μία επιπλέον ημέρα άδειας κάθε εβδομάδα. Το αποτέλεσμα ήταν ότι η παραγωγικότητα, όπως μετρήθηκε από τις πωλήσεις ανά υπάλληλο, αυξήθηκε σχεδόν κατά 40%.  

Η ιαπωνική Nomura Holdings ανακοίνωσε πρόσφατα ότι σκέφτεται να ενισχύσει την εξ αποστάσεως εργασία, επιτρέποντας στους υπαλλήλους της να περνούν το 60% του χρόνου εργασίας τους μακριά από το γραφείο, κάθε μήνα.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News