ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Alpha Bank: Προσφορές άνω του 1,5 δισ. ευρώ για το ομόλογο – Στο 6,125% το επιτόκιο

Alpha Bank: Προσφορές άνω του 1,5 δισ. ευρώ για το ομόλογο – Στο 6,125% το επιτόκιο

(upd) Ξεπέρασαν το 1,5 δισ. ευρώ οι προσφορές για το ομόλογο της κατηγορίας μειωμένης εξασφάλισης (Tier II) που εκδίδει η Alpha Bank, με αποτέλεσμα η τράπεζα να αντλήσει τελικά τα 500 εκατ. ευρώ που ζητούσε με επιτόκιο 6,125%. Σημειώνεται ότι η αρχική εκτίμηση για την τιμολόγηση είχε διαμορφωθεί στο 6,375-6,5%. 

Άλλωστε, όπως είχε γράψει το MR, το επιτόκιο αναμενόταν κάτω από το 6,5% για την έκδοση με την οποία η Alpha Bank επιστρέφει στις αγορές για Tier II για πρώτη φορά μετά τον Μάρτιο του 2021. Στόχος ήταν η άντληση 500 εκατ. ευρώ που θα καλύψουν την υποχρέωση για την τήρηση των Ελάχιστων Απαιτήσεων Ιδίων Κεφαλαίων και Επιλέξιμων Υποχρεώσεων (Minimum Required Eligible Liabilities), γνωστών ως MREL.

To ομόλογο θα υποκαταστήσει τον αντίστοιχο τίτλο που είχε εκδοθεί το 2020 με κουπόνι 4,25%. Η τιμή επαναγοράς του Tier II του 2020 έχει οριστεί στο 99,75% και η προθεσμία για την επαναγορά έχει οριστεί η 10η Ιουνίου. Ο παλιός τίτλος θα ακυρωθεί και θα υποκατασταθεί από τον νέο. Η εντολή για τη νέα έκδοση δόθηκε σε Barclays, BNP Paribas, Citi, Goldman Sachs, Morgan Stanley και Unicredit και ο τίτλος θα έχει λήξη τα 10,25 έτη με δυνατότητα ανάκλησης στα 5,25 έτη, ενώ αναμένεται να αξιολογηθεί με Β1 από τη Moody’s.

Ο δείκτης MREL της Alpha Bank, που αντιπροσωπεύει το πρόσθετο κεφαλαιακό μαξιλάρι, πέραν των απαιτούμενων κεφαλαίων που διαθέτει, διαμορφώθηκε στα τέλη του α΄ τριμήνου του 2024 στο 25,73% και υπερκαλύπτει τον στόχο που έχει θέσει ο SRB, δηλαδή το 22,51%. Με δεδομένο, ωστόσο, ότι ο παλαιότερος τίτλος απομειώνει σταδιακά μετά την 5ετία τη συνεισφορά του στο κεφαλαιακό μαξιλάρι της τράπεζας, η προσφυγή στις αγορές για την έκδοση νέου είναι απαραίτητη στο πλαίσιο επίτευξης του στόχου για την κάλυψη του MREL, που σε ό,τι αφορά το 2026 έχει οριστεί στο 27,96% με βάση το ύψος των σταθμισμένων στοιχείων ενεργητικού που διαθέτει η τράπεζα. Ο βασικός δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας της Alpha Bank διαμορφώθηκε με βάση τα στοιχεία του α΄ τριμήνου στο 16,2% και ο συνολικός δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας ανήλθε σε 20,9%.

Η Alpha Bank έχει στα βιβλία της ακόμη έναν τίτλο Tier II ύψους 500 εκατ. ευρώ που είχε εκδοθεί τον Μάρτιο του 2021 και έχει τη δυνατότητα ανάκλησης το 2026. Εκτός από τους τίτλους μειωμένης εξασφάλισης (Tier II), διαθέτει επίσης τίτλους υψηλής εξασφάλισης (senior notes) αξίας 2 δισ. ευρώ περίπου και άλλα 400 εκατ. ευρώ της κατηγορίας AT1.

Διαβάστε επίσης: 

Alpha Bank: Εκδίδει tier 2 τίτλο και επαναγοράζει ομόλογο

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News