ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Quest Holdings: Αναμένει μεσαία ανάπτυξη μεγεθών το 2024 – Οι βασικοί καταλύτες

Quest Holdings: Αναμένει μεσαία ανάπτυξη μεγεθών το 2024 – Οι βασικοί καταλύτες

Μεσαία ανάπτυξη σε πωλήσεις, EBITDA και προ φόρων κέρδη αναμένει η διοίκηση της Quest Holdings για το 2024, όπως αναφέρθηκε στο χθεσινό conference call της εισηγμένης με τους αναλυτές.

Ειδικότερα επισημάνθηκε η ισχυρή ζήτηση που υπάρχει για IT υπηρεσίες και η ολοένα αυξανόμενη ζήτηση για e-com deliveries.

Σε ό,τι αφορά τις νέες δραστηριότητες, η διοίκηση ανέφερε το άνοιγμα του ομίλου στη Ρουμανία με την ανάληψη της διανομής των προϊόντων Xiaomi μέσω της θυγατρικής της, Info Quest Technologies Romania, η απόκτηση της Epafos και η επέκταση του τομέα λευκών συσκευών.

Η διοίκηση του ομίλου περιμένει επίσης να διατηρηθεί η ισχυρή λειτουργική κερδοφορία και η υψηλή ρευστότητα που διαθέτει, με τα συνολικά διαθέσιμα και τις γραμμές χρηματοδότησης να είναι άνω των €300 εκατ. 

Οι επενδύσεις του Ομίλου εκτιμάται ότι θα υπερβούν τα €30 εκατ. το μεγαλύτερο μέρος των οποίων θα αφορά αναπτυξιακές επενδύσεις

Οι φετινές προοπτικές ανά τομέα

Εμπορική Δραστηριότητα (Info Quest Technologies, iSquare, Quest on Line, iStorm, Clima Quest, Γ.Ε. Δημητρίου, FoQus, Έπαφος)

Για το 2024 εκτιμάται ήπια αύξηση των πωλήσεων σε σχέση με το 2023, προερχόμενη κυρίως από την αναμενόμενη αύξηση του μεριδίου αγοράς και την ανάπτυξη νέων δραστηριοτήτων, καθώς και της δραστηριότητας στο εξωτερικό. Σε ό,τι αφορά την προ φόρων κερδοφορία, αυτή αναμένεται στα ίδια ή ελαφρά χαμηλότερα επίπεδα από πέρυσι, λόγω πίεσης του μικτού περιθωρίου στα εμπορικά προϊόντα της Apple και της εκτίμησης περί της διατήρησης υψηλών επιτοκίων βάσης σε όλο το έτος, που θα έχουν ως αποτέλεσμα σε υψηλά χρηματοοικονομικά έξοδα.

Θυμίζουμε ότι η περυσινή χρονιά έκλεισε για τον τομέα με τζίρο €823 εκατ. και ανάπτυξη 17%, EBITDA €33 εκατ. (+28% χάρη κυρίως στον τομέα των κλιματιστικών και της Xiaomi Romania) και κέρδη προ φόρων €18,4 εκατ. (+3%).

Ιδιαίτερα σημαντική είναι η εστίαση στη λειτουργική οργάνωση της νέας θυγατρικής της εταιρείας στη Ρουμανία (Info Quest Technologies Romania) με αντικείμενο τη διανομή των προϊόντων του οίκου Xiaomi στη χώρα και την επέκταση της δραστηριότητας της θυγατρικής της στην Κύπρο (Info Quest Technologies Cyprus), για την υποστήριξη της διανομής προϊόντων συνεργαζόμενων οίκων, βάσει επέκτασης των σχετικών συμβολαίων.

Παράλληλα, το 2023 ολοκληρώθηκαν οι αυτοματισμοί και το roll out εφαρμογών στο νέο Logistics Center στον Ασπρόπυργο Αττικής, με τα αποτελέσματα αναφορικά με την αποδοτικότητα και την αύξηση της παραγωγικότητας να είναι πολύ θετικά.

Σε ό,τι αφορά τον τομέα των κλιματιστικών, η πορεία του εξαρτάται από τις καιρικές συνθήκες. Για το 2024 εκτιμάται ότι η λήξη των προγραμμάτων της Πολιτείας για την αντικατάσταση κλιματιστικών που έτρεξαν το 2023 θα επηρεάσουν αρνητικά την αγορά οικιακού κλιματισμού. Αναμένεται όμως η ανάπτυξη του τομέα των αντλιών θερμότητας τόσο λόγω πιθανών προγραμμάτων της Πολιτείας, όσο και λόγω του συνεχώς αυξανόμενου αγοραστικού ενδιαφέροντος των καταναλωτών για οικονομικότερες και φιλικότερες για το περιβάλλον λύσεις θέρμανσης. Και οι δύο εταιρείες του Ομίλου (Δημητρίου, Clima Quest) που δραστηριοποιούνται στον κλιματισμό προβλέπεται να παίξουν σημαντικό ρόλο στην αναπτυσσόμενη αυτή αγορά.

