Business & Finance Τρίτη 1/12/2020, 11:50
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Το lockdown έφερε βαθύτερη ύφεση στην ελληνική μεταποίηση

Το lockdown έφερε βαθύτερη ύφεση στην ελληνική μεταποίηση

H επαναφορά του lockdown βύθισε σε ακόμη μεγαλύτερη ύφεση την ελληνική μεταποίηση τον Νοέμβριο, καθώς τα περιοριστικά μέτρα για την ανάσχεση του δεύτερου κύματος Covid-19 οδήγησαν σε μείωση της ζήτησης και κατ΄επέκταση της παραγωγής και των νέων παραγγελιών.

Ο δείκτης υπευθύνων προμηθειών της IHS Markit (PMI) για την επιχειρηματική δραστηριότητα στο μεταποιητικό τομέα, που αντιπροσωπεύει το 10% της ελληνικής οικονομίας, υποχώρησε στις 42,3 μονάδες τον Νοέμβριο από 48,7 μονάδες τον Οκτώβριο.

Οποιαδήποτε τιμή πάνω από το σημείο μηδενικής μεταβολής των 50 μονάδων υποδεικνύει συνολική βελτίωση των συνθηκών του τομέα.

Οι νέες παραγγελίες μειώθηκαν εκ νέου, η παραγωγική ικανότητα δέχθηκε λιγότερες πιέσεις, οδηγώντας τις επιχειρήσεις σε μείωση του αριθμού των εργαζομένων τους με ισχυρό ρυθμό.

Η συρρίκνωση της παραγωγής, των επιπέδων απασχόλησης και των προμηθειών ήταν η ταχύτερη από τον Μάιο. Ανέφερε στην έκθεσή της η IHS Markit.

«Η απότομη υποχώρηση της ζήτησης των πελατών και οι πρόσθετοι περιορισμοί ανέκοψαν την ορμή των καταναλωτικών δαπανών και μείωσαν την παραγωγική ικανότητα», σχολιάζει η Σιάν Τζόουνς, οικονομολόγος στην IHS Markit.

«Στην ουσία, ο ρυθμός μείωσης της ζήτησης από τους πελάτες του εσωτερικού και του εξωτερικού ήταν ο δριμύτερος από το χαμηλότερο σημείο όλων των εποχών που καταγράφηκε τον Απρίλιο», ανέφερε.

Οι Έλληνες κατασκευαστές υπογράμμισαν την υποτονική ζήτηση σε βασικούς προορισμούς εξαγωγών μετά τα νέα μέτρα απαγόρευσης της κυκλοφορίας σε εθνικό επίπεδο.

Οι αναφορές για ελλείψεις προμηθειών, το μεγαλύτερο κόστος μεταφοράς λόγω των αυξημένων περιορισμών και οι υψηλότερες τιμές των πρώτων υλών είχαν ως αποτέλεσμα την αύξηση των τιμών εισροών. Η αύξηση του κόστους ήταν η ταχύτερη που έχει καταγραφεί από τον Αύγουστο του 2018.

Παρ’΄όλα αυτά, οι επιχειρήσεις μείωσαν τις χρεώσεις εκροών με οριακό ρυθμό, σε μια προσπάθεια να παραμείνουν ανταγωνιστικές, ανέφερε η Markit.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News