Business & Finance Παρασκευή 12/04/2024, 16:14
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Apple: Στο «κενό» η προσπάθεια να απορρίψει αγωγή για τα τέλη του App Store

Apple: Στο «κενό» η προσπάθεια να απορρίψει αγωγή για τα τέλη του App Store

Η Apple δεν κατάφερε να αποτρέψει αγωγή αξίας σχεδόν 1 δισ. δολαρίων για υπερμεγέθεις προμήθειες σε περισσότερους από 1.500 προγραμματιστές της με έδρα τη Βρετανία, για αγορές εφαρμογών και άλλου περιεχομένου.

Η υπόθεση κατατέθηκε στο Εφετείο Ανταγωνισμού του Λονδίνου πέρυσι, με τον ισχυρισμό ότι η Apple χρέωσε στους προγραμματιστές αθέμιτες προμήθειες έως και 30%.

Οι δικηγόροι ισχυρίζονται ότι ο αμερικανικός τεχνολογικός κολοσσός καταχράστηκε τη δεσπόζουσα θέση του στην αγορά για τη διανομή εφαρμογών σε iPhones και άλλες συσκευές της Apple και ζητούν αποζημίωση.

Η Apple αντιμετωπίζει αυξανόμενες πιέσεις από ρυθμιστικές αρχές στις ΗΠΑ και την Ευρώπη σχετικά με τις προμήθειες που χρεώνει σε τρίτους προγραμματιστές που διανέμουν εφαρμογές μέσω του App Store. Η εταιρεία αναφέρει ότι το 85% των προγραμματιστών στο App Store της δεν πληρώνουν καθόλου προμήθεια.

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, νέοι νόμοι ανάγκασαν την Apple να επιτρέψει στους χρήστες να κατεβάζουν εφαρμογές από αντίπαλες πηγές, συμπεριλαμβανομένων ιστότοπων και εναλλακτικών καταστημάτων εφαρμογών. 

Εντωμεταξύ, στις ΗΠΑ, προέβη σε αλλαγές στο App Store της μετά από μια μακροχρόνια νομική διαμάχη με την Epic Games, την εταιρεία πίσω από το «Fortnite».
Ο δικηγόρος της Apple υποστήριξε σε ακρόαση τον Ιανουάριο ότι οι προγραμματιστές δεν μπορούν να έχουν αξίωση στο Ηνωμένο Βασίλειο, εκτός εάν χρεώθηκαν για αγορές που έγιναν μέσω του βρετανικού App Store.

Όμως η αίτηση της Apple να απορρίψει αυτό το μέρος της υπόθεσης απορρίφθηκε από τον δικαστή με γραπτή απόφαση σήμερα Παρασκευή.

Η Apple αντιμετωπίζει επίσης μια ξεχωριστή υπόθεση σχετικά με φερόμενες ελαττωματικές μπαταρίες iPhone 24 εκατομμυρίων χρηστών iPhone, η οποία πιστοποιήθηκε πέρυσι.

Η εταιρεία αμφισβητεί και τις δύο υποθέσεις, οι οποίες δεν αναμένεται να φτάσουν σε δίκη πριν από το 2025.

moneyreview.gr με πληροφορίες από το Reuters

Διαβάστε επίσης:

Πώς ο Steve Jobs απολύθηκε από την Apple – Ποιος ήταν ο μάνατζερ που τον πρόδωσε

Apple: Η Foxconn σημειώνει πτώση 9% το πρώτο τρίμηνο αλλά «βλέπει» ανάπτυξη

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News
TAGS