ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Briq Properties: Τα τρία projects σε Αθήνα και Πάρο – Η εικόνα μετά το deal με ICI

Briq Properties: Τα τρία projects σε Αθήνα και Πάρο – Η εικόνα μετά το deal με ICI

Τα τρία βασικά projects που «τρέχει» αυτή την περίοδο η Briq Properties παρουσίασε στην τηλεδιάσκεψη η CEO της εταιρείας, Άννα Αποστολίδου.

Ειδικότερα η ΑΕΕΑΠ:

  • κατασκευάζει νέο Κέντρο Αποθήκευσης και Διαμονής (ΚΑΔ 2) στον Ασπρόπυργο Αττικής, συνολικής επιφανείας 19.237 τ.μ. (σε έκταση 116.640 τ.μ.) και προδιαγραφών πυροπροστασίας κατηγορίας Ζ3, το οποίο αναμένεται να ολοκληρωθεί στο γ’ τρίμηνο του 2024 (τον ερχόμενο Σεπτέμβριο). Σημειώνεται ότι η συνολική επένδυση των δύο κτιρίων 44.500 τ.μ., περιλαμβανομένης και της απόκτησης της γης, ανέρχεται σε €31 εκατ. με €6 εκατ. να απομένουν προς υλοποίηση. Προσβλέπει σε ετήσια έσοδα €2,7 εκατ. και μικτή απόδοση 8,7%. Θα απομείνουν 3.800 τ.μ. για μελλοντική χρήση.
  • κατασκευάζει νέο κτίριο γραφείων πιστοποιημένου κατά LEED επί της Λ. Ποσειδώνος 42 στην Καλλιθέα Αττικής 2.393 τ.μ. εκ των οποίων το 50% του επενδυτικού σχεδίου χρηματοδοτείται με σταθερό επιτόκιο 0,35% μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Η συνολική επένδυση ανέρχεται σε €6,3 εκατ. συμπεριλαμβανομένης της αγοράς γης. Η κατασκευή εκτιμάται ότι θα έχει ολοκληρωθεί εντός του 2025. Αναμένονται ετήσια έσοδα €500 χιλ. και μικτή απόδοση 8%.
  • επεκτείνει το ξενοδοχειακό συγκρότημα της στην Πάρο (Mr & Mrs White Paros) σε όμορο οικόπεδο με την κατασκευή συγκροτήματος 12 επιπλέον σουιτών. Η νέα πτέρυγα εκτιμάται πως θα είναι έτοιμη για λειτουργία για την καλοκαιρινή τουριστική περίοδο του 2024. Η επένδυση είναι της τάξης των €1,7 εκατ. για ένα ξενοδοχείο που διαθέτει στο σύνολο 61 δωμάτια και σουίτες.

Παράλληλα η εταιρεία επενδύει στην ενεργειακή αναβάθμιση των ακινήτων της μέσω εγκατάστασης Φ/Β σταθμών με ενεργειακό συμψηφισμό (net metering) και λοιπών ενεργειακών αναβαθμίσεων και πιο συγκεκριμένα σε

  • Sarmed Warehouses (899,25 kW από τον Φεβρουάριο του 2024)
  • δύο ακίνητα σε Λεωφ. Κηφισού και Λουτρού 65, έχει ληφθεί η άδεια για την κατασκευή των σταθμών

Απορρόφηση ICI

Το σημαντικότερο γεγονός της χρήσης 2023 ήταν η υπογραφή συμφωνίας σχετικά με τη συγχώνευση δια απορρόφησης της Intercontinental International Α.Ε.Ε.Α.Π. (ICI), που έλαβε χώρα την 23/2/2023. Το πρώτο στάδιο της συμφωνίας ολοκληρώθηκε στις 31/1/2024 με την αγορά 16 ακινήτων από την ICI, συμπεριλαμβανομένων και των 14 ακινήτων της ICI που είναι μισθωμένα στην Alpha Bank, έναντι €56,577 εκατ. Ταυτόχρονα υπογράφηκε και προσύμφωνο για το 17ο ακίνητο (στη λεωφ. Βουλιαγμένης κτίριο γραφείων) αυτής της συμφωνίας, με τιμή πώλησης €4 εκατ. Η συναλλαγή χρηματοδοτήθηκε εξ ολοκλήρου με τραπεζικό δανεισμό. “Η καθυστέρηση της συγχώνευσης με την ICI δεν έχει επηρεάσει τις αναπτύξεις της εταιρείας”, ανέφερε η κα Αποστολίδου η οποία πρόσθεσε ότι, “απλά μας έχει απορροφήσει και δεν έχουμε εξετάσει άλλες επενδύσεις και αγορές καθώς εστιάζουμε στην ενσωμάτωση των ακίνητων της ICI στο δικό μας χαρτοφυλάκιο”.

