Business & Finance Τρίτη 1/12/2020, 12:33
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Bρετανία: Ξαφνικός «θάνατος» δύο εμβληματικών αλυσίδων λιανικής λόγω Covid-19

Bρετανία: Ξαφνικός «θάνατος» δύο εμβληματικών αλυσίδων λιανικής λόγω Covid-19

Προς οριστικό λουκέτο οδεύει η βρετανική αλυσίδα πολυκαταστημάτων Debenhams, καθώς οι προσπάθειες για την αναζήτηση αγοραστή απέβησαν άκαρπες. Η χρεοκοπία της Debenhams θέτει σε κίνδυνο 12.000 θέσεις εργασίας και αποτελεί ακόμη ένα ισχυρό πλήγμα στον βρετανικό κλάδο λιανικής, μία ημέρα μετά την πτώχευση του ομίλου Arcadia του Φίλιπ Γκριν.

Η Debenhams, που ιδρύθηκε πριν από 232 χρόνια και αποτελεί μια από την πιο εμβληματική αλυσίδα πολυκαταστημάτων της Βρετανίας, βρισκόταν σε συζητήσεις για την πώληση των δραστηριοτήτων της στην JD Sports Fashion, όμως η εταιρεία αθλητικών ειδών ανακοίνωσε σήμερα ότι αποχωρεί από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Η απόφαση της JD Sports ήλθε αφότου η Arcadia, ένας από τους μεγαλύτερους εταίρους της Arcadia, υπέβαλε χθες αίτημα για να τεθεί σε καθεστώς αναγκαστικής διαχείρισης.

Το γεγονός ότι δύο από τους μεγαλύτερους ομίλους λιανικής της Βρετανίας -που απασχολούν συνολικά 25.000 εργαζομένους- καταρρέουν μέσα σε ένα 24ωρο είναι ενδεικτικό των καταστροφικών συνεπειών της πανδημίας στις επιχειρήσεις του κλάδου λιανικής. Η Debenhams διατηρούσε δίκτυο 124 καταστημάτων στη Βρετανία.

Οι παρατεταμένες επιπτώσεις της πανδημίας και οι υφιστάμενες επιχειρηματικές συνθήκες εξαιτίας των περιοριστικών μέτρων δεν άφησαν άλλη επιλογή από την «έναρξη της διαδικασίας ρευστοποίησης της Debenhams, αν και συνεχίζει να είναι σε αναζήτηση προσφορών για μέρη ή το σύνολο των δραστηριοτήτων», αναφέρει ο όμιλος σε ανακοίνωσή του.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News