ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ξεπερνάει τα 5 δισ. ευρώ ο τζίρος των τηλεπικοινωνιακών παρόχων

Ξεπερνάει τα 5 δισ. ευρώ ο τζίρος των τηλεπικοινωνιακών παρόχων

Το ποσό των 5 δισ. ευρώ ξεπερνάει, αθροιστικά, ο τζίρος των τριών μεγαλύτερων τηλεπικοινωνιακών παρόχων, του ΟΤΕ, της Nova και της Vodafone, βάσει των πιο πρόσφατων δωδεκάμηνων χρήσεων. Με τον ανταγωνισμό στις τηλεπικοινωνίες να είναι οξύς, οι τρεις μεγαλύτεροι παίκτες έχουν προχωρήσει το τελευταίο διάστημα με στόχο τη μείωση του κόστους σε κινήσεις αναδιάρθρωσης, ενίσχυσης των έργων πληροφορικής (ΙCT),  όπως και σε λελογισμένες προσφορές με στόχο τη διεύρυνση του μεριδίου αγοράς τους.

Κοινός παρονομαστής της ελληνικής αγοράς τηλεπικοινωνιών είναι η συρρίκνωση της αγοράς σταθερής τηλεφωνίας, με τους παρόχους να δίνουν έμφαση στην ανάπτυξη των εσόδων από την κινητή αλλά και στην ανάληψη έργων πληροφορικής, τα οποία, όμως, έχουν χαμηλό περιθώριο κέρδους.

Προς αυτή την κατεύθυνση ο ΟΤΕ, του οποίου ο διευθύνων σύμβουλος Μιχάλης Τσαμάζ από την 1η Ιουλίου θα αντικατασταθεί από τον Κώστα Νεμπή, ενίσχυσε πέρυσι από την δραστηριότητα στην Ελλάδα κατά 1,1% τα ενοποιημένα έσοδα, σε 3,2 δισ.  ευρώ. Αυτή η άνοδος αποδίδεται ως επί το πλείστον στην ενίσχυση των εσόδων από την κινητή (+2,3%), από τα έργα ICT (+7,8%)  και από τις ευρυζωνικές υπηρεσίες. Ο τηλεπικοινωνιακός όμιλος, που αύξησε κατά 9%, σε 877 εκατ. ευρώ, τον τζίρο του το πρώτο τρίμηνο, δίνει έμφαση στην ενίσχυση του μέσου εσόδου ανά χρήστη (ARPU) με στόχο την αύξηση των εσόδων από την κινητή, ώστε να υποστηριχθούν οι δραστηριότητες λιανικής. Για το σύνολο της χρονιάς η διοίκηση του ΟΤΕ εκτιμά ότι τα λειτουργικά κέρδη, που ανήλθαν σε 1,3 δισ. το 2023 και 326 εκατ. ευρώ το πρώτο φετινό τρίμηνο, θα αυξηθούν περαιτέρω, αν και με βραδύτερο ρυθμό από τα έσοδα.

Η Nova, για την οποία η χρήση του 2023 ήταν η πρώτη μετά τη συγχώνευσή της με τη Wind, ενίσχυσε κατά 3% σε περίπου 830 εκατ. ευρώ, τα συνολικά έσοδα και αύξησε κατά 8,5% σε 268 εκατ. ευρώ τα προσαρμοσμένα λειτουργικά κέρδη. Για την εταιρεία οι εξελίξεις αναμένεται να πυκνώσουν τους προσεχείς μήνες, δεδομένου ότι το πωλητήριο της Nova εκτιμάται ότι θα προσελκύσει μνηστήρες, με την αποτίμησή της να τοποθετείται σε 2 δισ. ευρώ.

H Vodafone κατά την οικονομική της χρήση που ολοκληρώθηκε στις 31 Μαρτίου, εμφάνισε έσοδα άνω του 1 δισ. ευρώ, που είναι αυξημένα κατά 5% σε ετήσια βάση σύγκρισης.

 

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News