Η αξία και η διάρθρωση του portfolio ακινήτων

Την 31/01/2024 η συνολική αξία των ακίνητων του ομίλου ανερχόταν σε €208,1 εκατ. και ο συνολικός δανεισμός σε €96 εκατ. Μετά την ολοκλήρωση της απόκτησης και των 17 ακινήτων τους ερχόμενους μήνες, το χαρτοφυλάκιο της εταιρείας θα περιλαμβάνει 42 ακίνητα συνολικής αξίας περίπου €212 εκατ. και τα έσοδα από ενοίκια θα αυξηθούν περίπου κατά €6,4 εκατ. σε ετησιοποιημένη βάση και εκτιμάται ότι θα ανέλθουν συνολικά στα €15,7 εκατ.

Η κατανομή της αξίας των επενδυτικών ακινήτων στις 31/1/2024 ανά κατηγορία κλάδου ακίνητης περιουσίας ήταν:

  • 36% σε κτίρια αποθήκευσης και διανομής (logistics)
  • 23% σε κτίρια γραφείων
  • 19% σε retail
  • 14% σε ξενοδοχεία
  • 8% σε λοιπές κατηγορίες ακινήτων

Μισθωτές

Η Alpha Bank αποτελεί τον κορυφαίο μισθωτή των ακινήτων της Briq Properties με ένα ποσοστό της τάξης του 34,4%. Ακολουθεί η μητρική της ΑΕΕΑΠ, ο όμιλος Quest με ποσοστό 20%. Ο όμιλος δραστηριοποιείται στην Πληροφορική, τις Ταχυδρομικές Υπηρεσίες και στην Πράσινη Ενέργεια με παρουσία σε Ελλάδα, Ν.Α. Μεσόγειο και Ευρώπη (Infoquest, uni systems, you.gr, iStorm, iSquare).

Η Sarmed Logistics, ένας από τους μεγαλύτερους παρόχους 3PL στην Ελλάδα αποτελεί τον νο3 μισθωτή για την Briq η οποία είναι η μητρική της συγκεκριμένης εταιρείας. Ακολουθούν:

  • hotelBrain: 8,9%
  • Σκλαβενίτης: 3,7%
  • Μεσόγειος: 3,6%
  • The Greek Foundation – Modernist Athens: 3,2%
  • Leroy Merlin: 2,8%
  • Pharmaserve Lilly: 1,1%
  • Hines: 0,8%

Σχετικά με τον κορυφαίο μισθωτή της εταιρείας σήμερα, την Alpha Bank, η Άννα Αποστολίδου ανέφερε ότι τα μισθωτήρια λήγουν το 2032, ωστόσο η τράπεζα έχει τη δυνατότητα καταγγελίας των μισθωμάτων, από τον Σεπτέμβριο του 2027. Εκτίμησε ότι “η τράπεζα, σε κάποια ακίνητα θα εξασκήσει το δικαίωμα καταγγελίας και σε άλλα θα συνεχίσει να τα μισθώνει και μετά το 2027”.

Τα μεγέθη του 2023 και το μέρισμα

Αναφορικά με την πορεία της εταιρείας το 2023, τα έσοδα από ενοίκια αυξήθηκαν κατά 14%, ανερχόμενα σε €9,1 εκατ. H αύξηση αυτή οφείλεται κυρίως στη μίσθωση της επέκτασης του πρώτου κτιρίου logistics το οποίο βρίσκεται στο Logistics Park της εταιρείας στον Ασπρόπυργο, καθώς και στην ετήσια αναπροσαρμογή των μισθωμάτων. Ενώ τα προσαρμοσμένα EBITDA ενισχύθηκαν περίπου κατά 20% (στα €6,92 εκατ.), η προσαρμοσμένη καθαρή κερδοφορία αυξήθηκε μόλις κατά 3,1% (στα €4,72 εκατ.) λόγω του αυξημένου φόρου για τις ΑΕΕΑΠ (στα €709 το 2023 από €203 χιλ. το 2022).

Η διοίκηση πρότεινε τη διανομή μερίσματος €0,1045 ανά μετοχή (€3,7 εκατ.), μια μερισματική απόδοση 5,3%, η οποία πάντως εξαρτάται και από τη συμφωνία μεταξύ της Briq και των δύο βασικών μετόχων της ICI (ICI, Ajolico) που αναμένεται να εγκριθεί στην προσεχή ΓΣ της εταιρείας.

Διαβάστε επίσης:

Στην τελική ευθεία μπαίνει η συγχώνευση Briq Properties με ICI

Με ταχύτατους ρυθμούς μεγαλώνει η ελληνική αγορά των logistics

Real estate: Σε νέα πράσινα κτίρια επενδύουν οι ΑΕΕΑΠ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News