Υπηρεσίες Πληροφορικής (Uni Systems, Intelli Solutions, Team Candi)

Η διοίκηση αναμένει ανάπτυξη εσόδων και κερδοφορίας σε σχέση με το 2023, χάρη στις επιταχυνόμενες επενδύσεις στον ψηφιακό μετασχηματισμό σε Ελλάδα και εξωτερικό, με το ανεκτέλεστο (backlog από υπογεγραμμένες συμβάσεις) να ξεπερνά τα €550 εκατ. Επίσης υπάρχουν σημαντικές προσδοκίες από τις επερχόμενες IT επενδύσεις μέσω του RRF, οι οποίες ξεπερνούν τα €2 δισ. στον δημόσιο τομέα. Οι δραστηριότητες στο εξωτερικό συνεχίζουν την ανοδική τους πορεία με νέα μεγάλα έργα ή επεκτάσεις προηγούμενων συμβάσεων. Ο τομέας πέρυσι έκλεισε με τζίρο €214 εκατ. και ανάπτυξη 22%, EBITDA €19 εκατ. (+18%) και κέρδη προ φόρων €16,1 εκατ. (+26%).

Ταχυδρομικές Υπηρεσίες (ACS Courier)

Εκτιμάται υψηλότερη ανάπτυξη σε έσοδα και κερδοφορία σε σχέση με το 2023, ως αποτέλεσμα της ανάπτυξης του ηλεκτρονικού εμπορίου. Επισημάνθηκε ότι το νέο υπερσύγχρονο Κέντρο διαλογής σταδιακά βελτιώνει την απόδοση και την κερδοφορία της εταιρείας, ενώ το ηλεκτρονικό εμπόριο επανέρχεται μετά την έκρηξη μετά τον Covid, όμως σε πιο ήπιους ρυθμούς. Ο τομέας πέρυσι έκλεισε με τζίρο €150 εκατ. και ανάπτυξη 6%, EBITDA €24,2 εκατ. (+7%) και κέρδη προ φόρων €19,7 εκατ. (+4%). Ο CEO του ομίλου, Απόστολος Γεωργαντζής ανέφερε ότι η επένδυση για το νέο hub ανήλθε σε 50 εκατ. ενώ θα επενδυθούν άλλα 50 εκατ. την επόμενη πενταετία στο last mile.

Για τα lockers σημείωσε ότι έχουν επενδυθεί ήδη 5 εκατ. και σήμερα υπάρχουν περίπου 150 στην αγορά, με τον φετινό πήχη από τη διοίκηση να μπαίνει στα 1.000. Για τα επόμενα χρόνια ο αριθμός αυτός μπορεί να φθάσει ακόμη και τα 3.000, με την προϋπόθεση βέβαια να υπάρχει ανάλογη ανταπόκριση από τους καταναλωτές.

Αναφορικά με το ενδιαφέρον που έχουν εκφράσει επενδυτές για την ACS, ο CEO της Quest, Απόστολος Γεωργαντζής, τόνισε πως «συζητήσεις γίνονται ωστόσο δεν έχει υπάρξει ακόμα κάποια συμφωνία» προσθέτοντας ότι για τις «όποιες εξελίξεις θα ενημερώσει το επενδυτικό κοινό».

Παραγωγή Ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές (Quest Energy)

Για το 2024 σχεδιάζεται σταδιακή υλοποίηση και νέων επενδύσεων, ενώ εκτιμάται ήπια ανάπτυξη σε όλα τα μεγέθη της δραστηριότητας προερχόμενη από τις νέες επενδύσεις της Quest Energy και των θυγατρικών της, υπό την προϋπόθεση φυσιολογικών κλιματικών συνθηκών όσον αφορά στην ηλιοφάνεια. Ο τομέας πέρυσι εμφάνισε τζίρο €9,9 εκατ. (-3%), EBITDA €7,23 εκατ. (-4%) και κέρδη προ φόρων €4,78 εκατ. (-11%).

Διαβάστε επίσης:

Quest: Καθαρά κέρδη 45,4 εκατ. ευρώ το 2023 – Αύξηση 16% στις πωλήσεις

Briq Properties: Τα τρία projects σε Αθήνα και Πάρο – Η εικόνα μετά το deal με ICI

Μνημόνιο συνεργασίας Ομίλου Quest και Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News