Business & Finance Πέμπτη 4/02/2021, 18:09
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Advent Technologies: Περνάει το κατώφλι του Nasdaq, προσλαμβάνει στην Ελλάδα

Αναζητάει εργαζόμενους στην Ελλάδα

Advent Technologies: Περνάει το κατώφλι του Nasdaq, προσλαμβάνει στην Ελλάδα

Στον τεχνολογικό δείκτη Nasdaq του Χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης εισέρχεται από αύριο, Παρασκευή, η καινοτόμα ελληνική εταιρεία Advent Technologies, η οποία θεωρείται από τους πρωτοπόρους στον τομέα των κυψελών καυσίμου.

Η είσοδος στη Wall Street επιτεύχθηκε μέσω της διαδικασίας της «αντίστροφης συγχώνευσης» με την εταιρεία ειδικού σκοπού (σ.σ. SPAC) AMCI Acquisition, η οποία έχει ως αυτοσκοπό την επένδυση σε φιλόδοξες επιχειρήσεις που επιθυμούν να κάνουν το επόμενο «βήμα» στο αμερικανικό χρηματιστήριο. 

Όπως είχε γράψει το moneyreview.gr, η Advent «γεννήθηκε» στην Πάτρα το 2016, ενώ σήμερα έχει την έδρα της στη Μασαχουσέτη της Βοστόνης. Αυτό όμως, δεν την εμποδίζει να αναζητάει επιπλέον προσωπικό στην Ελλάδα, αλλά και να εξετάζει τη δυνατότητα δημιουργίας νέων εγκαταστάσεων στην Αττική.

Η καινοτόμος τεχνολογία της Advent προσέλκυσε πριν λίγους μήνες το ενδιαφέρον της AMCI Acquisition Corp., μιας εταιρείας ειδικού σκοπού (SPAC), η οποία έχει συσταθεί με «λευκή επιταγή» για εξαγορές και η οποία αποτίμησε την ελληνική εταιρεία στα 358 εκατ. δολάρια.

Η Advent Technologies είναι το δημιούργημα του δρ. Βασίλη Γρηγορίου, προέδρου του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και διεθνώς αναγνωρισμένου επιστήμονα, ο οποίος στην 30ετή καριέρα του έχει διατελέσει σε πολλές ερευνητικές και διοικητικές θέσεις τόσο στην Ελλάδα όσο και στις ΗΠΑ. Έχει γράψει τρία βιβλία, έξι κεφάλαια σε βιβλία, 92 μελέτες και 146 ερευνητικές παρουσιάσεις, ενώ έχει δουλέψει πάνω σε 15 πατέντες.

Η διοίκηση αποτελείται από τους:

  • William Hunter, πρώην Διευθύνων Σύμβουλος της AMCI και νυν Οικονομικός Διευθυντής (CFO)
  • Δρ. Emory De Castro, Chief Technology Officer
  • Δρ. Χρήστο Κασκαβέλη, Chief Marketing Officer
  • Δρ. Νόρα Γουρδούπη, General Manager Europe
  • James F. Coffey, Chief Operating Officer και General Counsel

Η είσοδος στον Nasdaq επιτεύχθηκε χάρη στην υποστήριξη της επενδυτικής τράπεζας Jefferies, της εταιρείας ορκωτών λογιστών Ernst Young και της δικηγορικής εταιρείας Ropes & Gray.

Τι είναι οι κυψέλες καυσίμου

Η Advent, με την είσοδο στη Wall Street, φιλοδοξεί να αναδειχθεί σε κορυφαία εταιρεία τεχνολογίας κυψελών καυσίμου (fuel cells) επόμενης γενιάς, αναπτύσσοντας πρωτοποριακή τεχνολογία για την οικονομία του υδρογόνου. Οι κυψέλες καυσίμου χρησιμοποιούν υδρογόνο, φυσικό αέριο ή άλλες μορφές καθαρών υγρών καυσίμων (efuels) για την παραγωγή «καθαρής» ενέργειας.

Η συγκεκριμένη τεχνολογία έχει πολλαπλές χρήσεις στην αυτοκινητοβιομηχανία (ειδικά σε επαγγελματικά οχήματα και φορτηγά μεγάλου κυβισμού), στην αεροναυπηγική και στην παραγωγή ενέργειας εκτός δικτύου (off-grid). Επιπλέον, τα υλικά που έχει αναπτύξει η Advent, έχουν εφαρμογές στην παραγωγή «πράσινου» υδρογόνου από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, καθώς και σε μεγάλες μπαταρίες αποθήκευσης ανανεώσιμης ενέργειας (flow batteries).

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News